Last news in Fakti

21 Май, 2005 12:52 1 902 0

Имиджът е всичко...

  • maybach-
  • coupe exelero-
  • maybach coupe exelero

В нормалния свят на обикновените хора е рядко срещано явление, някой да си ушие костюм например, само защото в магазина е видял стилни и красиво изработени копчета... Когато се заговори за много пари и имидж в обществото, обаче всичко е възможно. Приблизително подобна е историята на героя, с който ще ви запознаем в настоящия материал. Всъщност неговото “раждане” се дължи единствено на нетрадиционна и същевременно с това изключително скъпа рекламна кампания. Автомобилът носи названието

Coupe Exelero

и е изработен в халетата на германския производител на луксозни лимузини Maybach. Огромното четириколесно ще съществува в един единствен екземпляр и разполага с внушителен потенциал, като доказателство за това е фактът, че германецът развива 354 км/ч. Предназначението му е също толкова впечатляващо и екзотично, колкото и външния му вид и способностите му. Единствената причина за създаването на Maybach Coupe Exelero е... рекламата на гуми! Разбира се, добрата реклама е двигателят на всяко успешно търговско начинание, но подобна скъпоструваща и нестандартна идея наистина заслужава да й бъде отдадено дължимото. Гениалното хрумване принадлежи на германския концерн за производство на автомобилни гуми Fulda, които разработвайки новите високоскоростни гуми Carat Exelero, решават въобще да не се занимават с познатите до момента традиционни маркетингови похвати, а да си “поръчат” автомобил, който достойно може да представи техния високотехнологичен продукт. Кой пък би могъл да се справи по-добре със задачата от Maybach - една от най-скъпите и престижни марки на планетата.

Иначе за излъчването на Coupe Exelero бихте могли да съдите дори само по мнението на експертите, които са единодушни, че дори серийната лимузина Maybach изглежда малко като прецъфтяла хубавица редом с новия спортист. С дължина от 5 890 мм и широчина 2 140 мм (почти колкото и при Hummer H1) даже на снимка Maybach Coupe Exelero изглежда достатъчно монументално и едновременно с това много динамично. Смело би могло да се заяви даже, че присъстват доста сходни елементи с тези, присъщи на возилото на супергероя Батман от едноименния филм.

Всъщност дизайнерите, създали Maybach Coupe Exelero, в никакъв случай не са черпили вдъхновение от автомобила на митичния юначага, а от напълно реален автомобил, който е бил използван отново от Fulda още през 30-те години на миналия век за изпитание на скоростните им гуми от онзи период... Тогава честта за изработването на возилото се пада на хамбургското ателие Doerr und Schreck, като монтираното от тях шаси е това, използвано при направата на модела SW 38 на Maybach.

Сегашната реклама на Fulda - Maybach Coupe Exelero е съвместна разработка на конструкторите в Maybach, студентите по автомобилен дизайн в университета в германския град Пфорцхайм и доказаните майстори в италианското студио Stola. В резултат на съвместното сътрудничество наистина са постигнати забележителни резултати. В предната част на автомобила впечатление прави масивната хромирана радиаторна решетка и триъгълните фарове, които подчертават хищното и агресивно излъчване на четириколесното. Страничната линия е максимално елегантна, като страничните огледала допълнително подсилват усещането за стил и класа. Задната част на возилото е изцяло доминирина от специфично оформените стопове и перфектното съчетание на ретро форми с най-съвременни дизайнерски решения.

Двигателя

Maybach Coupe Exelero е в пълен унисон с предизвикателната му външност. Монтираният агрегат е V-образен с дванадесет цилиндъра, работен обем 5.9 литра и два турбокомпресора. В резултат на това осигуряваната от него мощност е 700 к.с., а максималният въртящ момент е с още по-впечатляваща стойност - 1 020 Нм при 2 500 об./мин. За сравнение шестлитровият V12 двигател на Lamborghini Murcielago гарантира 570 к.с. и 650 Нм при 5 400 об./мин.

Качествата си Maybach Coupe Exelero доказва и по време на тестовите изпитания в околностите на Берлин. От 0 до 100 км/ч автомобилът се катапултира за 4.4 секунди, а стрелката на скоростомера отчита 354 км/ч.

Станислав Гавазов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА