Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 16:45 1 675 6

Диетолог изброи признаци за липса на желязо в тялото

  • диетолог-
  • желязо-
  • недостиг на желязо-
  • здраве

Как да се храним при недостиг на желязо

Диетолог изброи признаци за липса на желязо в тялото - 1
Снимка: Shutterstock

Признаците за недостиг на желязо в организма назова лекарят и диетолог Елена Игнатикова. Тя разкри какви храни трябва да се консумират, за да се получи този микроелемент в необходимото количество.

Признаците включват повишена слабост, умора, намалена възможност за физическа активност и главоболие. Може да се почувствате зле в задушни стаи. Наблюдават се също така чуплива коса и нокти и бледа кожа. При поява на подобни симптоми трябва да се консултирате с лекар, каза диетологът.

Желязото се усвоява добре от животинските продукти, особено от червените меса и вътрешностите – език, черен дроб, сърца, продължи специалистът.

Подходящ вариант за профилактика на недостиг на желязо е говеждото месо, то съдържа много животински протеини, които са необходими за синтеза на хемоглобин, пише zdrave.to. За усвояването на желязото са необходими и други вещества, например витамин С.

През зимата можете да добавите към диетата си кисело зеле, цитрусови плодове, ябълки, заключи Игнатикова.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Констатираща

    3 0 Отговор
    Освен животинските продукти, от които пилешкият дроб бил най-подходящ, както бях чела, най-добре е да се приемат и много плодове и зеленчуци - листни (спанак, лапад, коприва), зеле, домати, краставици, червено цвекло и други.
  • 2 Дсса

    2 1 Отговор
    Слагам магнита на корема си. Падне ли, имам липса на желязо, че и на манган.
  • 3 ттт

    2 2 Отговор
    В щурците е спасението. Яжте повече щурци!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ешш

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ттт":

    на шурците корена
  • 6 1122

    0 1 Отговор
    Сухата отпусната кожа също е признак на липса на желязо.