Last news in Fakti

10 Април, 2018 21:00 3 365 8

Парите от емигрантите повече от чуждите инвестиции

  • емигранти-
  • инвестиции

Северозападна България, Шумен и Сливен държат рекорда за най-много емигранти

Парите от работещите в чужбина българи надминаха чуждите инвестиции у нас. Работещите зад граница наши сънародници миналата година са изпратили с почти 300 хил. евро повече, съобщи бТВ.

Според анализа на БНБ, който отчита само парите, дошли по банков път, сумите, изпратени у нас през 2017-та, са над 1 млрд. евро. Те се използват основно за текущи разходи, здравеопазване, погасяване на заеми, започване на малък бизнес.

Според икономистите средствата отиват и за купуване на недвижимо имущество.

Северозападна България, Шумен и Сливен държат рекорда за най-много емигранти. На това разчитат и за прехраната и развитието си.

Атанас Арсенов е сред хората, които успяват да ремонтират дома си благодарение на децата, а пенсионерите Иванка и Щилиян Щереви разчитат на 500 лева пенсия и парите, които синът им изпраща от Германия.

Икономистът Десислава Николова обяснява ръста на паричните преводи с икономическия растеж в Европа. „Предимно се използват за купуване на недвижими имоти като реална форма на спестяване. Това е една от причините и за задържане на високия ръст на цените на имотите”, посочи тя.

Емигрантите си купуват обикновено малки жилища, на стойност между 50 и 70 хиляди евро, показват данните на агенциите за недвижими имоти.

„Граждани от Великобритания, които след брекзит купуват имоти тук. Втората тенденция е такива, които работят в Италия и Гърция подпомагат децата си тук да си купят жилища”, посочи Гергана Тенекеджиева.

Парите, изпращани в България, в повечето случаи са много трудно спестени, спечелени с огромни лишения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Западните Балкани

    32 4 Отговор
    А на Западните Балкани нищо ново, живеят по-добре от нас, независимо от войната, все още се чувстват като един народ и инфраструктурата им е по-добра от нашата. От Ниш до Калотина има магистрла, а от калотина до София селски път. Но ние ще ги оправяме, а не можем да си обършем носа. Борисов и сие гони инвеститорите, за да им гепят бзнеса: БауМакс, ЧЕЗ

    Коментиран от #2

  • 2 80 процентен

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Западните Балкани":

    Тебе сега ща баннат, нали си знаеш... ?!
  • 3 Патриот

    7 2 Отговор
    Това никога не е било тайна.
    Евросъюда и само голямо име, големи приказки колко е хубаво... докато ти го набиват отзад.
  • 4 Емигрант

    16 1 Отговор
    Е така е, кой нормален инвеститор би инвестирал в нашето подобие на "правова" държава? Емигрантите първо поколение още са вързани с роднини, второто поколение няма да се връщат и за почивка..
  • 5 Най Ставри

    4 1 Отговор
    Ние сме мързелив и крадлив народ, искаме комунизъм всеки крадеше и имитираше труд. Аз нищо не съм вършел тогава, ама ся трябва да работя. Да ама онези безделници ни зарязаха сега и крадат за себе си и много повече... Аааа най големите крадци ся ще ме управляват търгът се дават тъй?
  • 6 Гост

    1 1 Отговор
    Оправете си математиката

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    1150млн - 900млн = 300хил!!!!!!!
  • 8 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    Те се използват предимно за текущи разходи, здравеопазване, погасяване на заеми, - с две думи- за да живеят. Разбрахте ли сега как живее Българският народ ???