Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 13:09 26 464 17

Имаме нужда от 50 000 IT специалисти

  • програмисти-
  • информационни технологии-
  • президент-
  • баит
Имаме нужда от 50 000 IT специалисти - 1
Снимки: М. Богданова ©

Едва ли ще е изненада, ако кажем, че „Информационните технологии” е секторът, в който от години няма безработица. Различни изследвания показват, че на България са и нужни между 35 000 и 50 000 IT специалисти. За Европа тази цифра е 1 млн., а в световен мащаб са необходими близо 4.5 млн. IT-та.

През изминалата година браншът продължи да расте, въпреки смяната на три правителства. „Тази година предизвикателството е да го направим да расте още повече. Пред нас има редица препятствия и се надявам в съвместна работа с държавната администрация да успеем да отстраним голяма част от тях. Най-голямото е ситуацията с работната сила. Браншът е изключително динамичен и иновативен. Повече от 1% от работната сила в България работи в IT секторът, но генерира 4-4.5% от БВП”, каза Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, по време на връчването за четвърта поредна година на наградите на БАИТ.

Това, върху което трябва да се работи, е подобряване на средата. Бизнесът е изключително мобилен. Специалистите могат да работят от своята страна за чужда компания, но могат и да се преместят в друга държава. Същото важи и за компаниите. Затова е изключително важно да се подобри средата за работа в тази област у нас, изтъкват специалисти. Решенията за това са три. „Най-краткосрочното е внос на кадри. Средносрочното решение е излизането от университетите на повече нови обучени специалисти, макар че дори и сега да бъдат увеличени местата за IT специалностите, първите резултати ще са налице след 5 години. Дългосрочният проблем, който е изключително належащо да се реши, е реформа в образователната система, така че информационните технологии да заемат централно място във всички предмети”, допълни Иванов.

„Искам да ви благодаря за това, че създавате стойност. Всички говорим за Телерик – 4 момчета за няколко години създадоха стойност от 270 млн. USD. В българската енергетика наблюдаваме обратното – работят 100 000 души и унищожават стойност от 1 млрд. на година успешно”, каза президентът на България Росен Плевнелиев. Той връчи специалната награда за значим принос в IT сектора на физика Теодосий Теодосиев, който стана известен със своята школа за специалисти в Казанлък.

Няколко са нещата, които трябва да бъдат направени в IT сектора, според президента Плевнелиев. На първо място крайно време е държавата да обяви сектор „информационни и комуникационни технологии” като стратегически за България. „За 10 години създадохте 35 000 работни места. Създавате 4 пъти по-голям продукт, отколкото всички останали индустрии като добавена стойност. Може да създадете още 30 000 работни места, ако държавата застане на ваша страна с умни политики. Това означава стратегическа индустрия”, каза президентът.

Вторият момент е електронното правителство, което трябва да бъде създадено до края на 2016 г. Парите са осигурени. Механизмите са ясни. Необходима е много работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Земята запустява и се храним с вносни храни. Това май е истинският приоритет, а компютърният бранш се развива, но какво полезно носи.
  • 2 домакин

    1 0 Отговор
    Я кажи къде има запустяваща земя , идвам и я купувам...

    Коментиран от #3

  • 3 Кобрата

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "домакин":

    Търси по селата...има доста села с по 1 жител, взимай парите и бегай да купуваш.

    Коментиран от #9

  • 4 агент08

    2 0 Отговор
    И каква стойност създават тия от ИТ?!

    Коментиран от #6

  • 5 undefined

    0 0 Отговор
    Ти за данъци чувал ли си?
  • 6 некойси

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "агент08":

    Карат всичко останало да работи по-добре :)
    Иначе може и без тях, но ще е по трудно и доста от нещата ще трявба да се правят на ръка, иначе казано регрес.

    Коментиран от #10

  • 7 Avatar952

    2 0 Отговор
    Това са абсолютни глупости - в България глад за IT специалисти НЯМА. Има глад за "специалисти", занимаващи се с какво ли не (примерно опит в пилотиране на совалка се счита за предимство) и готови да работят за под 1000лв.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Avatar952":

    Напълно съгласен! Не ми стига екрана да изчета какво се иска от trainee.
    А пустееща земя в страната НЯМА! Има пустеещи камъни и дерета, село без хора е по планините. Я го дайте това село с 1 човек където е плодородно...! Ако пък има такива пустеещи плодородни земи - купувам веднага!
  • 9 Черноглед

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кобрата":

    Скоро и България , ще остане с един жител! Той , ще загаси лампата.
  • 10 агент08

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "некойси":

    В дълбока заблуда си! Нуждата от тях е десетократно по-малко, отколкото ни я представят!
  • 11 миседниш накура

    0 0 Отговор
    изгонихте нашите кадърни специалисти сега да ми ядете х.. и да ми ревете е все тая
  • 12 скар фейс

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Avatar952":

    Въпреки, че в момента съм в този сектор, съм напълно съгласен с теб. Няма какво да допълня!
  • 13 wulkan

    0 0 Отговор
    Амчи колко им се плаща. Децата бягат на запад. По-зле ще става. С тия доходи всички ще се изнесат.
  • 14 Ханко БРАТ

    0 0 Отговор
    Стига сте писали подобни простотии. Навсякъде се лансира как в ИТ-то едва ли не чакат с отворени обятия някой да дойде и да му дадат 1000+ лева, имало нужда от 50000 специалиста, средната заплата била 3500 лева..... смях смях. Разгледайте обявите за работа и тогава пишете глупости. И тея чобани от парламента место да се лензат на разни събрания, да земат да оправят пътищата.
  • 15 petrevw72

    0 0 Отговор
    Докато тези мазници в костюми харчат парите на убкновенния дънакоплатец.Други гладуват
  • 16 comment

    0 0 Отговор
    Хубаво, обаче всички не можа да станат програмисти. Някой трябва да пече хляб, други работи ...
  • 17 Фърфуй

    0 0 Отговор
    А кога в ИТ-то ще започнат да плащат поне малко повече от на сервитьорка?