13 Март, 2019 22:30 5 265 44

"Газпром" спира транзита на газ за Турция през България

  • турция-
  • газпром-
  • транзит-
  • газ

София се готви да съди Кремъл за транзитни такси

"Газпром" спира транзита на газ за Турция през България - 1

"Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция. Това ще се случи от януари 2020 година, съобщи агенция „Блумбърг“. За писмото потвърди пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

Сегашният договор между "Газпром Експорт" и "Булгартрансгаз" е до 2030 година. Още в краяна на 2018-а обаче бе съобщено, че страната ни иска да трансформира договора в ангажимент на руската компания да резервира капацитет от бъдещото трасе на "Турски поток".

Промените възлагат конкретни задачи за изпълнение до края на 2018 г. и сред тях е и регулиране на въпроса с транзитния договор, който "Газпром" иска да прекрати, тъй като от 2020 г. смята да спре да използва Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония и да пренасочи доставките по "Турски поток". Съгласно договора обаче "Газпром Експорт" е длъжна да плаща транзитни такси на България, дори и да не ползва капацитета на тръбата до 2030 година.

Министър Петкова е заявила, че България си запазва правото да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите до 2030 година транзитни такси. Българските власти ще предприемат тази стъпка, ако страната ни бъде включена в трасета на втората тръба на "Турски поток".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 336

    48 22 Отговор
    Ако съм на мястото на Газпром. Плащам по 110 милиона на година и държа тръбата празна.
    Така от Гейове за Евтаназия и Разпад на България ще могат да я ползват по диверсифициран начин.

    Коментиран от #5

  • 3 Bahti

    51 14 Отговор
    Те първа идва четвъртито Дърво, за всички ни.
  • 4 Национални предатели

    86 28 Отговор
    Загубихме и тази тръба благодарение на Боковото правителство АЕЦ Белене също и Южен Поток обезкървиха България нац. предатели!

    Коментиран от #14

  • 5 гост

    25 40 Отговор

    До коментар #2 от "336":

    Аха , ама пак сметка без кръчмар !!! Тръбата НЕ Е на Газпром , че да я държи празна !!! Така че 110-те милиона си ги плаща като поп за неспазване на договор , а какво ще върви по тръбата въобще не е негова работа !!!!

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 6 336

    44 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Резервирана е до 2030 за пренос срещу 110м/год.. Ако си плащат, а те ще искат да си плащат могат да я държат и празна.
  • 7 5555

    52 11 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Може да си пуснете ушната кал по тръбата,гейберасти смотани
  • 8 123

    29 2 Отговор
    Сигурно мед и масло ще тече по тръбата
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Украински демократ

    42 7 Отговор
    Ей сега вече оакахме положението
  • 11 Гост

    43 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ма много си проЗ бе Колеее! Аз като платя за кола под наем, дали ще я карам или ще ми стои пред къщата, не е твоя работа! Не може ти да ми казваш кой и какво ще се вози в нея! Анан от проЗ народ бре
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 5555

    57 7 Отговор
    Бай Ху,Иво Инджев,Плевньо,ЦвЦв и други човекоподобни да ядат боб и да пускат газ в тръбата
  • 14 Голям прос

    38 9 Отговор

    До коментар #4 от "Национални предатели":

    Излезте да гласувате за тези които ще възстановят енергетиката и икономиката на България. Така като си стоите в къщи разочаровани давате възможност на правителство, което слуша какво му казват от запад и не използва мозъка си, защото не му е нужно. И ние не сме му нужни.
  • 15 Соросоид

    51 4 Отговор
    Очевидно трябва да се засадят повече дървета около Народното събрание, защото наличните няма да стигнат, когато дойде времето Народен съд да въздаде справедливост на всички национални предатели, които за 25 години разсипаха държавата.
  • 16 vasik atanasova

    12 25 Отговор
    днеска бойко е при азерите
    от там ще вземе газ и готово

    Коментиран от #17

  • 17 475

    43 5 Отговор

    До коментар #16 от "vasik atanasova":

    И ще го донесе с кофи, бутилки или чували. А забравих чувалите ги ползва Гуменката за бюлетини.
  • 18 Важното е, че

    40 2 Отговор
    Нашите американски партньори ще са доволни и че така ще намалим зависимостта си от Русия и ще се диверсифицираме както те желаят. Е, ще построим десетина години на тъмно и студено докато открият, разработят и прекарат тръба от източното средиземноморие до нас. Пък и кой знае, може до тогава и огромната американска флотилия със втечнен шистов газ най-сетне да пристигне на бургаското пристанище...

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Иванов

    44 5 Отговор

    До коментар #18 от "Важното е, че":

    Може, но не могат да минат през Босфора. Най- вероятно ще пълнят танкерите в Русия и ще ни го карат с надценка, вече като чист и демократичен гас. Така ще е дакато ни управляват дупедавци.
  • 20 Иванов

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Важното е, че":

    Може, но не могат да минат през Босфора. Най- вероятно ще пълнят танкерите в Русия и ще ни го карат с надценка, вече като чист и демократичен газ. Така ще е докато ни управляват дупедавци.

    Коментиран от #21

  • 21 Явно затова още ги няма

    35 3 Отговор

    До коментар #20 от "Иванов":

    А ние ги чакаме ли чакаме на пристанището с кофите....много присърце я взехме тази диверсификация. Само глупавите германци си държат на руската газ и хич не се притесняват да стават все по-високи и по-зависими. Но нищо, ние ще студуваме и ще стоим на тъмно и заради тях, нали затова сме в ЕСа, да си помагаме взаимно...
  • 22 Браво БОРИСОВ

    3 34 Отговор
    Кой казва че неможе втечнен газ от азерите? А батуми знаетели де се намира? И колко км. е до баку? Елакове и тръни минават през грузия , а не през армения.
    Комуниста се паникьосва но умния не чаа неволията а ДЕЙСТВА .
    Борисов е умен и тарикат , не е като кака кори само да се оплаква и хленчи.
    АЗ НЕ СЪМ ФЕН НА БОРИСОВ , НО Е УМЕН И ХИТЪР. Много хора не го познават и са забравили при кого се е научил на хитростти и умения.
    Учителят му управлява точно 35 годинки , а професия се краде .

    Коментиран от #26, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 комунист болшевик

    4 15 Отговор
    Не се "косете"....Всичко е "пунта мара" Руските евреи не обичат да губят от непродадена стока-на петорна цена. Газ и нефт ще има-обзалагам се!
  • 25 МЕДВЕДЕВ

    21 2 Отговор
    БОРИСОВ ЩО НЕ ВИ КАЗВА КВО МУ КАЗАХ.А ТО Е ГАЗ НЯМА. ТРЪБИТЕЕ ША СА ПРАЗНИ АМА НЯМА ДА СА ПЛАШИТЕ.ЗА ТВА ЛИ СА ПОДПАЛИ ДЖАБАНКИТЕ ДА ХОДИ В БАКУ???? АМА И ТАМ С МИШУНГЕРИ НЕ СЪ ЗАНИМАВАТ...
  • 26 НАБУКО

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "Браво БОРИСОВ":

    Първо , като за начало - съоръженията за втечнен газ , и от двете страни , и приемната , и изпращащата , заедно с танкерният флот , са много скъпи удоволствия , и се обезмислят . Газта също идва на обезмислящо високи цени. Терминалите се използват като резервен вариант , и в случай на рязко спиране , да не гръмнат заводите , или някой остане на студено. Азербайджан също внася газ , за сега от Русия . Азербайджан е само една транзитна на газ страна , като Турция, и не разполага с големи количества. Идеята е през Каспийско Море, в Азербайджан да стъпи газа на Иран , и Туркменистан - които наистина имат огромни количества газ.
  • 27 Ник

    30 5 Отговор

    До коментар #22 от "Браво БОРИСОВ":

    Въпросът касае загубата на 110 милиона долара годишно. Тези пари ще бъдат извадени от оборота, от заплатите, от инвестициите от всичко. И това е благодарение на селянина, прост, нагъл и арогантен от Банкя. Турците получаваха през нас около 12 млрд. куб. метра газ. От тях идваха и транзитните такси. Сега от къде ще дойдат таксите? На кой ще ги продаваш? Всички до централната част на Европа черпят газ през Баум Гартен. Ние просто загубихме 110 милиона долара на година, а ако мислим за ужен поток сумата за таксите и влиянието, което щяхме да окозваме са ... Така че не ми хвали онзи селяндур, който според мен трябва да бъде обесен и да виси пред народното събрание до като му изгният телесата.

    Коментиран от #33

  • 28 удари им чертата

    13 10 Отговор
    Добра новина Най после правителството да разбере че с тези хора не трябва да имаме взимане даване Това са рекетьори
  • 29 Tiffff

    13 0 Отговор
    Дайте ги на някоя колекторска фирма да ги видим !!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Batushka

    17 1 Отговор
    То хубаво ама ние от къде ще вземаме газ за нас....оставете го преноса....е сега вече БАЦЕ ще хвърли пешкира....
  • 32 Гост

    15 1 Отговор
    Боко е цар, той ни обясни преди време как нямало смисъл защото сме на загуба от преноса.
    => и тоя пренос от 110 милки на година като изгубим ще печелим!
    Боко е цар на икономиката, няма как да не му вярвам че като ни спрат 110 милиона пари ще оправим енергетиката.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Владо Вр

    13 1 Отговор
    Нищо не пречи за сега, да се транспортира газ по тръбите за България и Сърбия и малко за Гърция. Няма го количеството за Турция(имат си "Син поток" и сега - "Турски поток", а си спомням глупостите на Иван Костов, как България е незаобиколим фактор на Балканите - вече ни заобоколиха). Ще се получават някакви центове, но това е нищо. Постепенно, украинците ще получават газ, но само срещу пари от Русия(предплащане). Иначе остава реверс на газ от запад, който е по- скъп. Продължението на "Турски поток", най-вероятно ще ни заобиколи. След 10г, България ще получава газ само за вътрешно потребление от Турция, с надценка, като за турски. Боко и компания ще са по островите на почивка. Да му мислим ние.
  • 36 гост

    3 11 Отговор
    И да ревете и да не ревете русконадупени лизачи , руската газ в България трябва да бъде не повече от 30% !!! Това е международна норма за енергийна диверсификация и България ще я достигне в следващите 6-7 години максимум !!! Колкото до транзита , същата история , руския транзит през България ще спада за сметка на другия и то в обратна посока , на север !!!! Това е , свиквайте или си търсете друга държава , то е ясно коя предпочитате !!!!

    Коментиран от #42, #43

  • 37 ааахаххахаа

    10 1 Отговор
    аааха ха ха ааа. С кеф очаквам момента . Искам да видя още по пропаднала държава с пропаднала джендарска софия
  • 38 топло

    4 0 Отговор
    аз събирам гуми,дреме ми
  • 39 боко три

    5 0 Отговор
    всяка загуба за нас е победа,по Боко трети
  • 40 Тони Петкова

    10 1 Отговор
    Всеки договор може да бъде прекратен по всяко време, стига страните по него да се споразумеят. И съмняваме ли се, че ще се съгласим от раз, защото кранчето може да се затвори. А тогава алтернатива - НЯМА ЗА БГ! Та, да ходим да си напълним по една студена вода, да си я изпием и хубаво да мислим Вожда Вимето ще продължава ли да води племето!
  • 41 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    ТЪЙ ЛИ СТАНА ТЯ!!!Под амерички ДИКТАТ...За тях милиардите /ф16/70 балъкбулгар/....за нас ---да духаме супата....Аааа,и да платим на АРБИТРАЖА ВЪВ Вашингтон нови стотици милиони ...ДА ЗАВЕДЕМ ДЕЛО!!!!!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да ама не

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Нещо не разбрах кой е тоя другият транзит , но го чакам с буйна страст. Наистина анти-монополното европейско законодателство не позволява повече от 30% от един източник , но за това има прехвърляне на един и същи газ (разбирай основно руски ) през различни държави и фирми , за да се покрие неговият основен произход, и едни други хора да печелят по веригата , за сметка на крайният потребител. Азербайджан е точно такава държава , внася газ от Русия " за собствени нужди" А в същото време се гласи да изнася газ . Тази газ азерска ли е , или руска маскирана като азерска , и попада ли по този начин , под антимонополното законодателство, май -не.
  • 44 Браво

    2 0 Отговор
    Сега Южен поток щеше да работи и България хем щеше да има много стабилни приходи, хем щеше да има газ. Сега няма да има нищо. Сега зависите от Туркия и Тръмп. Честито от ГЕРБ!