Last news in Fakti

21 Юли, 2016 13:11 1 159 0

Развиваме ИТ производства с Китай

  • китай-
  • производства-
  • технологии
Развиваме ИТ производства с Китай - 1

„Имаме потенциал да привлечем инвестиции и да предоставим възможности за съвместни производства с водещи китайски компании в редица високотехнологични сектори. Както България, така и Китай поставят акцент върху нови производства и сфери на растеж.“ Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред участниците в българо-китайски бизнес форум на тема „Сътрудничество между Китай и България в областта на индустриалния капацитет“ в София Тех Парк. От българска страна във форума участват над 100 представители на български компании. Китайската делегацията включва представители на 15 структури, 13 крупни компании и 2 финансови организации.

По думите на министър Лукарски с голям потенциал за развитие са сектори с висока добавена стойност като електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и други. „България би могла да се превърне в платформа за китайския бизнес и стоки към ЕС. Очертаваме се като предпочитан партньор за много чуждестранни компании, благодарение на макроикономическата и фискална стабилност, които са наш приоритет“, посочи той.

Икономическият министър отбеляза още, че показател за интереса на българския бизнес към китайския пазар е и фактът, че през последните десет години износът за Китай е нараснал близо осем пъти, което нарежда Китай на второ място сред експортните ни дестинации извън ЕС. По-осезаемо на китайския пазар могат да присъстват традиционни български стоки, с които България е известна в Азия, като селскостопанските продукти и храни, вино, етерични масла и козметични продукти, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката.

„България има редица предимства, които я превръщат във водеща дестинация за бизнес и инвестиции и китайските фирми успешно могат да се възползват от възможностите, които предлагаме“, заяви икономическият министър. Според него водещо преимущество на страната ни е нейното стратегическо положение като транзитен център и връзка между пазарите на ЕС, Близкия Изток и Азия; безпрепятственият и безмитен достъп до пазара на ЕС с 500 млн. потребителя; най-ниските данъци и най-ниските оперативни разходи в Общността, както и квалифицираната работна ръка. „Българското правителство ще продължи да подкрепя развитието на двустранното ни сътрудничество“, завърши Лукарски.

„Китай се превърна в световна фабрика. Валутният резерв, възлизащ на 3 трилиона долара ни позволява доста сериозни инвестиции, за които подкрепа заявява и китайското правителство“, посочи председателят на Съвета за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ Лю Синхуа, който е организатор на европейската визита на китайската делегацията. По негови думи в исторически план отношенията между България и Китай са били винаги приятелски, а положителното им развитие ще продължава и в бъдеще. Г-н Лю посочи още, че страната ни предлага прекрасни възможности за бизнес и инвестиции и изрази надежда повече китайски компании да се възползват от тях. По негова оценка огромен принос за привлекателността на България като инвестиционна и бизнес дестинация има и политическата стабилност. „Българското правителство насърчава активно сътрудничеството между България и Китай и това ни окуражава още повече да инвестираме тук“, завърши той.

„Всички сфери на сътрудничество между България и Китай получиха значително развитие благодарение на подкрепата на държавните ръководители от двете страни. Надявам се, че чрез този форум ще установим нови контакти и конкретни форми на взаимодействие“, посочи Н. ПР. г-н Джан Хайджоу, посланик на Китай в България. По негови думи София Тех Парк, която е и домакин на форума, ще се превърне в ключово звено в сътрудничеството между двете страни.

Във форума участие взеха Йолиан Иванов, изпълнителен директор на София Тех Парк, Маджиде Ахмедова, зам.-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), Николай Ценков, председател на Съвета на директорите на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА