Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 15:52 1 212 3

"Труд" пита КФН чрез парламента акционер ли е Иво Прокопиев в "Доверие"

  • иво прокопиев-
  • петьо блъсков-
  • акционер-
  • кфн-
  • менда стоянова-
  • парламента-
  • "доверие"-
  • пок-
  • фирми

Главният редактор Петьо Блъсков изпрати писмо до до Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание

Писмо с въпроси, които да бъдат зададени на следващото изслушване на Комисията за финансов надзор (КФН) в бюджетната комисия, изпрати главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков до Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

„По повод проведеното на 29.01.2015 г. заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което беше изслушано ръководството на КФН, и бяха допуснати и възложени за писмени отговори, внесените в деловодството на Народното събрание с вх.№ПГ-515-00-1/28.01.2015 г. от страна на вестник „Капитал” въпроси към КФН, - се казва в писмото. - Бихме искали на първо място да Ви поздравим за въвеждането на подобна добра парламентарна практика, която е позната в много други държави – членки на Европейския съюз. С оглед равноправното третиране на медиите, както и във връзка с обявеното за 12-ти февруари 2015г. изслушване на ръководството на КФН пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси, прилагаме в настоящото писмо няколко въпроса, които се надяваме да вземете предвид, като ги разпространите сред народните представители и ги възложите за даване на писмени отговори от страна на КФН в кратък срок.“

ВЪПРОСИ

от вестник „Труд” към ръководството на Комисията за финансов надзор:

1. Г-н Иво Георгиев Прокопиев акционер ли е в най-голямото пенсионно осигурително дружество с активи около 2 млрд. лева - ПОК „Доверие”, и чрез кои фирми?

2. Към коя дата дружеството, контролирано от г-н Иво Прокопиев, е станало акционер в ПОК „Доверие”? Комисия за финансов надзор (КФН) одобрила ли е сделката по придобиването на акциите на ПОК „Доверие”?

3. От кой инвеститор г-н Иво Прокопиев е закупил акциите на ПОК „Доверие” и кога е станало тяхното плащане? Във финансирането на сделката има ли данни за намесата на офшорни компании?

4. КФН с какви данни разполага относно това кои компании, свързани с г-н Иво Прокопиев, са се финансирали чрез облигационни емисии или чрез покупка на акции за участие в капитала им, от пенсионни осигурителни компании и във какъв размер?

5. Инвестициите в облигации и акции в компании, свързани с г-н Иво Прокопиев, направени от пенсионно осигурителните компании, със средства на фондовете на осигурените лица ли са направени или са за сметка на собствените средства на дружествата?

6. В КФН има ли данни, че компании, свързани с Иво Прокопиев, са се финансирали чрез репо сделки, от пенсионни осигурителни компании и в какъв размер? Спазени ли са законовите разпоредби относно финансирането чрез репо сделките от страна на пенсионни осигурителни компании, също така изпълнени ли са условията на договорите между страните по репо сделките?

7. По отношение на облигационните емисии, издадени от дружества, свързани или собствени на г-н Иво Прокопиев, представя ли се пълна и коректна информация пред КФН и инвеститорите? Спазват ли се първоначалните условия по емитиране на емисиите и плащат ли се на време задълженията по тях? Налагани ли са глоби и санкции в тази връзка и какви мерки сте предприемали?

8. Има ли наложени мерки и санкции, както и в какви размери са санкциите от страна на КФН на дружества, в които Иво Прокопиев притежава участие? Колко от тях са влезли в сила и дали са платени? Установен ли е конфликт на интереси при финансирането между ПОК „Доверие” и дружествата, в които Иво Прокопиев притежава участие?

9. По отношение на сделката по продажбата на публичната компания „Каолин” АД има ли наложени мерки от страна на КФН по предоставяне на договора за покупко-продажба с цел защита на миноритарните акционери? Вярно ли е, че българският съд на последна инстанция е разпоредил, че дружеството „Алфа Финанс Холдинг” АД, собственост е на г-н Иво Прокопиев, е длъжно да го предостави на КФН? Вярно ли е, че г-н Иво Прокопиев не се е съобразил и не е изпълнил съдебното разпореждане?

10. КФН разполага ли с информация дали пенсионно осигурителни компании със средства на фондовете на осигурените лица са закупували акции на публичното дружество „Каолин” в периода 2007-2008 г., когато акциите на дружеството реализират ръст до 23 лева? КФН разполага ли с информация кои пенсионни осигурителните дружества продават притежаваните от тях акции на „Каолин” АД на цени 4,156 и по-ниски при свалянето на публичното дружество от търговия на Българска фондова борса?

11. Известно ли е на КФН за участието на свързани лица с г-н Иво Прокопиев в дружеството „Пи Ви Инвестмънтс” ЕАД, чиято собственост е прикрита чрез офшорна компания, като същата е емитирала две облигационни емисии на стойност над 43,000,000 лева? Кои пенсионни компании са инвестирали в посочените емисии? КФН предприела ли е действия за установяване на горните факти и какви мерки е предприела?

12. Известно ли е на КФН, че офшорните компании Stallberg Investments limited и Wyclef Holding limited иFallner Properties Limited, регистрирани на един и същи адрес в Кипър, с един и същ общ представляващ, чиито общ пълномощник в България е бивша служителка на фирма собственост на г-н Иво Прокопиев, извършва транзакции в особено големи размери и търговия с финансови инструменти, емитирани само от дружества, контролирани от г-н Иво Прокопиев? КФН предприела ли е действия за установяване на произхода на тези средства и законността на тези операции?

13. Преди повече от 2-години стана ясно, че КФН е изпратила сигнал до Прокуратурата във връзка с криминалната приватизация на държавния дял на едно от енергоразпределителните дружества, осъществена чрез инвестиционен посредник „Булброкърс” ЕАД, което е собственост на г-н Иво Прокопиев, както и срещу тогавашния вицепремиер и финансов министър г-н Симеон Дянков и настоящия член на Реформаторския блок г-н Трайчо Трайков. Имате ли информация на какъв етап е стигнала прокурорската проверка?

14. Имате ли данни за това, че Ваши бивши служители след напускането на КФН са постъпили във фирми, контролирани от г-н Иво Прокопиев? Имате ли данни, че бивши служители на фирми, контролирани от г-н Иво Прокопиев, са постъпвали на работа в КФН?

15. Във връзка с обвиненията към КФН и към Вас лично относно наложените тежки санкции за пазарни манипулации съгласно действащото законодателство в България, произтичащо от Европейското законодателство, какво е Вашето мнение за Европейските регламенти и директиви? Считате ли ги за прекалено сурови, задължаващи, налагащи по строг (прекален) контрол и гарантират ли стабилността на небанковата финансова система? Според Вас има ли нужда от промени в настоящата нормативна уредба, в посока намаляване изискванията към достоверността на информацията, касаеща публични компании изнесена от журналисти?

* Въпросите са изпратени до председателя на НС Цецка Цачева, заместниците и, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и до депутатите Алиосман Имамов, Димитър Главчев, Иван Иванов, Красимир Каракачанов, Явор Нотев, Явор Хайтов и Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6666

    0 0 Отговор
    За по младите да напомня кой е геният на словото Петьо Блъсков . В първите години на демокрацията , без чужда помощ със "стотина бели листи на пишеща машина" сътвори вестник 24ч.Замогна се за година -две , купи Мерцедес . Лошите хора завидяха и гръмнаха возилото. Но за Петьо трудните години са минало.
  • 2 kolelo

    0 0 Отговор
    ....значи, все пак прокопиев не е честен биснесмен, ... жалко,... толкова се надявах да се окаже почтен човек, постигнал всичко с честен труд, хи-хи-хи, представям си сега колко хора ще бъдат разочаровани, и изненадани....
  • 3 riki

    0 0 Отговор
    Фирма близкa до ДПС одитира Икономедиа на Иво Прокопиев
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.982152111817735.1073741833.912792262087054&type=1