Last news in Fakti

21 Март, 2018 15:23 3 716 7

85% от професиите, които ще работим през 2030 г., още не са се родили

  • служители-
  • образование-
  • професии-
  • работа
85% от професиите, които ще работим през 2030 г., още не са се родили - 1
Снимка: Shutterstock

85% от професиите, които ще бъдат най-популярни през 2030 г., днес не съществуват. „Треньор на роботи, обучение на роботи или лица, които се занимават с престъпления извършени от роботи ще са новите професии. Много неща ще се променят. Трудът и неговите класически форми изчезват. Те се превръщат в нещо съвършено ново и си задавам въпроса дали ни трябва Министерство на труда или може би то ще отживее времето си, защото дейността на нискоквалифицираните служители ще се извършват от роботи. Останалите просто ще оцеляват”. Това каза Светлин Наков съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни), България по време на международната конференция „Бъдещето на труда: Подход, основан на жизнения цикъл“.

Нискоквалифицираните работни места ще изчезват и ще бъдат замествани от висококвалифицирани служители. Днешните хора, които наричаме работници, ще бъдат заменени от изкуствен интелект, от машинно обучение. Така например, след 20-30 години няма да имаме шофьори на таксита, тъй като колите ще се движат без шофьори и за тази дейност ще се използват цифровите умения. „Това е основната насока, в която се променя пазарът на труда. Необходимо е хората да придобиват повече и по-добри умения. Не само да правят кафе, но и да проектира интелигентни системи. Машината е просто един инструмент”, допълва Наков.

Основният въпрос е как да се подготвим за бъдещето? Бъдещето е във висококачественото образование и то образование с нов стил, а не със старата система да запомним и възпроизведем дадено нещо. Обучението продължава цял живот и хората трябва да възприемат този модел на живот. Така например, обучението чрез игри трябва да се използва, а не да се бяга от него. Родителите не трябва да забраняват на децата си игрите, а да ги насочат към образователни такива.

85% от професиите, които ще работим през 2030 г., още не са се родили

„Съществуват два успешни модела на обучение. При единият правителството определя какво да е образованието и би трябвало да стимулира нови системи, които да възприемат иновацията и това дава добри резултати. Във Великобритания и Израел образованието се движи от частни институции и те решават какво и как да преподават, а държавата трябва да реши дали да сертифицира някакви умения. Според мен вторият вариант дава много добри резултати”, казва Наков.

Застаряването и хроничните заболявания са двете основни предизвикателства пред днешния пазар на труда. Сърцевината на решаването на първия проблем е насърчаването участието на жените в работната сила. Също така трябва да се подобри и качеството на заетостта е от значение.

Необходимо е да се оптимизира и балансът между личния живот и работата. Необходима е също така и интеграция в работния процес на хора на възраст между 55 г. и 64 г. ЕС успешно работи в разработването на политики в тази област.

Особено внимание трябва да се обърне и на здравето на служителите. Статистиката показва, че днес над 20% от работната ръка страда от дългосрочни заболявания и е вероятно този процент да се увеличава. Налице са все повече хронични заболявания, сърдечни, като високо кръвно налягане и т.н. 66% от фирмите в ЕС вземат мерки в тази област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    0 0 Отговор
    До тогава ще сме се избили .така че ....
  • 2 kiro

    8 3 Отговор
    Явно много филми гледа авторът на тази статия. Защо си мислите че за 12 години всичко това ще стане. Да не би сега света да е нещо по различно от това което беше 2006 г. Шофьори на таксита винаги ще си има, видяхме на скоро колко са надеждни тези безпилотни каруци, по тази логика логика ще фалират автошколите и куп работници ще останат без работа. А уж политиците само реват че няма работна рака. Спрете да вярвате на глупости, то и филма терминатор казваше че 2018 година ще има само роботи но както виждате никъде ги няма.
  • 3 1235

    4 0 Отговор
    Да бе разни наядени кьосета ще ни управляват и ще ръсят акъл колко е неприятно да се бачка в строителството. Самодоволни програмисти, които живеят сами със също така надути дами които не търпят никаква критика.Без дете и котка дори. И самадоволно се подхилват и НАПОМНЯТ колко е прост народа.
  • 4 Лол

    4 0 Отговор
    Наков освен да пие и да приказва фантазии друго може ли ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 незнайко

    2 1 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: „Треньор на роботи, обучение на роботи" ) А КОИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА ТЕЗИ РОБОТИ ???
  • 7 ПЕШО

    0 0 Отговор
    Може и така да е ,но годината е 2300.Дори тогава ще се пие кафе.Така ,че споко...