Last news in Fakti

1 Юли, 2024 12:45 1 659 3

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва

  • диня-
  • митове-
  • здраве

Сладък и ароматен, нискокалоричен и богат на вода, този плод е истинско лекарство за нашето здраве

4 мита за динята, на които не трябва да се вярва - 1
Снимка: Shutterstock

Динята е безспорно най-популярната дума през лятото - освежаващ и утоляващ жаждата плод, готов да ни помогне през най-горещите дни на годината.

Сладък и ароматен, нискокалоричен и богат на вода, този плод помага в борбата с излишното задържане на вода в организма, като ценна добавка на витамини и минерали и като противовъзпалително средство. Накратко, той е истинско лекарство за нашето здраве и за равновесието в организма ни.

Въпреки добре известните си свойства динята често се свързва с някои вярвания, които имат малко общо с истината. Може би много пъти сте чували, че се храносмила трудно или дори, че от нея се напълнява? Дойде време да изясните и разсеете тези митове и да се насладите на всички нейни ползи. По-долу ви представяме 4 мита за динята, на които вече не трябва да вярвате.

От динята се пълнее

Първият и може би най-известен мит е, че от нея се пълнее, но е справедливо да се каже, че тази информация няма научни основания.

Можем да предположим, че този мит може да бъде свързан с количеството захар, което динята съдържа. Поради тази причина е важно да не злоупотребявате с консумацията ѝ, точно както не трябва да злоупотребявате с никоя друга храна.

Трудно се смила

Динята се състои от 95% вода и ако този плод се консумира след хранене, може да ви засити по-бързо. Следователно идеята, че е трудна за храносмилане, не е свързана със самия плод, а с начина, по който го консумирате.

За да избегнете това неприятно усещане, по-добре е да се насладите на парче диня между храненията, а не веднага след него.

Динята без семки е ГМО

Може би се чудите защо някои сортове диня са без семки? Наистина ли е генетично модифицирана?

Липсата на семена при някои дини се дължи на явление, наречено "полиплоидия". Това явление може да бъде естествено или в резултат на генетична модификация, но то не е част от списъка на забранените в Европа ГМО продукти.

Диня, която има пукнатини или дупки в основата, е развалена

Това е още един фалшив мит, който се разпространява и няма нищо по-невярно от него, пише actualno.com.

Въпреки че причината за това явление не е ясна, някои експерти приемат, че става въпрос за проблем с непълно опрашване, поради което плодът започва да се развива необичайно. Но, освен естетическата красота, динята с дупки или пукнатини в пулпата си е напълно здравословна и вкусна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Механик

    6 15 Отговор
    "...но то не е част от списъка на забранените в Европа ГМО продукти."
    Ми те в Европа личинките на насекомите вече са задължителни за добавяне доста храни, тия за ГМО-то се замислили.
    Сбъркана Европа! Сбърканааааааа!
  • 3 Тоалетната хартия

    0 15 Отговор
    Глупост....