Last news in Fakti

5 Януари, 2024 12:59 2 756 8

Това BMW i8 е оборудвано с четири двигателя от мотоциклет

  • bmw-
  • i8-
  • m

Всеки от тях разполага с над 200 конски сили

Австрийският отбор Team Edlinger, който се състезава в европейските планински състезания с BMW 320 IRL с двигател V8 от автомобил Indycar, представи новия си проект. Това е BMW i8, или по-скоро някога е било. Автомобилът е претърпял толкова дълбока модернизация, че от оригинала е останало малко. Например пътническото отделение е изработено от авиационни материали и е допълнено със специални зони на смачкване, изработени от CFRP пластмаса с алуминиева сърцевина тип "пчелна пита". Повечето от частите са изработени на 3D принтер, което е наложило обработката на 300 кг нишки или около 400 кв. м карбонова тъкан.

Купето е получило нов аеродинамичен бодикит, регулируеми амортисьори Sachs с технология "through-rod" (осигуряваща постоянен клиренс и съответно аеродинамика независимо от температурните промени), както и нови спирачки . Изпускателната система тук е изработена изцяло от титан, а вместо хибриден задвижващ агрегат, базиран на 1,5 турбо трицилиндров двигател, е налице сложна система от четирилитрови двигатели от BMW HP4, всеки от които задвижва отделно колело.

Двигателите са синхронизирани помежду си и дават общо около 880 конски сили. В същото време те могат да се изключват по двойки, превръщайки автомобила със задвижване на задните или на предните колела. Електрониката на суперавтомобила е събрана на 12 програмируеми блока за управление. Данните се обменят чрез осем системни шини, а в бордовата система се записват повече от хиляда параметъра, които могат да се анализират на компютър. Екипът на Edlinger планира да кара автомобила в планински състезания, да се състезава в Time Attack Masters и да отиде на Фестивала на скоростта в Гудууд.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    8 2 Отговор
    Само едно не разбрах, което е и основното в темата - какви са тези мотори в тази "сложна система от четирилитрови двигатели" - ДВГ ли са, или са ел.? Моля автора да поясни!
  • 2 Някой

    13 1 Отговор
    По-скоро трябва да е написано "четири еднолитрови двигатели от мотоциклета BMW HP4"! Така става ясно, че са ДВГ с работен обем от по един литър, иначе написаното е абсолютно безсмислено!
  • 3 Мотор с кош

    4 4 Отговор
    Сигурно има и четири отделни резервоара, като спре на бензиностанцията, зарежда синхронизирано от две (или четири) колонки едновременно.
  • 4 Объркали са се

    7 0 Отговор
    нещо докато са копирали и пействали , преводача е превел грешно нещата. Излиза , че колата има 4 двигателя с общ размер 16 литра, от които са изкарали 800 коня. Според мен по-скоро са едно литрови двигатели - общо 4л. обем - тогава 800 коня е ОК.

    Коментиран от #6

  • 5 Жиги

    3 2 Отговор
    горивото за ел. моторите на колелетата се сипва през винтила за помпане на гумата - на всяко колело по отделно разбира се.

    Коментиран от #7

  • 6 Бачо Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Объркали са се":

    Ми неграмотни джурналята, ко да правиш... Вместо четири еднолитрови писал квото му дошло...
  • 7 Не е електрокар

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жиги":

    Не са електрически мотори, а трицилиндрови мотоциклетни. Ако вместо колелета сложат перки, ще стане квадрикоптер.
  • 8 бмв иновация

    1 3 Отговор
    БМВ ...най-големите!когато другите са били на пътя те са....летели...