Last news in Fakti

21 Юни, 2024 17:15 2 196 8

Сигнали на тялото, които подсказват, че нещо не е наред със здравето ви

  • здраве-
  • предупредителни признаци

Тези признаци показват, че трябва да се погрижите за здраве си

Желанието да дъвчете лед или постоянно да ядете нещо солено може да е признак за по-дълбок проблем или липса на минерали и витамини, твърдят специалистите.

Ето защо винаги е добра идея да обръщате внимание на всички нови развиващи се навици, особено ако се появят внезапно от нищото, пише zdrave.to.

Предлагаме ви списък с неща, с които тялото ви може да се опитва да ви каже, че нещо не е наред, с надеждата да ви помогне да живеете дълъг и щастлив живот!

1. Усещане за мравучкане в краката ви

Ако имате странни усещания в краката и стъпалата, като пълзене, лазене или желание за движение, това може да е симптом на синдром на неспокойните крака.

Това разстройство е дългосрочно и често чувствате този дискомфорт през нощта, когато се опитвате да си починете.

2. Удебеляване на кожата

Не пренебрегвайте кожните проблеми и не ги подценявайте. Когато кожата стане дебела, това може да е признак на много вътрешни проблеми, като хормонално разстройство, екзема или алергии.

Можете да направите някои кръвни изследвания, ако този проблем продължава, или ако изглежда, че се влошава.

3. Промяна в почерка, загуба на обоняние и интензивни сънища

Вероятно всеки е чувал за болестта на Паркинсон, но не толкова много от нас познават нейните симптоми.

Треперене, забавяне на движенията, лош сън заедно с кошмари и промени в говора и писането могат да бъдат признаци на заболяването, предупреждават лекарите.

4. Гняв и агресивно поведение

Изблиците на гняв може не винаги са резултат от вашата личност. Всъщност това може да е свързано с депресия, казват някои изследователи.

Според тях депресията не винаги е свързана само с липса на енергия или изпитване на тъга - можете да имате и агресивно поведение.

5. Прекалено много сън

Това разстройство се нарича хиперсомния и може да произтича от неща, които доказват, че не е просто умора, казват лекарите.

Някои автоимунни заболявания могат да причинят чувството, че искате да заспите почти навсякъде. Освен това пиенето на алкохолни напитки преди сън може да причини този ефект.

6. Промени в цвета на очите

Ако има бял или сив пръстен около роговицата на очите, това може да е признак за висок холестерол при хора под 45 години, отбелязват лекарите.

Пръстенът сам по себе си е безвреден и има само визуален ефект.

7. Желание за сол

Добре е да харесвате солената храна, но когато вече не можете да я контролирате и солената храна се превърне в единственото нещо, което искате, е време да се запитате защо.

Това може да означава дефицит на желязо, анемия, дехидратация или предменструален синдром.

8. Забравяне, умора и ниско либидо

Понякога хората бъркат това с депресия, защото изглежда, че сте толкова уморени от всичко, че нямате енергията да си спомняте нещата.

Лекарите споделят, че е по-добре да не пренебрегвате подобно състояние, защото може да означава проблем с хормоните на щитовидната жлеза в организма. Може също така да наддадете на тегло и да почувствате студ.

9. Винаги се чувствате жадни

Не е нормално постоянно да изпитваме жажда, смятат специалистите. Има случаи, когато това може да бъде свързано с храната, която ядете, така че проверете дали не ядете твърде много пикантни или солени продукти.

Непрестанната жажда също може да е признак на диабет или бременност.

10. Искате да дъвчете лед

Желанието да хрускате лед може лесно да се обясни и може да е нещо повече от навик. Дефицит на желязо или анемия може да са причина за това необичайно желание, показват някои изследвания.

Може да поискате да Ви бъдат направени кръвни изследвания, за да проверите дали трябва да започнете да приемате добавки.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    6 0 Отговор
    Секс, труд и розмарин.
  • 2 Дядо Гъдьо

    10 0 Отговор
    На 75 съм, и постоянно имам усещането че ще гризна дървото.

    Коментиран от #5

  • 3 Новичок

    2 0 Отговор
    Секс, труд и розмарин.
  • 4 да де

    8 0 Отговор
    На мен през лятото постоянно ми се пие студена бира, това на какво е признак?
  • 5 Новичок

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо Гъдьо":

    Дъвчи повечко лед Дядо.Може и у куркума да го топиш.
  • 6 Това са

    6 0 Отговор
    Сигнали на тялото, които показват, че скоро ще хвърлите топа, ще ритнете камбаната, ще гушнете босилека, ще слушате попа.
  • 7 Тити

    5 0 Отговор
    Ако и искам Бентли и ли почивка на Малдивите тогава какво да се прави?
  • 8 -4°

    3 0 Отговор
    а сигнали че ви се акь :)))