Last news in Fakti

13 Март, 2016 12:11 1 492 9

Удължават общественото обсъждане на закона за туризма

  • туризъм-
  • къмпингуващи-
  • закон-
  • обществено обсъждане

Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно

Поради големия обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения, както и за да бъдат прецезирани отделните текстове, общественото обсъждане по Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде удължено с две седмици и ще продължи до 28 март 2016 г. Това разпореди днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно, а мнения по тях могат да бъдат направени с изпращане на e-mail на адрес: [email protected]. Паралелно с това екипът на Министерството на туризма се ангажира да обсъди всяко едно от направените предложения, както и продължава оперативните срещи с всички заинтересовани страни. През идващата седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации с цел да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207а, с които се прецезират глобите и

наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места.

Припомняме, че ограничения за т.нар. “диво къмпингуване” към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове, според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини.

Важно е да се подчертае, че както предложението за въвеждане на нов чл. 207а, така и останалите текстове в проекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, все още

не са окончателни

и са обект на обсъждания със заинтересованите страни. Трябва да се има предвид, че всички текстове, по които не бъде постигнат консенсус ще отпаднат и няма да бъдат предлагани за окончателно обсъждане в Министерски съвет и Народното събрание по законово установената процедура.

Законоустановеният срок за обществено обсъждане на предложените промени в Закона за туризма изтичаше на 15 март 2016 г. Преди неговото официално публикуване бяха проведени редица срещи с представители на туристическия бранш и други ангажирани институции. Това е и основният нормативен акт в сектор туризъм, който въвежда регулации и регламентира дейността в отрасъла. Именно по настояване на бранша през последната година се работи усилено за промени в него, които да изчистят допуснатите нормативни несъвършенства и да подобрят работата в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 0 Отговор
    на джулая на камен бряг
    всички се пишем
    бежанци от в къщи и от жените си
    и веднага ставаме свещени крави
    и не могат да ни пипнат
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Много глупав и тъп МУТРЕНСКИ ЗАКОН !!! БРЕГА КРАЙ МОРЕТО Е НА НАРОДА тоест на ВСИЧКИ !!!! Не е на министерства и тъпи мутри!!!!Г-жо Ангелкова вземете си законите , законопроектите и си ВЪРВЕТЕ!!! БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО НА ВСИЧКИ СТАЧКУВАЩИ !!! ВИЕ СТЕ НАРОДА !!!
  • 3 некойси

    1 0 Отговор
    Дали това не е чашата, която ще прелее?
  • 4 някой си там

    1 0 Отговор
    сега да видим кой ще регистрира къмпинги на конвеир в цялата страна подобно на "лафка"
  • 5 Крум

    1 0 Отговор
    Балонът на недоволството се надува отново с лъжи и внушения. Пореден епизод.
  • 6 999

    1 1 Отговор
    Поредната свинщина обслужваща корпоративни интереси, но този път няма да им мине номера. Ако трябва ще вляза с кемпера в парламента.
  • 7 555

    0 2 Отговор
    Палатка се разполага там , където те свари вечерта, където те свари дъжда когато се измориш при дълъг преход пеша - как тези герберски мутри не разбраха това Да е х.. да им го вкара човек , ама акъл как да им вкара в алчните , тъпи тикви.
  • 8 Ядесереиощеиска

    0 0 Отговор
    Бацета, не рабрахте ли че тук за всичко се плаща! Ако щеш си носи палатката, ама си плати като за хотел.
    Кво "свободно къмпингуване", кви пет лева? Нищо "свободно" нема!!!
    Тигре, тигре, нямаш ли пари - тъй се пееше едно време. Да вземете да си прослушате за сведение тази пророческа и духовно покъртителна класика.
  • 9 sukrs

    0 0 Отговор
    Всяка година идваме и обикаляме България. Ако не на искат с кемпери и каравани ( ние сме цяло дружество ) ще си оставяме паричките в Турция или Грузия. Малко повече път но в Грузия те посрещат като крал.