Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 15:45 1 687 1

4 навика, които забавят метаболизма

  • метаболизъм-
  • здраве-
  • вредни навици-
  • отслабване

Добрият сън е един от ключовете към бърз и точен метаболизъм

4 навика, които забавят метаболизма - 1
Снимка: Shutterstock

Метаболизмът е крехка и сложна система, която се влияе от изключително много фактори, понякога повече, отколкото можем дори да си представим. Той зависи до голяма степен не само от гените и възрастта ни, но и от навиците, които имаме всеки ден в ежедневието си.

Някои погрешни навици могат несъзнателно и неусетно да забавят метаболизма, като това пречи не само на постигането на мечтаната фигура въпреки усилията, но и на здравословното протичане на всички процеси в тялото.

Кои са погрешните навици, които имаме всеки ден и които могат да забавят метаболизма неусетно?

Не се движите достатъчно

Тялото ни е създадено да се движи, а не да стои на едно място. Заседналият начин на живот засяга много хора в съвременното ежедневие и е много важно да се стремите да противодействате на това с всички сили. В този смисъл опитвайте се да се движите колкото се може повече. Дори да не сте от най-активно трениращите хора, стремете се да не използвате асансьори, транспорт, автомобил винаги, когато това е възможно. Разчитайте на собствените си крака.

Не закусвате или се храните с грешните храни на закуска

Закуската е най-важното хранене за деня и като такова тя трябва да съдържа максимално здравословни и питателни храни. Ако ядете пържено, тестено, сладко на закуска или изобщо не закусвате, това забавя метаболизма и създава условия за трупане на мазнини.

Не спите достатъчно

Добрият сън е един от ключовете към бърз и точен метаболизъм. Ако не си набавяте достатъчно сън всяка нощ, който да е продължителен и пълноценен, метаболизмът се забавя, а заедно с него се усложняват всички процеси в тялото.

Диети с бърз ефект, които обещават резултати за кратко време ви блазнят и присъстват често в ежедневието ви? Ако все още не сте се убедили колко безсмислени и неефективни са те, време е да го направите.

Краткотрайните диети нямат нищо друго освен йо-йо ефект, който не само не ви помага да отслабнете и да задържите килограмите, но и кара метаболизма ви да се забавя. Не само това, но диетите с йо-йо ефект имат и пагубен ефект върху цялостното здравословно състояние, като повишават риска от различни заболявания и хормонален дисбаланс.

Не пиете достатъчно вода

Добрата хидратация е неизменна част от метаболитните процеси. Ако не пиете достатъчно вода, метаболизмът се забавя, затруднява се разграждането на хранителни вещества и усвояването на макро- и микроелементите, витамините, минералите, антиоксидантите. Пиенето на повече вода е важен компонент от метаболизма и е неизменна част от множеството функции, които съвместява тази сложна система от процеси.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощен работник

    2 1 Отговор
    Точно обратното е!
    Налага ми се непрекъснато да работя (благодаря на Демокрацията, че не ми е достатъчна само една работа). В почивките пак работя като следя и публикувам някакви обяви (и за разсейване сайта Факти, хахаха).
    Карам по две нощни смени на седмица. Недоспивам си. Не успявам да закуся даже. Никакво време за разходки, освен пазаруване за децата. Тъпча каквото намеря неизядено, защото нямаме време за готвене. Жена ми се спуква от работа като касиерка със 100-200 клиента на ден.

    Никакви проблеми с метаболизма нямаме и даже не може да си позволим да имаме. Аз се чувствам като негър в Могадишу със същото телосложение и тревоги. Айде със здраве си гледайте здравето. Ваксинирайте се със страхове от Ковида, яжте само биопродукти на двойна цена, харчете си парите по спа-хотели, ходете по лекари за съвети - живейте НА МАКС.

    Чао, че трябва да се работи.