Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 12:41 942 0

Apple и Ikea криели данъци в Люксембург

  • данъци-
  • люксембург-
  • пари-
  • apple-
  • pepsi-
  • ikea

Споразуменията били сключени между 2002 г. и 2010 г.

Apple, Pepsi, Ikea и близо 340 водещи в света компании са се възползвали от предоставените им от Люксембург услуги за намаляване на техните данъци.

Това става ясно от изнесените данни от Базираният в САЩ Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Проучването на базирано на документи от 28 000 страници, от които ставало ясно за сложни финансови структури, позволяващи на компаниите рязко да намалят данъчните си задължения.

Споразуменията били сключени между 2002 г. и 2010 г. PricewaterhouseCoopers е помагал на въпросните компании за избегнат плащането на високите данъци.

От компанията обявиха, че изнесените данни не отговарят на истината, защото те са базират на остаряла или открадната информация.

Министерство на финансите на Люксембург обяви в изявление, че „авансови данъчни решения са добре установени в много страни-членки на ЕС, като Германия, Франция, Холандия, Великобритания и Люксембург", и че те не са в противоречие с европейското право, докато "всички данъкоплатци в подобна ситуация се третират еднакво."

Практиката "tax ruling" е законна и позволява на дадена компания да попита предварително как ще бъде третирано положението й от данъчната администрация на дадена страна и да получи някои юридически гаранции.

Това влияе на преместването на облагаемите печалби на дадена многонационална компания между филиалите й в различни страни.

Тази практика позволява постигането на фискална оптимизация.

Регулаторните органи в ЕС разследват данъчните споразумения на Amazon с Люксембург, твърдейки, че е възможно да са били намалени печалбите на американския онлайн ритейлър и така да е получил несправедливо предимство.

Появата на бял свят на разследването не е случайно. То става дни след като водената от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия встъпи в длъжност. Самият Жан-Клод Юнкер беше премиер на Люксембург между 1995 г. и 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА