Last news in Fakti

18 Май, 2020 23:32 4 015 19

250 лева/тон за пшеницата на Софийската стокова борса, но няма сделки

  • пшеница-
  • борса-
  • софийска стокова борса

Маслодайният слънчоглед се търгува по 700 лева за тон

250 лева/тон за пшеницата на  Софийската стокова борса, но няма сделки - 1
Снимка: Shutterstock

На Софийската стокова борса /ССБ/ пшеницата се търси на цена 250 лева за тон, но сделки няма, защото продавачите искат 310 лева за тон без ДДС, съобщи БНР, цитирайки БТА.

На борсата царевицата се предлага по 250 лева за тон, а маслодайният слънчоглед - по 700 лева за тон. Всички цени са без ДДС.

В сегмента за търговия на индустриални стоки са реализирани сделки предимно за горива. Брокери продаваха авиационен керосин на цена 1293 лева/хил. литра. Имаше покупки за бензин А95Н от 1366.67 до 1483.33 лева/хил. литра, дизелово гориво - на 1050-1100 лева/хил. литра.

През втората седмица на май пшеницата в САЩ поевтиня със 7 долара на тон - до 215 долара за тон, съобщават от ССБ. Пшеницата във Франция също поевтиня с 1 евро - до 202 евро за тон. След като страните от Черноморския регион обявиха ограничаване на износа, цените в Украйна и в Русия за трета поредна седмица остават стабилни на нива 226 долара за тон.

Царевицата в САЩ поскъпна тази седмица със 7 долара - до 153 долара за тон на борсата в Чикаго, вероятно вследствие на страховете за реколтата при настъпилото известно засушаване, посочват от Софийската стокова борса.

Цената на царевицата е без промяна в Украйна - 173 долара за тон, а във Франция поевтиня с едно евро на тон, до 164.50 евро за тон.

Цената на ечемика в Украйна падна с 8 долара до цена 175 долара за тон, а във Франция тя се повиши с едно евро до 164 евро за тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам поскъпна с 2 долара - до 737 долара за тон, а рафинираната захар - след дълъг период на поевтиняване и сериозно поскъпване през миналата седмица, сега отново поскъпна със 7.20 долара - до 355.20 долара за тон на борсата в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    13 15 Отговор
    Скоро ще дойде време за новата пшеница, а тези провинцялисти още си държат старата. След 1 месец ще продават пшенични кълнове!

    Коментиран от #19

  • 2 Ита

    7 0 Отговор
    Какъв сорт е пшеницата?
  • 3 Ита

    18 2 Отговор
    Обикалям борсите всичката пшеница е американско гмо

    Коментиран от #7

  • 4 Хаха

    18 2 Отговор
    Зърнарите трее сменят гумите на Ваеронте и Бентлитата с летни и затуй такива цени търсят на зърното, ама ...крик !
  • 5 оня с коня

    20 1 Отговор
    Ясно са написани цените на Борсите във САЩ - 215 $/тон,Франция - 202 Евро/тон,Украйна и Русия - 226 $/Тон.,което е приблизително около 400лв./тон.Нашите искат 305лв. без ДДС,което като се прибависе получава около 365лв/тон,т.е. значително ПОД Международните цени.Българските тарикати обаче дават 250лв.И понеже двете големи Производителки Русия и Украйна са със Наложено ограничение на износа си за да остане за Вътр. пазар,друга Пшеница НЯМА от къде да дойде на Световните пазари и да смъкне цената,което не изключва дори и ПОСКЪПВАНЕ.А ако нашите Хлебари не желаят да купуват, няма Проблем- Зърното ще бъде изнесено Гарантирано.

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Миризлив пор

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Хората имат себестойност и няма да паднат под нея защото имат и складове. От друга страна тази година реколтата ще е много под миналогодишната заради сушата, Русия, Украйна наложиха вето на износа Щатите и те са на път и държавата има програма за изкупуване на земеделска продукция. Защо някой си мисли че ще му продадът на половин цена не знам.
  • 7 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ита":

    И не само соята, царевицата също а каква убава кнежа имахме ама нали си имаме алчни управници, само ше ни тровят, не вируси ами каквито и болестти да ни дойдат на главите, малко ни са, заслужавам си го
  • 8 Боклуци

    10 1 Отговор
    не плащат на хората рента, че са им ползвали земята само ги влачат другия месец, сега няма пари.
  • 9 Уса

    10 5 Отговор
    В щатите ползвам брашно органик чисто без добавки.Хляба става превъзходен такъв какъвто съм го правил в миналото по БДС.Отивайки в България не мога да намеря брашно без добавени подобрители.Няколко вида брашна и всичките с подобрители.Това не е честно спрямо хората.В щатите също продават видове брашна,но с добавени подобрители и без такива.В България отнемат шанса на хората да се хранят здравословно

    Коментиран от #17

  • 10 pbdan

    7 2 Отговор
    250лв/тон са 0,25лв/кг. От килограм жито става 1кг. хляб. Отделно триците. Ореш, сееш, пръскаш, ториш, чакаш Господ да полее и да няма градушка - 0,25лв/кг. Поемаш и риск, а по-нататък го няма. Мелиш, продаваш триците и 0,80лв/кг брашно. Месиш, печеш и 2лв./кг хляб. Отделно колко се печели от по-луксозните баници, сладки, торти...
  • 11 pbdan

    6 1 Отговор
    Пропуснах жътвата, сушенето на зърното и складирането в силозите. И всичко за 0,25лв.кг.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пропуск

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "pbdan":

    Пропусна и безвъзмездните евросубсидии

    Коментиран от #16

  • 16 pbdan

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пропуск":

    Пропуснах и данъците и рентата на собствениците (около 50лв./дка).
  • 17 Пази Боже

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Верно ли бре,Кравария и здравословно...смех
  • 18 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    В Щатите пшеницата 215 долара за тон, тук на търгашите 172 долара им се виждат много, опитват се да я вземат за 139. Мила родна картинка.
  • 19 ССмокар

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Скромно софиянче, коментатор за 20 ст. ? Качвали ли сте се на руски комбайн? А на Клас Доминатор ? Борсичка,а! Борсуче-да.