24 Декември, 2014 09:33 2 584 7

Трайков: Ниските цени на горивата ще се задържат поне година

  • трайчо трайков-
  • лъчезар богданов-
  • цени-
  • горивата

Петролът е поевтинял с около 20% за последния месец, каза икономистът Лъчезар Богданов

Трайков: Ниските цени на горивата ще се задържат поне година - 1
Снимка: Нова телевизия

„Ниската цена на горивата ще се задържи поне година”, прогнозира в Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

„Такива са и пазарните сигнали”, коментира той.

„Сметката е много проста – цената на петрола е около 45% от крайната цена на бензина и дизела. Това обяснява защо цените у нас са паднали с едва 16-17 на сто. Акцизът у нас е най-ниския в ЕС, докато самата цена на бензина е сред най-високите. Само в Малта и България бензинът не е намалял за последните 10 дни. В Полша, Австрия и Франция то стига до 15%”, каза Трайков.

Икономистът Лъчезар Богданов от своя страна заяви, че за последния месец се наблюдава рекорден спад в цените – петролът е поевтинял с около 20%, а за цялата 2014-та, спадът е около 38% за суровия петрол. На българския пазар цените са паднали с около 18%.

„Хората се чудят защо не поевтинява повече бензинът – това е заради данъци и акцизи, които няма как да слязат надолу. Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година. В САЩ той е поевтинял с около 30%. Световната икономика не е в цветущо състояние. Аз лично не се наемам с прогноза дали и с колко може още да поевтинеят горивата”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    1 2 Отговор
    А стига бе?Да не сме се събудили в друга държава?
  • 2 Гостът

    0 2 Отговор
    Ауууу..... като се има предвид че го казва Трайков значи ще се вдигнат незабавно !!!
  • 3 гост

    1 1 Отговор
    Трайчо Кукурузов, това не са ниски цени , ниски са в Америка а тук за всеки литър ни рекетират с лев за хазната от която грабят онези 240 хрантутника.
  • 4 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Вижте защо поевтинява петрола и съответно горивата.- ( Ще се промени ли света след откритието на Андреа Роси? ) -Напишете това в Гугъл и ще разберете че световната икономика не е в колабс а в страх за печалбите и тази прогноза ще ви се види детска.
  • 5 Бензин Дизелов

    0 0 Отговор
    Стават банални вече с това че данъците били виновни да не спадне цената на горивото.Ами лапни шарани такива нали данъците ви са % ОТ цената горивото и като падне цената на горивото ви пада и данъка.Или данъците при вас не са на % направо 1.50лв ви е данъка и за горивото плащаме по 60-70 стотинки общо 2.10-2.20,защото това е реалната цена на литър гориво в момента балабар с данъците в САЩ.
    Ама ние нали сме в Абсурдистан какво се учудваме.Нищо чудно и тези дни да поскъпне горивото нищо че по цял свят пада.59 долара за барел 2.20 за литър.140 долара за барел 2.70лв за литър.Хайде обосновете се малко за цените!!
  • 6 един от многото

    0 0 Отговор
    Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година. В САЩ той е поевтинял с около 30%.
    А кой е този монополен вносител,питам аз и отговор не искам.
    Докато сме зависими от руските ,няма да - има евтини горива.
  • 7 минувач

    0 0 Отговор
    2014 - ЦЕНИТЕ на БЕНЗИНА! БЪЛГАРИЯ VII !
    http://energywatch.blog.bg/politika/2014/12/28/2014-cenite-na-benzina-bylgariia-vii.1326240
    2014 – ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА, ТЕНДЕНЦИИ! БЪЛГАРИЯ НАЙ-ЗЛЕ!
    http://energywatch.blog.bg/politika/2014/12/29/2014-cenite-na-benzina-tendencii-bylgariia-nai-zle.1326415