19 Септември, 2018 06:01 2 312 17

Големите фирми и София плащат 68% от данъците

  • левове-
  • нап-
  • данъци-
  • фирми

Големите компании заедно с гражданите и бизнесът в София плащат 68% от всички данъци в страната. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година. Общият размер на приходите, събрани от НАП през 2017 г. е 19,176 млрд. лв., което е ръст с 1,535 млрд. лв. (8,7%). 35,8% от тези данъци са събрани от Териториалната дирекция на НАП в София. А 31,9% са осигурени от ТД "Големи данъкоплатци и осигурители". Тази дирекция на НАП обслужва големите фирми, които имат приходи над 3 млн. лв. или възстановен ДДС над 2 млн. лв., както и всички банки, застрахователи, пенсионни фондове и здравноосигурителни дружества, припомня в. "Труд".

Финансовите резултати на бизнеса сериозно се подобряват. Общият размер на декларираната облагаема печалба на фирмите за финансовата 2016 г. е 20,27 млрд. лв., което е увеличение с 1,039 млрд. лв. (5,4%). Същевременно и резултатите на фирмите, които имат финансови проблеми и декларират загуба от дейността си, също се подобряват. Общият размер на декларираната загуба от компаниите в страната е 5,925 млрд. лв. като намалява с 355 млн. лв. (5,7%). Общият размер на приходите на фирмите в страната е нараснал с 5 млрд. лв. до 333 млрд. лв.

Любопитно е, че най-големи печалби са обявили предприятията от преработващата промишленост - общо 4,547 млрд. лв. На второ място с печалба от 4,44 млрд. лв. са фирмите от сектора търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети. На трето място остават фирмите от сектора финансови и застрахователни дейности с печалба от 2,468 млрд. лв. Много високи печалби са обявили и компаниите от секторите "Професионални дейности и научни изследвания" (1,432 млрд. лв.), "Транспорт, складиране и пощи" (1,272 млрд. лв.), "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" (1,086 млрд. лв.) и "Строителство" (1,027 млрд. лв.). Оказва се, че IT секторът и телекомуникациите правят печалба почти колкото строителните фирми. Но между двата сектора има сериозна разлика. През 2016 г. печалбата в строителството намалява с 28%, докато в IT и комуникациите нараства с 12,6%. Освен това доста компании в строителството имат финансови проблеми и са обявили обща загуба от 636 млн. лв. Докато в IT и комуникациите са обявени загуби само за 229 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тях червеното знаме роди ги

    30 0 Отговор
    Големите фирми ,нищо не плащат! Те са под крилото на партията,която ги създаде.Да сте чували нещо за "плосък данък"? Данъци плащат мизерници,като мен и вас,защото "материала"ни е калпав.Да са Ви честити,поредните измамници.
  • 2 Снайперист

    5 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бърза помощ

    24 1 Отговор
    Срещнали се двама приятели бизнесмени: - Какво става, как е?
    - Решил съм да намеря работа на моя син, сам да се оправя вече.
    - Нямаш проблеми, пращаш го при мене, получава служебен апартамент, служебна кола, почва с 1000 лева заплата
    - Да, ама аз исках да започне от нулата - да ходи с градския транспорт на работа, д...а получава 150 лева на месец...
    - О, не знам как ще стане, хората учат по пет години за такава работа!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българина

    22 9 Отговор
    Големите фирми не са в софия. Нап ги кара да местят регистрацията в големи данъкоплатци за да има парички за софиянци да ходят на море е гърция. София убива България. Смяна на столицата

    Коментиран от #7

  • 7 Citizen

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Опаааа .....Сбъркал си името със "Селянина"

    Коментиран от #16

  • 8 дядо Иоцо гледа

    18 2 Отговор
    Закрийте държавата тогава. Оставете само София. Останалата част - на доизживяване...

    Коментиран от #12

  • 9 Усмивката

    11 1 Отговор
    Ами това е демогравски проблен.Не е за изтъкване.
  • 10 Boko

    14 0 Отговор
    Трейс и Джи пи груп 50 % от всички данъци в страната защото 100% всички обществени поръчки са за тях
  • 11 герберастки кенеф

    20 0 Отговор
    Всички централи на големите фирми са в София.
    Струпването на толкова хора и обезлюдяването на много райони в България показва един огромен проблем, не само демографски, а и икономически.
    България няма икономика, няма промишленост, държавата умира бавно, но сигурно!

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    6 3 Отговор
    Лошото е че София се напълни със селяни повечето от които са рубладжии ...
  • 15 стоян

    5 3 Отговор
    Защото всички синчета и дъщери на бившата ДС и БКП станаха вносители със софийско жителство и регистрация и унищожиха с китайски стоки българската промишленост която все още можеше да оцелее
  • 16 Готин ама не съвсем

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Citizen":

    И кое не е вярно и правилно, от написаното от колегата??
    Когато цялата цивилизация в тази държава е влизала през дунавските градове, най-вече от Русе, то тогава София е била едно кално село с 11 000 души население! Русе тогава е бил европейски град с 50-60 хиляди души!
    За 130 години, единственото което успяха да докажат софиянци е, че са некадърници! Доказателството е 4 национални катастрофи, включително управлението на "царчето"!
    Време е да се даде възможност на други да управляват тази държава и да се развият и други региони!
    И тогава Софето , за едни 20-30 години, ще си стане пак онова същото кално и мизерно село, каквото е било!
  • 17 даааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "герберастки кенеф":

    Дори и централата де не е в София, ако се водиш "голяма фирма" - плащаш там. Нефтохима нищо ,че е в Бургас - плаща се в София. Затова там няма безработица.