Last news in Fakti

19 Май, 2007 16:55 3 470 0

AMG навършва 40

  • amg-
  • mercedes-benz 300 se-
  • clk-gtr-
  • 300 sel 6.8 amg-
  • clk 63 amg

Една от легендите на моторните спортове и тунинга навлиза в петото си десетилетие. На първи юни 1967 г. Ханс Вернер Ауфрехт и Ерхард Мелхер основават AMG. Първите две букви в свещената днес абревиатура са от фамилиите на създателите, а третата идва от родното място на Ауфрехт - Гросашпах. Фирмата се разполага в стара мелница в Бургщал и започва “проектиране, производство и изпитания на състезателни двигатели”.

През първите си години AMG се занимава предимно с подготовка на състезателни варианти на Mercedes-Benz 300 SE, с които участва в Европейския шампионат за туристически автомобили. Пробивът идва съвсем скоро благодарение на 300 SEL 6.8 AMG, който печели второ място в “24-те часа на Спа” през 1971 г. Седанът с мощност 428 к.с. е управляван от Ханс Хейер и Клеменс Шикентанц. Историческият успех е последван от безбройни победи на състезателните трасета. AMG печели общо пет отборни титли и осигурява на Бернд Шнайдер, Гари пафет и Клаус Лудвиг общо осем трофея. Шнайдер и Лудвиг извеждат AMG до върха още много пъти през 90-те, когато CLK-GTR мачка наред по пистите.

Успехите на фирмата обаче изобщо не се изчерпват с моторните спортове. През 70-те все повече автомобилисти започват да търсят начини да индивидуализират колите си и AMG бързо уцелва правилната формула. Опитът от състезателните трасета намира приложение в подготовката на серийни возила. Компанията се прочува с върховите си технологии и качество на изпълнението далеч зад границите на Швабия и си създава блестяща репутация. Специалитет на AMG става тунингът на луксозни модели, а приходите се увеличават в пъти. Старата база в Бургщал “отеснява” и през 1976 г. компанията се мести в Афалтербах. Влиянието на фирмата в бранша се оказва толкова мащабно, че на изложението във Франкфурт през 1981 г. вече има 176 фирми, които се занимават с тунинг на Mercedes-Benz по примера на AMG. Година по-късно се появява моделът 190, който помага на компанията да разшири още повече бизнеса си. Така през 1985 г. някогашният екип от двама се е разрастнал до 100 човека и разполага с втора фабрика. AMG има хиляди клиенти и се е утвърдила като лидар на тунинг-пазара.

В Mercedes-Benz разбират добре това и през 1990 г. ръководството на щутгартския гигант взема единственото логично решение. Двете компании подписват споразумение за сътрудничество, според което автомобилите на AMG могат да се продават и поддържат от дилърската мрежа на Mercedes-Benz. Сделката води до 500-процентен ръст в продажбите на малката фирма от Афалтербах и разрастване на персонала до 400 души. През 1993 г. е разработен и първият съвместен проект - С 36 AMG, а самата трибуквена комбинация е патентована, защото е добила световна известност.

Тясната връзка на AMG с Mercedes-Benz датира от самото основаване на тунинг-ателието. Ето защо никой не е изненадан, когато на 1 януари 1999 г. гигантът изкупува от Ханс-Вернер Ауфрехт контролния пакет от акции на все така стабилно разрастващата фирма. Основано е ново предприятие Mercedes-AMG GmbH, което да оползотвори в още по-пълна степен потенциала на специалистите от Афалтербах. Самият Ауфрехт пък поема състезателния департамент на основатана от него компания, който днес работи в тясно сътрудничество с Mercedes-Benz Motorsport и подготвя коли за Германския шампоинат за туристически автомобили (DTM).

Последната инициатива на AMG бе откриването на Performance Studio през миналата година. Отделът извежда индивидализирането и тунинга на автомобили в ново измерение, като проектира и произвежда специални серии на вече доработвани от AMG возила.

Предлагани като Signature Series, Black Series и Editions, тези уникални автомобили са предназначени само за най-тънките познавачи. Черната серия на CLK 63 AMG е официална кола по сигурността във Формула 1 като продължител на повече от десет години традиции. За транспорта на медиците в най-бързия керван в света пък се грижи комбито С 55 AMG. Малко компании могат да се похвалят с такива постижения за всичко на всичко 40 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА