Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 19:43 4 088 16

Държава забрани на 23 млн. души да пътуват

  • китай-
  • глоба-
  • санкции-
  • пътуване

По този начин Китай иска да си събере глобите

Държава забрани на 23 млн. души да пътуват - 1
Снимка: Shutterstock

На близо 17.5 милиона китайци през миналата година им е била отказана продажбата на самолетен билет, а на други 5.5 – на билет за влак. Причината е липсата на достатъчен „социален кредит” – въпросните лица дължат различни по вид и сума глоби към държавата се посочва в дoĸлaд нa Инфopмaциoнния цeнтъp на азиатската държава. 290 000 души не са успели да си намерят по-високоплатена работа, а на 128 души им е било забранено да напускат територията на Китай.

От 2014 г. в страната стриктно се следва политиката на т.нар. „социална кредитна система”. Тя има за задача да следи поведението на гражданите и при нарушения да им отнема точки. Така например, ако те не си плащат данъците или глобите, социалният им показател спада. Ако дадено лице иска да повиши социалния си статут, след като е направило нарушение, то може да го направи единствено след като си плати глобата. Социалната кредитна система ограничава лицето не само да пътува и да си намери работа, но и му намалява и достъпа до образование.

Броят на китайците, чийто права ще бъдат ограничени значително ще нарасне след като въпросната социална кредитна политика бъде въведена на територията на цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    13 37 Отговор
    Тъпи комуняги.
  • 2 Професора

    26 10 Отговор
    Ето от тях трябва да взимаме пример, но с тая прогнила система...НЕ. Първо трябва да я махнем.
  • 3 Гад

    44 16 Отговор
    Изобщо не са тъпи, щото не са комуняги. Ред трябва да има и здрава ръка. Аман от слободия.
  • 4 Хъш

    35 8 Отговор
    Браво, това е бъдещето. В БГ ако го приложат и до една година джигитите ще са на колелета.

    Коментиран от #5

  • 5 hmhmhm

    17 24 Отговор

    До коментар #4 от "Хъш":

    Трагедия си. Нали знаеш чу утре с тази система ти може да си с колело. Дай му на простия власт и му гледай сейра но може да си потърпевш.

    Коментиран от #9

  • 6 Антти седераст

    26 1 Отговор
    Елитът на Бълхария би се оказал със статут 0.
  • 7 Клюкар

    10 10 Отговор
    Е добре де, имат да дават на държавата,ама не ги взимат на работа,че светят на червено в компютъра. А ако си намерят работа на черно,не могат да стигнат до нея. Е как да си платят задълженията????.
  • 8 Мао Дзъдун

    14 1 Отговор
    Партията не си поплюва!
  • 9 Хъш

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "hmhmhm":

    Ами аз съм вече потърпевш, прости хора държат властта в България и затова пиша от чужбина.
  • 10 Исмаил

    16 1 Отговор
    Въпреки, че са комунистическа държава се мъчат с добро да си вземат задълженията. Тука чрез съдия изпълнител слагат запор на заплатата и заедно с таксите взимат двойно повече от това, което дължи. Какво да правим? - ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 11 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Компютъризацията е за това- дължиш ли нещо на чиновниците...цък у компа. Речеш да хойкаш на някъде - ядец ! Плати си глобичката !! Преди години се мъчих да го обясня на едно момче - то не ми вярваше, че така ще бъде.... Утре или вдруги ден и у нас.......Какво е това? Дължиш на държавата глоба от 20 или 100 лева и ще ми се развяваш по света. Китай по груба оценка преди две години е бил 1 410 милиона човека!!Аз си забравих " аритметиката " в четвърто отделение отдолу под чина, ама 23 милиона ,не са ли 0.61 %?? Останалите 1 387 милиона китайци / или 99.39 % / нека ходят където им е кеф !!!
  • 12 Случаен

    4 2 Отговор
    Впечатлен съм! Така се управляват полу-грамотни трудно управляеми общества. Демокрацията е само за богатите, другите се учат на ред по друг начин- с тоягата и принудата. Това ни трябва на нас. Китайците никога не биха могли да са там, където са в момента, ако имаше американска демокрация и профсъюзи. Работа до побъркване и права само по решение на партията или друг господар. Пазарен бизнес, контролиран от партийна диктатура за да се избегнат естествените кризи на капитализма. Ще им се молим да ни вземат при тях някой ден...да ни превземат.
  • 13 Паднете по очи!

    2 0 Отговор
    "Пешо бизнесмена" дава акъл за управление на 1500 милионна държава с 5000 годишна история.Друго е да си бог!
  • 14 асддса

    1 0 Отговор
    Е от милиард и нещо 128 е добре.
  • 15 3333

    3 0 Отговор
    Има добри примери но нашите тъпаци се правят, че не ги виждат и вземат само лошите.
  • 16 Иван

    0 0 Отговор
    Това нещо случи ли се в България БХК ще им се стопят лагерите от тичане по институции и телевизии