Last news in Fakti

30 Октомври, 2017 13:45 1 691 6

Връщането на часовника увеличава катастрофите

  • зимно часово време-
  • катастрофа-
  • птп

Преминаването към зимното часово време води до нарастване на броя на пътнотранспортните произшествия, твърдят британски експерти. Те са анализирали данни за катастрофите през октомври и ноември от 2012 до 2016 г.

Според статистиката за 18 000 обезщетения, изплатени от застрахователи, с преместването на стрелките на часовника с един час назад пътнотранспортните произшествия рязко зачестяват. Катастрофите през октомври са с 12% повече, отколкото през ноември. Най-драстично нарастване се наблюдава в периода между 17:00 и 21:00 ч., а средната възраст на участниците в ПТП е 23 години.

Учени отдавна спорят за влиянието на преминаването към зимното часово време върху здравето на човека. Противниците на смяната изтъкват симптоми като сънливост, раздразнителност, умора и забавени реакции. Специалисти препоръчват да се ляга 30 минути по-рано от обичайното и да се пие по-малко алкохол и кафе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧубакаАка

    7 0 Отговор
    Недейте така ,сега ще направят по висика гражданска отговорност за който не си е сверил часовника.
  • 2 Алехандро

    7 2 Отговор
    Пълни небивалици, реалното време е зимното. Бягането от него и връщането са стрес.
  • 3 Мрънкало

    5 7 Отговор
    Пълна простотия ората пътуван редовно сменят по няколко часови зони и хич не им пука на дедовия, само мрънкалниците се оплакват
  • 4 пешо

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Връщането на часовника увеличава катастрофите
    Публикувано във факти.бг: Катастрофите през октомври са с 12% повече, отколкото през ноември.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Алекс

    2 0 Отговор
    Еми спрете презокеанските полети. Там става пълна мешавица и рисковете в сравнение с един час разлика са в пъти по-големи.
    Астрономическото време е зимното, а лятното е пълна измишльотина