Last news in Fakti

24 Септември, 2017 14:20 2 147 20

Започва сондирането на „Рубин-1“ в Блок „Хан Аспарух“ в българската част на Черно море

  • сондаж-
  • черно море-
  • нефт-
  • газ

„Тотал Е&П България” започна сондирането на втория проучвателен сондаж в Блок „1-21 Хан Аспарух“ – „Рубин-1“.

Дълбоководният сондаж се намира на приблизително 90 км от най-близката брегова линия и на 14 км североизточно от първия сондаж „Полшков-1“, се посочва в съобщение до медиите.

За целта е мобилизиран същият сондажен кораб Noble Globetrotter II (GT II), с който се проведе първата сондажна кампания. Логистичното подпомагане продължава да се осъществява от пристанище „Леспорт“, Варна, като се използват същите снабдителни кораби и хеликоптери.

Очаква се сондажните операции за „Рубин-1“ да продължат до началото на 2018 г.

Успешното приключване на „Полшков-1“ беше през септември 2016 г.

„Тотал Е&П България” заедно с партньорите си „ОМВ Офшор България ГмбХ” и „Репсол България Б.В.” са горди, че успяха да изпълнят първия проучвателен сонда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    21 13 Отговор
    Ако се открият залежи и тия корпорацийки вземат да ги източват, НИЕ т.е. целия български народ НЯМА да имаме грам полза от това, а ще поемем само последиците от замърсяването. Ако компанията беше българска и държавна, и открие находище можеше да има някакви ползи, но в конкретния случай ако се намери нещо то ще иде за облагодетелстване на една или две корпорации и за комисионните на боко с кръга около него. Все едно някой да ти казва, че тия дето изнасят рудата ни правят инвестиция или американските ТЕЦ-ове са инвестиция. Това е опит за още една кражба от бедната ни територия.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бял Змей

    24 13 Отговор
    ТРЯБВАШЕ ПРОСТО ДА НАПИШЕТЕ,ЧЕ ЗАПОЧНА ПОРЕДНИЯТ ОГРОМЕН ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ НА ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИТЕ НИ ЗАЛЕЖИ ОТ ГАЗ И ПЕТРОЛ!!!....ОТ НАШИЯ МИЛ И СКЪП ГОСПОДАР... " ЗАПАДА"!!!
  • 4 Бял Змей

    17 11 Отговор
    НАШИЯТ ПЕТРОЛ Е ОТКРИТ ОТДАВНА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГЕОЛОДИ В ТОЗИ БЛОК НА ЧЕРНО МОРЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!! ГЕОЛОЖКИТЕ КАРТИ СА РАЗГРАБЕНИ И СЕГА СЛУЖАТ НА ЗАПАДНИТЕ КОРПОРАЦИИ ЗА ГРАБЕЖА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО!!! ПРОСТО ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ НА БЪЛГАРИЯ Е НАПРАВЕН...ИЗМИСЛЕН ТАКА,ЧЕ ТРЯБВА ДА "СИМУЛИРАТ" ТЪРСЕНЕ ..., СЛЕД,КОЕТО ДА ОБЯВЯТ "ТЯХНО" ОТКРИТИЕ...И ДА СПЕЧЕЛЯТ ПРАВО ДА НАПРАВЯТ ГРАБЕЖ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ ЗАЛЕЖИ!!!!!!!!!!
  • 5 Варна

    19 0 Отговор
    Някой знае ли кой оперира с пристанище Леспорт? - Аз ще Ви кажа!
    - ТИМ!!!
    Мислите ли, че избирането на Леспорт е по случайност? - Защо не е Варна Изток, което е с повече възможности, по- голямо е и е по- близо? - А защо не е Варна Запад, Терем, порта на КРЗ Одесос или пък на Бул Ярд?
    Как мислите има ли връзка Борисов - ТИМ?
    - Съвсем Явна е! Мутрите никога не са извършвали логистични функции. Леспорт няма нито такива способности, нито е замислено за подобна дейност...
  • 6 трололюбец

    19 11 Отговор
    Оууу , вече нови песни запяхме , а ?? А какво беше само преди година ? Ма то няма капчица петрол , ма какъв газ , ма то само руски има , ма кой е виждал в България нефт и газ , ааа , не помните сигурно ?? Смениха ли ви вече опорните точици от МАсква ?? Треска ги тресе , товарищите , нали ? Ми я си представете само , как ще пробутваме сибирски боклуци на "световни" цени , при положение , че под носа на Лукойл се предлага 20-30 % по-евтин нефт ? И не стига това , ами как ще пишем , че танкера е бил наполовина , като данъчните с един телефон могат да проверят от производителя , длъжен да работи по БЪЛГАРСКОТО законодателство ?? Някой да не е разбрал , че Лукойл вече се изнесе като бито куче от всички страни в ЕС , че и Украйна , но БЕЗ България ?? Защо ли си мисля , че най много месец след като излязат официалните данни за залежите , Лукойл ще обяви продажба на Нефтохим , а ? А ако това беше почнало 2000-2005 , когато нефта беше по 2 и големите фирми хвърляха милиарди за сондажи , до сега пет пъти да сме забравили за руски петрол , ама наште другари като само от българо-съветската дружба са свикнали на комисионни ,а ? Е всичко си има край и руската разсипия също , дерзайте друзя !!!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Трол

    16 8 Отговор

    До коментар #6 от "трололюбец":

    Да вземеш да изчакаш малко, поне да излязат резултатите. Защото аз помня думите на вожда ни при първото проучване на Тотал-„Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт“, заяви Борисов.
    Знаеш ли коя година бяха казани тези думи?

    Коментиран от #8

  • 8 трололюбец

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    Даа , те Тотал щото се чудят къде да хвърлят едни 200-300 милиона , та затова въпреки резултатите от първия сондаж почват втори , нали ??
    И останалите също и въобще не знаят какви са резултатите на Тотал , дето въпреки секретноста , потвърдиха , че е намерен петрол ! А и иследването на газ-хидратите дето почна оня ден и немците казват , че само едното находище може да захрани Европа , а България за повече от 100 г напред и тях ги няма , нали , щото трябва да плащаме "златен" газ по 500 долара при средно 200 за Европа ??

    Коментиран от #9

  • 9 Трол

    15 11 Отговор

    До коментар #8 от "трололюбец":

    От теб разбирам,че България е бъкана с газ и нефт. И само Путин, русофилите и комунистите са между нас и светлото бъдеще. Браво, похвално, в кой диспансер си настанен да дойда да ти стисна ръката?

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 10 юрист

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "трололюбец":

    Адмирации за Вашият коментар! +++++++++++++++++++++
  • 11 бббббб

    9 3 Отговор
    Газ имаааа, но най-вече като ям БОБББ.
  • 12 юрист

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    “...Публикувано във факти.бг: От теб разбирам,че България е бъкана с газ и нефт....“ БЪЛГАРСКАТА АКВАТОРИЯ НАИСТИНА Е БЪКАНА ОТ ГАЗОВ ХИДРАТ, ОБАЧЕ- ТОВА Е МНОГО ЛОШО ЗА Г*ЗПРОМ И ЗА това плаща на такива тролове като теб да защитавате интересите на РУСКАТА ДЪРЖАВНА компания газпром! http://www.dnes.bg/science/2017/07/24/goriasht-led-v-cherno-more-ekspediciia-vadi-metan-za-milioni.348195 "Горящ лед" в Черно море! Експедиция вади метан за милиони В българския участък се крият хиляди кубични километра запаси 24 юли 2017 ...Находището в българската икономическа зона на Черно море е с размери около 60 на 25 километра. То се намира на около 200 метра под дъното, което пък е на дълбочина от 800 до 1900 м. под морското ниво....Хидратите на метана се смятат за един от перспективните бъдещи източници на енергия, заради огромните световни запаси, които биха стигнали на човечеството за векове. Този вид природни горива могат да се добиват при риск и минимално замърсяване, тъй като находищата са сравнително плитки, а наляганията – малки. Освен това, не съдържат други субстанции, които са вредни за природата и се срещат при конвенционалния добив на газ и нефт. Самият метан пък най-лесно би могъл да замени традиционните горива..“
  • 13 юрист

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    http://www.168chasa.bg/article/4256639 Съкpовище за 16 800 млpд. нo дънeтe нo Чеpно море Учени: Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години 11.06.2017
    Коментирайте това , руски платени газпромски тролове!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 antimediator

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Хубаво е ,че си разбрал кой е виновен.
    Русия никога не е искала силна и просперираща България и всячески се стреми да ни дестабилизира, а другарите обслужват нейните интереси.
  • 15 трололюбец

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Тук става въпрос за две абсолютно различни неща , които могат да се развиват независимо едно от друго и с нищо не пречат едно на друго . Метан хидратите са източник на метан който може да се изнася по ВЕЧЕ съществуващите тръбопроводи във всички посоки след построяването на интерконекторите със съседните държави , а сероводорода се използва за добив на електроенергия и водород и не само ,че не вреди , а подобрява състоянието на Черно море и непрекъснато се увеличава .

    Коментиран от #16

  • 16 трололюбец

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "трололюбец":

    Имах предвид , че сероводорода непрекъснато се увеличава , а добива на ток ще го обезврежда и подобрява живота в Черно море , където под 150 м няма живот именно заради сероводорода
  • 17 Пророк Илия

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Въъъъъййй , както биха възкликнали по бургаски, ама как тези мастити компании за трилиони долари , с огромния си научен потенциал , не са се усетили , да оползотворяват , това толкова лесно и изгодно енергийно богатство , като знаем че при капитализма печалбата е в основата на всяко начинание. Дори "юристи" са по-компетентни от тях на тема газови хидранти. Те тъй си лежат хилядолетия непотърсени, и ще си лежат поне още 100 години. Хвала на юристите , първите бели лястовици сочещи пътя , истината, и живота, в борбата за за енергия , 100 години преди добива на "хидранта"

    Коментиран от #18

  • 18 трололюбец

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пророк Илия":

    Маститите компании могат да го оползотворят след като някой ги покани , което вече над 25 години "товарищите" с уж българско гражданство грижливо и неотстъпно се грижеха да не се случи , а такива като теб им събираха трохите за да пишат глупости по форумите
  • 19 Работник

    0 1 Отговор
    Тоя път нема да ни ограбват канадци, а наши млади преуспяващи бизнесмени :)
  • 20 Към първия коментар

    0 0 Отговор
    Браво.така е.за нас 1,5процент.от добива и замърсяването.както е златото ни.е и работни места,де.само концесията бате бъ да сондират на сто години.както останалите инвеститори,-ерепета,хранителни вериги с боклуците им.мобилните услуги.водата в софия.минералната такава.абе да сме живи и здрави,пари се изкарват.