Last news in Fakti

16 Април, 2020 11:09 15 542 30

Нов френски електромобил, който не се зарежда от мрежата (ВИДЕО)

  • gazelle tech-
  • електромобил-
  • покривало
Нов френски електромобил, който не се зарежда от мрежата (ВИДЕО) - 1

Френският стартъп Gazelle Tech представи един доста интересен концептуален електрически автомобил. От компанията заявяват, че ще го пуснат в серийно производство в близко бъдеще.

Gazelle е малък хечбек от клас В, тежащ само 700 кг. Факт е, че каросерията му е изработена от композитни материали. Така ниското тегло позволява да се постигне автономен пробег от 180 км, дори и с малка батерия.

Електрическа кола може да се зарежда от мрежата за 4 часа, но акцентът на Gazelle е друг и се крие в специалното му покривало. То не само защитава колата, но и я зарежда. Иновационното "чергило" има соларни панели с площ от 4 квадратни метра.

За един ден те осигуряват допълнителни 15 км автономност, но французите твърдят, че когато се стигне до серийно производство тази цифра ще нарасне до 30 км. Тоест, на теория можете да пътувате на кратко разстояние и въобще да не се свързвате с електрическата мрежа. Самото покривало се прибира автоматично. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 авто

    54 3 Отговор
    Жестоко,тъкмо за България както имаме много слънце,но си мисля дали няма да ми го нарежат,ей така за някой парник да го сложат.
  • 3 Покривал

    34 10 Отговор
    Готино!Ама аз си мечтая за чергило невидимка.Хоп сложиш го и минаваш покрай Мутафчииски и не те засича.
  • 4 То бива бива мързел ама пък чак толкова?

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Булгаристан":

    Бива ли да те мързи дори копчето на клипа в ютуб да натиснеш? Ако го беше натиснал щеше да видиш че покриването става напълно автоматично, точно с натискане на копче, като това което те домързя да натиснеш.
  • 5 dovolen

    12 9 Отговор
    красота впечатлен съм...колко струва покривалото...миксера не ме интересува.........
  • 6 Констатация

    24 7 Отговор
    Идеята не е лоша: ще се кара кола само един път седмично (зареждане 7 дни = 100 км пробег)! Екологията ще е като преди 1944 година! Освен това ЛукОйл ще фалира! ЧЕЗ и компания енерго-вмапири също! И БОКо с Владко на Батко ще се лишат от милиарди данъци и акцизи върху горивата, както и ТОЛ-таксите ще намалеят драстично!

    Коментиран от #7, #15, #16

  • 7 Опааа

    32 6 Отговор

    До коментар #6 от "Констатация":

    Споко за Боко и Владко.Ще измислят такива данъци че ще плачеш за сегашните.

    Коментиран от #8, #18

  • 8 Констатация

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Опааа":

    Днес на БКП-мутро-милиционерските РЕКЕТЬОРИ и МАРОДЕРИ, настанени на държавни или общински служби от БОКо и БКП+ДС-компания, им викат "БЮДЖЕТАРИ"! Например бай Киро бакалина го раздава голем бюджетар, племеника му Владко на Батко - още по-голем бюджетар, и т.н. БОКо въведе като общинска и държавна финансова политика в общините (София) и държавата РЕКЕТЬОРСТВОТО и МАРОДЕРСТВОТО, взаимствано от дейността му в БКП-мутренските СИК и ИПОН! Освен това БОКо назначи на началнически чиновнически високоплатени длъжносто вскакави "бивши" МУТРИ от рекетьорско-мародерските БКП-криминални групировки с купени "дипломи" от разни провинциални ХоРеМаг-лафки-Унита! Точно за това БОКо бе настанен във властта (и в МВР, и в СтОбщ, и в Мин.Съсвет) срещу многомилионен рушвет под масата за Симо кобурга!
  • 9 Jack Bauer

    10 5 Отговор
    "... не се зарежда от мрежата ...", а от къде се зарежда, ако чакам да се зареди от магическото покривало ще трябва да карам колата веднъж на всеки 13 дни !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Ама вярно ли?

    12 8 Отговор

    До коментар #9 от "Jack Bauer":

    За 13 дни тази кола зарежда за 390 километра. Ти наистина ли всеки ден изминаваш по толкова? 142 000км годишно?

    Коментиран от #30

  • 11 Лудория

    9 4 Отговор
    Това изглежда добре в салон, но искам да видя като остане на улицата в мръстията: насрано от гълъбите, прах, някоя плюнка, пържола (на моята кола съм намирал такава на 01.01), фасове (изхвърлени от тераси), пица (виждал съм на чужд автомобил)... Та отиваш, включваш да се прибере чергилото и стой, та гледай. То Тесла дето произвеждат безброй автомобили показаха, че по време на дъжд на единия модел не трябва да се отваря задния капак.
  • 12 Гост

    21 1 Отговор
    И какъв е смисълът да се прибират слънчевите батерии, вместо да са вградени в тавана и капака? Sono Sion е направена с вградени панели и по-добра
  • 13 Светослав

    3 4 Отговор
    Това е умна идея за кола, но защо не се използва изобретението на Никола тесла за безжично електричество по цялата планета като това ще помогне на електромобилите да станат по купувани от автомобили също ще преминем свободна енергия като ще спрем да използваме напълно горива, невт, петрол и други които убиват нашата планета. Това изобретения няма да се покаже на бял свят докато нефтените и петролните компании държат пачките и ще използваме тъпите батерии които замърсяват още повече от горива които използваме в нашите автомобили! Явно за тях са по важни парите от колкото планетата на която живеят!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Димов

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Констатация":

    Преди 44 година всички фабрики са били с 40м комини, бълващи тонове и тонове кюмюрен дим. Всички домове са се топлели на дърва и въглища. Да не говоря за свободното палене на огньове из всеки двор, да горят боклука. Я пак си помисли, искаш ли да е като тогава екологията ни?

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Димов

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Констатация":

    Да добавя ли и парните влакове, изгарящи по 5 тона въглища на курс?
  • 17 За димов

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Димов":

    Димов, интересно ми е знаеш ли с че парно има в големите градове и не до всички живущи в тях. Сле като си еколог, дай идея как да се отопляват останалите? Със скъпия ток, с палет ни котлета която инвестиция е на колко хиляди лева или соларни панели, също доста скъпи за сега. Дай разумна идея! Още повече, доходите на българите при демокрацията намаляват все повече, за сметка на друга малка част от тях. За пенсионерите да не говорим!

    Коментиран от #26

  • 18 Найден

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Опааа":

    Ами не ги избирайте тези на изборите! Гласувате за цецо мецо, а след това олеле! От нас зависи кой да е на власт. Аз бих искал нито една партия която 30 години са във властта, и едни и същи хора, с малко нови огладнели провинциялисти да се въртят до пенсия в парламента! Само пълна мажоритарна система! Не ми казвайте, че не може. Може!
  • 19 Тончо

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Димов":

    Димов, аз съм живял през това време с комините. Роден съм в София, но такова замърсяване не е било. И сега извън големите градове се отопляват по старият начин и нищо му няма на въздуха там. Пренаселването на градовете е причината! Стойте си по родните места, създавайте блага и там може да се твори. Не! Трябва да сме в големият град. В София нямаше стъргало. Сега вече има. Улица Витошка!

    Коментиран от #27, #28

  • 20 Авто мото

    6 2 Отговор
    Идеята с покривалото няма да успее. Представям си в България кава дейност ще закипи! То ще е едно рязане, боядисване, отиване крадене. Просто кеф!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тъпанарски

    7 0 Отговор
    15 а дори и 30 не са цифри . Това са числа. Цифрите са знаците с които се изписват числата. Т.е. ако наречем числото "дума" то цифрата е "буква".
  • 23 Лудогорец8

    6 1 Отговор
    Това покривало след 2 години на природни капризи ще стане само за казана и колко ще ти стеува едно такова покривало после? И там където се прибира гледам има някаква огромна цепка в бронята но цепката е нагоре и това значи, че ще се пълни с дъжд и мръсотия и как се чисти това после?
  • 24 РЕАЛИСТА

    4 3 Отговор
    БРАВО НА ФРАНЦУЗИТЕ .ТОВА Е БЪДЕЩЕТО
  • 25 pbdan

    3 0 Отговор
    Една по-едра градушка и гъвкавият панел е на кино. Предпазването от вода ще е проблем, да не говорим за злосторници.
  • 26 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "За димов":

    Не ме разбра ли? Казвам, че преди 44г пушека и саждите в града са били повече от сега. Сега пушат по-малко неща, но с химикали вместо сажди. Не виждам алтернатива на ТЕЦа, която да е по-добра. А съм еколог доколкото мога с лични усилия. гледам да не цапам и да не хвърлям, да пуша възможно най-малко..... дребен принос, но все е нещо.
  • 27 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тончо":

    Ще прощаваш, ама за всичко съм съгласен, освен за комините едно време. В моят град са стърчали 38 индустриални комина. Всичките бълващи сажди в промишлени количества. Да, пренаселването е фактор и проблем. Да, и сега в селата се топлят на дърва и са по-добре. Не са с градският смог. И да, подкрепям решението да си седим по селата. Лятото съм си в къщата насело. Мразя гъчканицата в града. Но това няма да спре заводите да обгазяват с химикали безконтролно. Нито да изхвърлят отпадъци в реките.
  • 28 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тончо":

    Живял си преди 44-та??? И дори го помниш? Значи, тогава си бил поне на 5г, че да имаш някакви спомени. Значи сега си барем на 80г.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Jack Bauer

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ама вярно ли?":

    Научи се да смяташ, Чукча-писател, 13х15=195км - в най-добрия случай ако 13 дни е слънчево от сутрин до вечер. Така че за 13 дни ще се зареди реално за около 120км.