Last news in Fakti

14 Март, 2019 23:00 3 596 19

Само 10% от българските IT специалисти искат да работят в чужбина

  • it специалисти-
  • работа-
  • чужбина

Постоянното учене е ключът към успеха, показва проучване на Endava сред родните софтуерни инженери

Само 10% от българските IT специалисти искат да работят в чужбина - 1

Едва 10% от българските IT специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности за развитие в чужбина. Това показва анкета на международната компания за IT услуги Endava проведена сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас.

Според най-много участници в допитването – 90%, ключът към по- успешната кариера е допълнителното обучение. Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи и със смяна на работното място.

“Като компания ние насърчаваме връщането на квалифицирани български специалисти от чужбина. Към този момент имаме служители, които се прибират в България, след като са работили или учили в страни като Германия, САЩ и Австралия.”, обяснява Мариела Христова, Управител на офиса на Endava в София.

Участниците в анкетата на Endava отчитат и неравномерното представителство на двата на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст. Друго обяснение е, че жените намират по-лесно реализация в други области. Едва 10% смятат, че липсват подходящи програми за насърчаване на развитието на дамите в IT сферата.

“И при нас е практика да има повече кандидати мъже, като средно те са 70% от цялостния състав на компанията. В същото време обаче 60% от средния мениджърски състав в Endava са жени. Като цяло, в сектора се наблюдава увеличен интерес към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол. Уверени сме, че скоро ще наблюдаваме изравняване в процентите, както в България, така и в останалата част от европейските ни локации.”, категорични са от компанията.

Според проучването, най-интересни за IT специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат трейнингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

Затова Endava предлага на своите служители специална програма за обучение и развитие в компанията, а споделянето на знания е основна ценност. Служителите с ръководни функции могат да се възползват от програми за развитие на лидерските умения.

При избора на работа IT експертите държат много на приятния офис с добра, комуникативна локация. Това е ключов фактор за близо две трети от участниците в допитването. Половината от анкетираните признават, че търсят и допълнителни стимули като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, програми за отстъпки и спорт. За все повече хора от бранша е важно и гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи и допълнителните почивни дни.

В унисон с приоритетите на специалистите офисът на Endava е разположен на 2 етажа в модерна бизнес сграда в центъра на града и разполага със зала за игри, зони за релакс, библиотека и други удобства, които им позволяват да бъдат по-ефективни в работната среда. Endava предлага всички популярни социални придобивки – ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, карта за спорт и програми за отстъпки на служителите си. Компанията предлага и допълнителен платен отпуск под формата на дни лоялност – до 5 дни допълнителен отпуск за всяка година, прекарана в компанията. Работното време е гъвкаво, като служителите сами могат да определят начало и край на работния ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Буко Баламата

    4 3 Отговор
    Ми да заминават.
  • 4 ДаНеБи

    4 1 Отговор
    Да не би авторката да си пада по ИТ-та ?
  • 5 10 процента

    9 2 Отговор
    Ако не е стигнал до ниво шеф проект, или мениджърска позиция, в чужбина нашите са средна ръка. Тук читав писач с опит стартира най-често с 4 цифрени пари, и може да достигне два три пъти по-висок стандарт от средния (за София).
  • 6 Rado

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кур":

    Връщай се в пещерата, там няма IT специалисти
  • 7 Morgoth

    21 4 Отговор
    Точно пък Ендава да ми се хвалят с офис е не просто смешно, но и нагло. Релакс зони, зала за игри - голям праз. Бюрата наблъскани в отворено хале, където всеки ти ходи зад гърба, а някой като говори по телефона пречи на всички. Така наречения модерен Опънспейс, който всички мразят, но пък спестява кинти на шефчетата.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Хой

    12 9 Отговор
    Те тука взимат по една шапка с пари,ама си правят сополите на топчета и си ги ядът.Жалко че парите отиват при такива льохмани.
  • 10 Госあ

    4 4 Отговор
    Еми не знам Тея 90% к'во точно пишат,но изглежда аз като юзер ползвам кодовете на онези 10% българи в чужбина, защото всички софтуери които ползвам са или на МИТ или на някоя голяма корпорация. Не казвам че вината е само в програмистите, може би и заданията са им такива.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 До @echo off -s -t 01 -m

    1 0 Отговор
    Знам кого имаш предвид ,има вагони хляб да изядеш ,за да стигнеш неговата класа,може само мръсните му чорапи след тениса да переш и да му чистиш номера на аудито
  • 14 До @echo off -s -t 01 -m

    1 0 Отговор
    Знам кого имаш предвид ,има вагони хляб да изядеш ,за да стигнеш неговата класа,може само мръсните му чорапи след тениса да переш и да му чистиш номера на аудито
  • 15 i6ytrh

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    Нищо не разбираш. Сега ще ти обясня, както ни го обясняваха на нас - "опънспейса" премахва преградите пред комуникацията и затова е по-хубав.
  • 16 Грую

    1 0 Отговор
    Няма как да е иначе в бедна държава с ниски доходи, плосък подоходен данък и таван на осигурителните вноски. С малко по-висока заплата, която за американски инженер дори и за мизерна няма да се брои, защото там никой не работи за толкова малко пари такава работа, ще се чувстваш като цар. Питайте обаче някой циганин от гетото дали не му се бяга от държавата! Разликата по темата се свежда до това примерно дали си програмист или си циганин
  • 17 Лозанова

    2 0 Отговор
    Много малко верни неща статията!
  • 18 незнайко

    1 1 Отговор
    Защо да работят в чужбина като тук получават над 2500 лева
    заплати !!!
  • 19 пещо

    1 0 Отговор
    Управителката на Ендава София М. Христова се ползува с лоша репутация сред специалистите. Назначава само близки свои хора. Отнася се грубо с хората не близки до нея. Най-грубо заплашва с уволнения.