Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 01:31 2 594 5

Италия наложи солени глоби на Apple и Samsung

  • италия-
  • глобa-
  • apple-
  • samsung
Италия наложи солени глоби на Apple и Samsung - 1

Италианският орган за защита на конкуренцията обяви в сряда, че е наложил глоби на Apple и на Samsung - съответно от 10 милиона и от 5 милиона евро, във връзка с "планирано изваждане от употреба" на техни по-стари модели смартфони, съобщи БНР.

Смята се, че това решение е първото срещу големите производители на смартфони след обвинения по цял свят, че те насърчават обновяването на операционните системи на по-старите модели телефони, което води до забавяне на тяхната функционалност и по този начин се насърчава закупуването на смартфони от новите модели.

Разследване от страна на антимонополния орган на Италия разкри, че "Apple и Samsung са въвели нечестни търговски практики", се посочва в официалното изявление. Актуализациите на операционната система "причиниха сериозни неизправности в по-старите модели и значително забавиха работата им, като по този начин ускориха тяхното заместване".

Така например Samsung е препоръчал на собствениците на мобилни телефони от модела Note 4 да инсталират нова версия на операционната система Android на Google, предназначена за по-новите Note 7 модели, но това е направило старите смартфони по-бавни.

Apple пък е казал на собствениците на iPhone 6 да инсталират операционна система, предназначена за iPhone 7, което е довело до проблеми за собствениците на по-стария модел.

Също така е установено, че Apple не е съобщил на клиентите си за "съществени" характеристики на литиевите батерии за техните смартфони, включително средния им живот и как да се удължи този живот, което е довело и до двойно по-високата глоба, отколкото наложената на Samsung.

Италианският антимонополен орган започна разследването си през януари, следвайки оплакванията на редица клиенти, като по същото време подобно проучване стартира и във Франция.

Франс прес напомня, че американският гигант Apple беше принуден да признае през миналата година, че умишлено е забавил по-старите модели на своите iPhone-и с течение на времето, предизвиквайки опасения, че несправедливо е принудил потребителите да обновяват техните мобилни телефони. По това време Apple обаче отрече, че умишлено е съкратила живота на някой от продуктите си. Базираният в Калифорния технологичен гигант също така е изправен пред подобен съдебен процес и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кроми

    18 2 Отговор
    и това с какво ще компенсира прецаканите потребители ...вероятно ще платят с новите , по-високи цени ...

    Коментиран от #2

  • 2 Именно

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кроми":

    Точно - сега Apple & Samsung ще си ги запишат тия няколко милиона евро като разход в калкулацията на цените и честито!
  • 3 мамбо

    10 0 Отговор
    Мафиоти и далавераджии! Това е днешният свят! Вместо конкуренция - мошеничества и заблуди!
  • 4 анти

    5 0 Отговор
    Статията в абсолютно вярна!Apple са тотални измекяри.
  • 5 Пешо

    2 1 Отговор
    Нищо не могат да калкулатор, като разходи в цените, защото могат да ги изплющят още по-яко. Жалко е, че в България никой не защитава хората. Румъния глоби "Лукойл" с милиарди и цената на горивото там не се повиши.