Last news in Fakti

31 Март, 2018 18:00 4 385 11

БГ длъжникът: Добре образован мъж, под 30 г.

  • заем-
  • кредит-
  • длъжник-
  • профил

Като цяло дълговото бреме на домакинствата е станало по-поносимо

БГ длъжникът: Добре образован мъж, под 30 г. - 1

Млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и наскоро започнал първата си постоянна работа. Това е профилът на средностатистическия длъжник през последните две години, показват наблюденията на компаниите за събиране на дългове.

В първите години след кризата профилът на типичния длъжник бе по-различен - мъж на около 45 години, пише в. "Сега".

"Обикновено сега най-често се сблъскваме с хора, които отскоро са започнали да печелят сами и трудно си правят сметка дали приходите им покриват разходите. Непогасените им заеми основно са за покупка на технически джаджи, но сумите не са много големи - между 1500 и 2500 лв.", обясни Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Проучване на бранша за задълженията на домакинствата и на бизнеса през 2017 г. показва още, че най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе. А софиянци, пловдивчани и варненци най-добре контролират личните си бюджети. "Банките трябва да внимават с кредитите и да отчитат спецификата на икономическо развитие на отделните градове, където стандартът на живот се отличава от София и Пловдив", коментира Миткова.

Като цяло дълговото бреме на домакинствата е станало по-поносимо и по-лесно за обслужване - паралелно с увеличаването на заетостта и доходите в страната, показва проучването. През 2016 г. средната стойност на лошите заеми на домакинствата у нас е била 912 лв., през 2017 г. тя вече е 775 лв. Сумата е с 40% по-ниска от обявената от НСИ средна заплата в страната в края на миналата година - 1095 лв.

Българинът все по-често задлъжнява към компаниите за бързи кредити и по-малко към банките. Една трета от всички суми, които са били прехвърлени на колекторските фирми за събиране, са именно бързи заеми. А година по-рано тези вземания са били само 19.7% от портфейла на "събирачите". Растат като дял и борчовете по автомобилния лизинг - през 2017 г. той е 5% от сумата, която попада в събирачите на дългове, а година преди това е бил под един процент. В същото време банковите заеми намаляват и вече формират 42% от портфейла на колекторските фирми, докато преди година са били 49%. Намаляват и неразплатените сметки към телекомите - за разговори, интернет, телевизия.

"Хората ползват бързи кредити и лизинг, за да покрият конкретна нужда, но все по-често се случва тези заеми да са за луксозни и недобре обмислени разходи. Това е причината за по-честото забавяне при обслужването им в сравнение с банковите продукти", коментира Александър Грихилис, управител на "Фронтекс интернешънъл".

Колекторските компании отчитат и намаление на общата сума необслужван дълг, който са изкупили от банки, фирми за бързи кредити и търговски дружества, въпреки увеличението на броя на длъжниците. През миналата година те са изкупили 2.6 млн. задължения за общо 772 млн. лв., докато година по-рано броят им е бил 1.8 млн., а сумата 900 млн. лв. "Стрес тестовете на финансовата система през 2016 г. принудиха кредиторите да изчистят масирано лошите си кредити. Очакванията тази тенденция да продължи през 2017 г. не се оправдаха, но през 2018 г. размерът на продадените дългове може да достигне 1 милиард лева", посочи Райна Миткова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 0 Отговор
    И самотен. Хахаха
    Колко нелепо,колко нелепо и жалко
  • 2 ЗЕВС

    21 1 Отговор
    Като цяло дълговото бреме на домакинствата е станало по-поносимо. Правилния текст в случая е, че Като цяло дълговото бреме на домакинствата е станало НЕ-поносимо!
    ЕК- Европейска комисия
    -България не може да влезе в еврозоната заради ниския жизнен стандарт, ниските доходи и изоставането на икономиката. България през 1990 г. е заемала 27-мо място в света по жизнен стандарт. През 2016 г. България заема 59-то място. По данни на евростат От 2010г. до 2016г. жизнения стандарт на България е без изменение,
    въпреки, че населенението е намаляло с 2 милиона!
  • 3 iQ-5

    32 4 Отговор
    В България за 2500 лв.връщаш 4000 лв.за 5 г. В Германия за 25 000€ за 5 г.връщаш 26 800€
    Къде проблема? Проблема че бг.законодателите приемат закони защитаващи банките а не гражданите
    Банките са го обърнали на законно лихварство
    Честита ви демокрация и отново да подкрепяте западния капитал
  • 4 А този

    17 0 Отговор
    А този на 30г. без работа, без кредит и пак самотен.....само с дедовия ахахах
  • 5 JPower

    22 1 Отговор
    Да излъжеш или обереш лихвар, не е грях...само, където не мога незнам как, иначе с УДОВОЛСТВИЕ БИХ ИМ ГО...... Защо са нужни 26 банки в България????? Голям рекет, изнудване и ограбване падна в България. Сега,бягат,няма далавера,пък и война се чака...
  • 6 ГАЛЕВ

    29 0 Отговор
    НИКОЙ НИКОГО НЕ КАРА НА СИЛА ДА ВЗИМА ЗАЕМ ОТ БАНКА 10 Г ИЗПЛАЩАХ ГРЕШЕН ЗАЕМ ВЗЕХ 20000 ЛВ ЗА 10 Г ВЪРНАХ 28000ЛВ СЕГА КАТО ВИДЯ БАНКА И БЯГАМ НА ДРУГИЯ ТРОТОАР.ИМАМ ПРАВИЛО ОТ ГЛАД ДА УМИРАМ ЩЕ ПРОСЯ НО ЗАЕМ ОТ БАНКА НЕ ВЗИМАМ.ЗА МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ БАНКА Е МРЪСНА ДУМА.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Koko

    4 0 Отговор
    Защо са високи лихвите на кредитите? Ами защото има несигурност казват от банката, защо има несигурност? Ами защото са големи лихвите...А защо е така? Ами защото банките са алчни, защото могат да са алчни, защо могат? Ами защо да не могат? Защото така им е по-добре. Защото няма контрол на печалбите, защо? Защото сме страна с много добър бизнес климат, защо е така? Ами защото никой не контролира едни големи измамници: банки, кредитни къщи, хазарт, цигари, алкохол. Защо е така? Ами защото това са човешки пороци и от това се печели лесно... Кой го прави така? Ами погледнете нагоре...защо сме бедни? Виж ред N1.......
  • 9 Образовател

    3 0 Отговор
    Образован, казваш! Глупак, който не може да си направи елементарна сметка с %. Да ти пикам на образованието...
  • 10 костов в затвора

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГАЛЕВ":

    Браво ! Теб са те обрали по малко ! А аз също взех 20хил. но 2по10 хил (просто така ме нагласиха ДСК , видяха ме като "жертвено агне" и всъщност познаха ) защото преди да го получа пък ПОЩЕНСКА ме обра като ме накара да направя куп разходи , около 600лв. изгуби ми времето и накрая ми отказа . Сега съм като тебе , видя ли банка , не бягам а им тегля ЕДНА СОЧНА БЪЛГАРСКА ДО 9 КОЛЯНО и продължавам щастлив ,че нямам дългове .
  • 11 Патриот

    0 0 Отговор
    В днешно време критерият за образован какъв е?
    Щото май днешния образован младеж на 22-23 години означава "може да си напише трите имена без грешка".