Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 10:05 941 0

Николина Ангелкова: Вече сме стартирали борбата със сивия сектор в туризма

  • николина ангелкова-
  • сив сектор-
  • туризъм

Проблемът е в това, че когато потребителите търсят по-ниски цени, те не се интересуват от това дали хотелът е регистриран, дали качеството на услугата е гарантирано

Днес ще се състои първата среща с КРИБ и КНСБ, фокусирана в сектор "Туризъм" по отношение на изсветляване на сектора. Надявам се резултатите от нея да бъдат именно в посока конкретни мерки със съответните предложения за решение и хоризонт, в който това да се състои. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Вече сме стартирали борбата със сивият сектор. От една страна, с новата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и местата за хранене, която влезе в сила през август и има 6-месечен гратисен период, тоест за 6 месеца ще трябва да се приведат в съответствие с нея, за първи път сме регламентирали дейността на апартаментните туристически комплекси и апартаментите за гости, откъдето основно идват проблемите и оплакванията на хората в бранша. Всички, които са регистрирани, ние ги проверяваме, но тези, които не са регистрирани и не знаем за тяхното съществуване, а осъществяват нерегламентирана дейност, няма как да проверим. Всъщност там е най-голямата концентрация на сив сектор, посочи Николина Ангелкова.

В новите промени на Закона за туризма вече е дадена дефиниция на понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и са предвидени превантивни мерки, изтъкна Ангелкова.

Проблемът е в това, че когато потребителите търсят по-ниски цени, те не се интересуват от това дали хотелът е регистриран, дали качеството на услугата е гарантирано. Единствено когато имат проблем, тогава започват да се оплакват и разказват, че съответният апартаментен комплекс или апартамент за гости не е качествен.

Важно е хората да се интересуват и да изискват необходимите документи за осъществено плащане и за наличието на регистрация, за да може ведомството да направи съответните проверки и да гарантира качеството на услугата им, изтъкна Ангелкова и обобщи: Няма как да проверим нещо, за което дори не подозираме, че съществува.

Министърът на туризма изрази надежда за силен зимен сезон с туристи от съседните ни страни. Предприети са всички мерки за гарантиране безпроблемното протичане на сезона, допълни тя. Преди сезона ще приключат и ремонтите на всички пътища, които водят до курортите в Смолянско.

В Банско също ме информираха, че до зимния сезон ще приключат ремонтите. Всички институции предприемат необходимите мерки, за да се гарантира безпроблемно протичане на сезона.

Влиза в сила и новата наредба за информационната обезпеченост в обезопасяването на ски пистите. Когато пистите вече са заснежени, ще направим комисии, с които ще определим сложността на пистите и ще направим съответната маркировка.

МВР отново декларира готовност за съвместни патрули с Румъния и Гърция в Банско и за засилено полицейско присъствие по време на зимния сезон, така че да се гарантира безпроблемното протичане. Фактът, че институциите декларираха намаляване на нарушенията в курортите, показва, че браншът осъзнава колко е важно да се спазва законът и да се предлагат качествени продукти, каза министърът на туризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА