Last news in Fakti

27 Септември, 2012 12:51 753 0

Плевнелиев разговаря в Ню Йорк за възможни инвестиции у нас

  • плевнелиев-
  • инвестиции-
  • президент-
  • ню йорк

Разкриването на нови пазари за българския бизнес също беше акцент в срещите на президента

Плевнелиев разговаря в Ню Йорк за възможни инвестиции у нас - 1
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Държавата Кувейт шейх Джабер Мубарак Ал-Сабах

Възможностите за инвестиции в областите на земеделието и производството на храни, инфраструктурата и енергетиката са обсъдили вчера в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев и министър-председателя на Държавата Кувейт шейх Джабер Мубарак Ал-Сабах.

По общото им мнение, посочените сектори имат най-голям потенциал за реализация на кувейтски инвестиции в България. Двете държави имат и сериозен опит в областта на военномедицинското сътрудничество, което, според президента Плевнелиев и шейх Джабер Ал-Сабах, е добра основа за развитието на двустранните отношения и в отбранителната сфера.

По време на разговора президентът Росен Плевнелиев е потвърдил поканата си до емира на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах да посети България за обсъждането на конкретни двустранни проекти. Двамата лидери са поставили акцент и върху културното взаимодействие между двете страни.

Като „нов етап в развитието на двустранните отношения” между България и Индонезия определиха срещата си в Ню Йорк българският държавен глава и индонезииският президент Сусило Бамбанг Йодхойоно. България счита Индонезия за един от ключовите си партньори в Югоизточна Азия и високо цени ролята на азиатската държава за засилването на регионалното сътрудничество и интеграцията в регионалната организация АСЕАН. Двамата държавни глави поставиха акцент върху подобряването на търговско икономическите връзки и задълбочаването на бизнес контактите. България е утвърден стабилен и предвидим партньор и предоставя отлични възможности за достъп до европейския пазар, подчерта индонезийският президент. Двамата президенти са обсъдили и възможностите за обучение на индонезийски студенти в България.

Потенциалът за увеличаване на броя на финландските туристи в България обсъди държавният глава с финландския президент Саули Нийнисте. Президентът е подчертал по време на срещата заинтересоваността на страната ни от участие на финландски компании в реализацията на  стратегически проекти с общоевропейско и национално значение. Страната ни ще подкрепи Финландия за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2013-2014 г., е станало ясно още по време на разговора.

Българската икономика трябва да намери достойно представителство на нови пазари, коментира след срещите си в Ню Йорк президентът. България предоставя стабилност и добра среда за бизнеса, но са необходими качествени проекти, посочи Росен Плевнелиев и призова бизнеса за повече активност.

Работното посещение на президента продължава днес с посещение в Бостън, където Росен Плевнелиев ще се срещне със студенти и ще изнесе лекция в Harvard на тема „Пътища за развитие в Югоизточна Европа: българската перспектива”. Пред студентите държавният глава ще постави акцент върху значението на стратегическото мислене за ефективността и конкурентоспособността на икономиките, както и върху необходимостта от дългосрочно планиране на икономическото развитие. Очаква се президентът да припомни, че решенията в условията на криза решенията трябва да бъдат вземани на национално равнище. През следващите десетилетия икономическото развитие ще се определя от стабилността на публичните финанси, реформите в публичния сектор и интелигентните инвестиции в индустрии с висока добавена стойност, счита още президентът Плевнелиев.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА