Last news in Fakti

16 Август, 2012 15:33 747 0

Ръст на безработните висшисти в Италия

  • италия-
  • висшисти-
  • безработица

Прогнозите за нивото на безработица сред младите висшисти в Италия не са оптимистични. Очаква се до края на 2013 г. техният дял да достигне 40%. Италианските випускници не успяват да си намерят работа в резултат на кризата и към момента техният дял е 10.8%. От друга страна, много специалисти губят работните си места заради съкращаване на щата, тъй като фирмите, които се борят да оцелеят не могат да си позволят да плащат за висококвалифициран труд.

Безработицата сред италианците с висше образование вече е надвишила пиковите си нива от 2004 г., сочат данните на статистическото бюро по труда Istat. Към момента 304 000 висшисти търсят работа, като половината от тях са жени (185 000 души). Това е с 41.4% повече в сравнение с юли миналата година.

Общо в третата по сила икономика в Европа безработни са 2.8 млн. души. В някои райони ситуацията е толкова сериозна, че хората прибягват до крайности. Преди време  54-годишен мъж се самозапали пред парламента в Рим, а през март тази година друг се поля с бензин и се запали пред финансовата служба в Болоня. В периода 2008-2010 г. са извършени 290 опита за самоубийство в резултат на финансовата криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА