Last news in Fakti

16 Септември, 2015 20:32 7 722 25

PENNY се изтегля от България

  • penny-
  • българия-
  • rewe group-
  • супермаркети

BILLA България поема склада и, където е възможно, магазини

REWE Group се отказва напълно от дискаунт-бизнеса в България. До края на октомври 2015 г. ще бъдат затворени всички магазини на PENNY в страната. Това става ясно от съобщение на REWE Group.

Първият магазин на веригата в България беше открит през 2009 г. В момента към нея принадлежат 49 магазина. В международен план REWE Group ще продължи да развива веригата PENNY в останалите 5 страни, в които тя оперира – Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария.

В България REWE Group ще се концентрира върху сегмента на супермаркетите, в който е представена с търговската верига BILLA. Част от филиалите на PENNY, както и логистичният й център в Столник (до София в Община Елин Пелин), ще преминат към BILLA. В момента към търговската верига BILLA, част от REWE Group, принадлежат 92 супермаркета.

Всички задължения към доставчици, бизнес-партньори и служители ще бъдат изпълнени. Доколкото е възможно, на служителите на PENNY ще бъде предложено работно място в BILLA. Останалите служители ще получат обезщетения, които надхвърлят определените в закона суми.

Схемата на компенсациите е обсъдена и одобрена и от европейския представител на служителите в REWE Group, става ясно от съобщение на холдинга.    

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е нито драматично, нито изненадващо решение. В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация - несигурни. В същото време е налице висока конкуренцията. През април се появиха спекулации, че и Billa хлопва врати, но както изглежда веригата от супермаркети остава у нас.

REWE International е пазарен лидер в Австрия в сектора на търговията на дребно с козметични и хранителни продукти и е един от най-големите работодатели в страната. В Австрия и в други страни броят на служителите на REWE International възлиза на 76 200, наети в около 3600 магазина. През 2014 г. общият оборот на компанията нарасна на 13,02 млрд. евро.

Компанията е част от немската REWE Груп, един от европейските лидери в търговията и туризма. В момента за REWE Груп работят 330 000 служители в около 15 000 магазина в 12 европейски страни, осигурявайки оборот от около 51,1 млрд. евро.

От своята централа във Винер Нойдорф, Австрия, REWE International управлява търговските фирми BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA и ADEG в Австрия, както и много собствени марки. Компанията е активна и в туристическия бранш чрез BILLA Reisen, JAHN REISEN, MERKUR Ihr Urlaub и PENNY Reisen. В същото време REWE International развива успешен бизнес и в сегмента на супермаркетите в седем страни от Централна и Източна Европа: България, Хърватия, Чехия, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.

BILLA България е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000 г. с откриването на първия си магазин на 5 октомври в София. В класацията на в. „Капитал“ – „Най-големите 100 български компании“, BILLA България е сред първите 30. Компанията е и сред най-големите чуждестранни фирми у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    Жалко! Много хора остават без работа! Ще търсим държавната работа, ама е късно чадо!
  • 2 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    Това е тревожен сигнал за икономиката и дали доходи и пенсии ще растат. Щом Пени бега, пенсионерите трябва да се готвят за затягане на коланите. В близка перспектива май мизерия ни чака и глад....

    Коментиран от #4

  • 3 fgfg

    1 0 Отговор
    mizernici sme i vsi4ko varvi kam opadak ama i ot penni nishto nestava
  • 4 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "дедо стефчо":

    Хабер си нямаш какви пенсионери има-с какви сериозни пари струпани през съзнателния си живот разполагат,със реституирани имоти,със деца и внуци с печеливш бизнес както в България така и в чужбина и грижещи се всеотдайно за тях...А това за "коланите" изобщо не би трябвало да те изненадва,защото цял живот си си бил така!
  • 5 1234

    1 0 Отговор
    от такива вериги България само губи
  • 6 Песимистичен оптимист

    3 0 Отговор
    Радостна констатация: "... В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация - несигурни. В същото време е налице висока конкуренцията." ... и жестока корупцията, бих добавил.
    Дали Боко, Цоко и сие са на същото мнение? А арабите заеха вече местата в истинска Европа и за нас какво остава ...
    Мъдър е Бай Радой като казва "Търпи народът наш! Той има петвековен стаж." Има и по-лошо - казал оптимистът ...
  • 7 Бай

    0 0 Отговор
    С и без Penny пенсиите са си както винаги - малки.
  • 8 Ильо войвода

    1 0 Отговор
    Да се махат. В Царска България са се допускали само смесени дружества с 51% Българско участие ! Комуналните съсипаха всичко, потъпкаха ценностите и морала, откъснаха хората от църквата (днес посетих пустееща църква само на 30км. от София) Българина стана мързелив, завистлив и с претенции. Честните хора се смятат за глупаци. Няма кадри за създаване на работеща икономика, за това богати са само схемаджиите. От дребните чиновник до големите политици, никой не си мърда пръста ако нема делавера. Кой обаче ще им пази задниците като дойдат мюслитата? Аз НЕ.

    Коментиран от #12

  • 9 Хараламби

    0 0 Отговор
    "...ще продължи да развива веригата PENNY в останалите 5 страни, в които тя оперира – Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария".
    Коментари просто не са необходими.
  • 10 ес

    0 0 Отговор
    В тази верига не се продава нищо по различно от стоките в кварталните магазинчета.
  • 11 дърт десар

    1 1 Отговор
    Това е много ясен сигнал за състоянието на икономиката! Нещата не отиват на добре. Щом Пени се маха, какво остава да очакваме инвестиции от други големи фирми.
    Герб затриват България и това е ФАКТ! След управлението на Тиквата нищо няма да остане. Гласувайте пак за Герб и ще си тръгнат всички чужди фирми.
    Накрая ще останат фирмите на другарите комунисти, монополисти и такива цени ще забият на хранителните стоки, че свят ще ви се завие.
    Пък тогава ще видим пенсиите и заплатите дали са малки или големи.
  • 12 дърт десар

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ильо войвода":

    Ильо, бедният човек е беден, защото е прост. Да не мислиш, че да развиваш такъв бизнес е лесна и лека работа? Иска си кадри, организация, логистика, пари, бе хайдук?
    Прост народ слаба държава!
    Оборот от 10 милиарда не било драматично?! А кое е драматичното бе?
  • 13 дърт десар

    1 1 Отговор
    Какво губи България от такива вериги????
    Ще ти кажа какво губи:
    Губи конкурентни цени, т.е. по ниски цени на хранителните.
    Губи обслужване на клиента на европейско ниво.
    Губи работни места, заплати за много млади хора.
    Губи данъци и такси и инвестиции.
    Губят най вече потребителите, които се радваха на по ниски цени, на качествени стоки!!!!!
    Май забравихте как беше преди, кварталните гаражчета и магазините на местните феодали, комунисти, с виоски цени, залежали стоки, на ниско качество!!!!!!!
    Сега се маха Пени маркет, верига, която си функционира в цяла Европа, утре ще се махнат и други фирми и накрая ще останат феодалите комунета, да ви продават скъпите българсски боклуци, които не отговарят на изискванията. Ще Ви лъжат, както го правиха и преди със стоки ментета на високи цени.

    България си ОТИВА, няма инвестиции, има отлив на фирми и инвестиции, икономиката затъва все повече, вдигат данъците и поддържат МОНОПОЛ във всички сфери!
    Гласувайте за Герб и ще си припомните 90 те години, годините на мутрите и монопола!
  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    Аре стига с тези комунисти, изтъркани и абсурдни простотии!!! Не, че съм комунист, ама и капиталист не съм - поне не в тази му форма, която в момента съсипва държавата ни!!!
    Другата пък простотия за връщането на хората в църквата е толкова идиотска, че чак няма смисъл да се коментира! В 21-ви век религията прави хората зомбита - били то християни или мюсюлмани! Всеки си решава в какво да вярва, а проблемът на България е проблем на всички Източни държави - поставянето на колене от нашите западни "приятели" съпроводен с отрицателен прираст за сметка на циганите. Така е в Унгария, България, Сърбия, Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Хърватска .... Навсякъде нациите се топят, само че у нас май е най-драстично и сме по-бедни дори от тези страни, защото нашите управници се оказа най-тъпи и сега не произвеждаме нищо!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Киро

    1 1 Отговор
    Хаха, чета мненията и не вярвам "на ушите си" на някои!

    Първата група - на оплаквачите, дето реват, че след като затваряли тези нискотарифни магазинчета, значи икономиката била зле!
    Вие чували ли сте за КОНКУРЕНЦИЯ бе? Тази думичка позната ли ви е? Защо тогава Кауфланд и Лидл отварят нови магазини? Просто никой не влиза в Пени и затова са ненужни, колко прост факт.

    Втората група - дето се радват - отново същия довод - Конкуренция. Аз пазарувам и в български вериги и магазини, като искате да помогнете на българското, пазарувайте и вие. Не само да се плюнчите по форумите.

    А самите вериги са направили и добро - показаха на местните бизнесменчета как се прави тоя бизнес!

    Разбира се има и лошо - местните производители са третирани зле, не им плащат навреме, събуват им гашите с ниски цени и тн.

    Коментиран от #16

  • 16 потребител

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Първо искаха да затварят Била, но сега са решили да затварят Пени. В била не влизат хора, не в Пени и Пени ще се окаже изкупителна жертва, което е доста тъпо на фона на по-добрите цени и стоки. Била е много скъп магазин, много по скъп отколкото Пени и Кауфланд или Лидъл.
    Засичал съм цени на едни и същи стоки в Била и Кауфланд с разлика от 2-3 лева по-скъпи в Била.
    Жалко за Пени маркет, но всичко опира и до покупателна способност, защото същите магазини ги има в Германия, Румъния, но само в България затварят, как ти се струва този факт?
    Що така се получава, че само в България не са конкурентноспособни?
    Малко съмнителна ми е работата, ама хайде, карай да върви.
  • 17 дърт десар

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    На кой са мислиш хранителните магазини, "българските" в много градове? На бивши другари, партийни секретари, номенклатури и всякаква червена папалач, наследство от комунизЪма.
    Мислиш ли, че тези "чужди" вериги, които са ФРАНЧАЙЗ дружества не плащат рекет на определени другари, за да присъстват и функционират на българския пазар?
    Същата работа, като с ЕОН, на чиито място дойдоха ТИМ. ;)
    Изгонват немците и чужденците и после им взимат бизнеса и им прибират активите, стар трик.
    Властта си има лостове, с които да изгони веригите, както наскоро се водеше капания, че веригите изнасяли парите от печалбата в чужбина???!!!!
    Гати простотията, ама много хора вярват.
    Нищо чудно някой да лобира и да плаща кинти, за да могат да се настанят на мястото на веригите българските тарикати "бизнесмени", червените другари и феодали.;)
    Просто ги пуснаха да си развият бизнеса и след, като видяха, че печелят ще им го вземат, както искаха да присвоят онази френската фирма, за което сигнализира френският посланник!!!!!!
    Сега разбирате ли за какво иде реч?

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "дърт десар":

    Толкова злобно и безсмислено оплюване на комунистите, ме навежда на мисълта, че ти си бил член на БКП, ама не си се облажил! Нали драги ми смехурко?
    Щели бившите комунисти да вземат веригата "Пени" - ти в кой свят живееш? Дали Германия ще остави така някакви бивши комунисти да и вземат веригата хипермаркети? Я се събуди малко - нали такъв шум ще вдигнат, че санкциите ще са най-малкия проблем на България! Пък да не говорим, че дори Орешарски беше избран с благословията на посолството на САЩ!
    Пий си редовно хапчетата, че ставаш смешен и дори не може да осъзнаеш, че вече не сме в сферата на влияние на СССР, а на САЩ и всичко, което се случва у нас е с тяхното знание!!!

    Коментиран от #19

  • 19 дърт десар

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Айде бе?!
    Горивата от къде идват, тока? Дали сме в извън сферата на Русия, а?
    Не мисля.
    Тия магазини са франчайз, т.е. има и наше участие!
    А това, че доста големи хранителни магазини са собственост на червени феодали сигурно си е съвпадение, както и радиостанции, телевизии, вестници, хотели, заводи и т.н. Да наистина е съвпадение. :)
    Малко съм малък, за да съм бил член на партията, но не мисля само с члена си.
    ЕОН къв шум вдигнаха? Тръгнаха си, без да ги усетим, за да дойдат собствениците на Източна България. Нали ги знаеш кои са?
    Колкото и да се правят на луди и да се маскират, бившите комунета и сегашна мафия, заедно с нейните "демократични" тумори са факт и не можеш да го отречеш!
    За това нямаме държавност, няма съд за политици и мутри, няма работещи институции, няма и да има.

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "дърт десар":

    Сега пък си твърде млад?! Ами ако наистина си млад, изобщо не знаеш кой е комунист и кой не, така че е хубаво вместо да се плюнчиш и да вярваш на световната конспирация, да си седнеш на задника и да видиш колко жандари преди 1944г. след това са преминали в редиците на БКП. Процентът е същия както членове на БКП, станаха членове на СДС.
    Просто си размърдай малко сивото вещество и ще разбереш, че тези които са на власт са винаги едни и същи и не са нито комунисти, нито капиталисти, а са единствено егоисти!!!
    Ама малко трябва да се мисли, вместо да вярва на простотии!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Juliy

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Не се прави на много умен!
    МНОГО ДОБРЕ ТИ ГО Е НАПИСАЛ И ОБЯСНИЛ.Така ,че няма нужда да внасяш ценни пояснения.
    У нас обществения,икономически и политически живот се управлява от хора които са пряко свързани с комунистическата партия.
    Бивш комунист и бивш негър няма!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сакам да кажа

    0 0 Отговор
    Бегат щот ЛИДЛ ги сгази. Стига нихелизъм. В природата и бизнеса не може да има незаето пространство.
  • 24 гост

    0 0 Отговор
    Когато бях в Лондон , пазарувахме от сеифъуеи , сенсбъри лидл , алди . В пени не влизах , защото предлаганите стоки като асортимент бяха по-малко от стоките в другите вериги / лично мое мнение / . Българинът търси хубаво и евтино , защото е беден . В момента си купувам домашно краве мляко и го квасим и не ме интересуват големите реклами . Купувам си и мръвки / пак домашни / и по този начин помагам на родното производство .
  • 25 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    ЕДИН ИЗНОСИТЕЛ НА ПАРИ ПО МАЛКО!
    ЧАК МИ СЕ ОПРАВИ НАСТРОЕНИЕТО ЗА ДЕНЯ