Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 14:58 1 131 2

Най-важните витамини за женското здраве

  • витамини-
  • витамин-
  • женско здраве-
  • жени-
  • здраве-
  • хранителни добавки

Това са 5-те най-важни витамина, които всяка жена трябва да приема редовно

Най-важните витамини за женското здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Женските хранителни нужди се различават от тези на мъжете поради уникалния им биологичен състав, което ги прави податливи на дефицити. Тук ще обърнем внимание на витамините, които жените трябва да приемат редовно или с храната, или под формата на хранителни добавки.

"Жените се нуждаят от адекватни нива на витамини и други хранителни вещества, за да функционират ефективно в ежедневието си. Жизненоважните витамини А, В, С, D и Е са от изключително значение за жените, за да поддържат цялостното си здраве и благополучие. За да поддържат оптимални нива на тези важни витамини, жените могат да включат в ежедневната си диета хранителни добавки на растителна основа," казва д-р Четан Савалия, директор на Satvam Nutrition.

Ето кои са 5-те най-важни женски витамина:

Витамин А: Играе решаваща роля за функцията на зрението, развитието на имунната система и оптималното репродуктивно здраве. Подпомага развитието на яйцеклетките при жените и стимулира растежа и развитието чрез клетъчно делене. Витамини (В3, В6, В9, В12):

  • Витамин В3 подпомага развитието и функционирането на клетките, помага за създаването и възстановяването на ДНК и увредените мозъчни клетки. Той също така превръща хранителните вещества в енергия.
  • Витамин В6 помага за предотвратяване и лечение на анемия при жените. Намалява симптомите на ПМС и лекува гаденето при бременност.
  • Витамин В9 е жизненоважен витамин за бременните жени. Той подпомага образуването на ДНК и РНК, които са градивните елементи на клетките.
  • Витамин В12 е жизненоважен за когнитивното развитие и оптималната функция на нервната система. Свързва се с предотвратяването на сериозни проблеми при зачеването и раждането. В12 също така помага за образуването на червените кръвни клетки и предотвратяването на анемия при жените.

Витамин С: Той играе решаваща роля за подобряване на здравословното състояние на бременните и кърмещите жени. Той е мощен антиоксидант, който улеснява растежа и развитието, възстановява костите, зъбите и тъканите. Също така спомага за укрепване на имунната система и поддържа здрави кръвоносните съдове, кожата и сухожилията.

Витамин D: Той е от съществено значение за намаляване на вероятността от преждевременно раждане и на кръвното налягане при бременните жени. Той подобрява здравето на костите, балансира хормоните, укрепва имунната система и подпомага ефективното функциониране на репродуктивната система.

Витамин Е: Жизненоважен е за укрепване на имунитета, здравето на очите и кожата. Той е антиоксидант от съществено значение, който предотвратява репродуктивните нарушения и подобрява плодовитостта при жените. Може също така да намали менструалните болки и да регулира менструалния цикъл чрез балансиране на хормоните.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    2 0 Отговор
    В първия момент си помислих,че на снимката е Лена Мустакатова.
  • 2 Я го знам !

    0 0 Отговор
    Най-важните ватимини идват от кебабчето с разширените вени.Даже млеко пуска.