28 Юли, 2020 12:56 5 457 17

"Северен поток-2": Германия и Русия срещу САЩ?

  • северен поток 2-
  • бизнес-
  • пари-
  • политика

Руско-германският газопровод "Северен поток-2" е проект за много милиарди

САЩ усилват натиска срещу фирмите, които още участват във финалната фаза от изграждането на газопровода „Северен поток-2“, писа в неделя „Велт ам Зонтаг“.

Според вестника, официални представители на САЩ през последните дни са провели видеоразговори с изпълнителите на проекта, в които подчертали „широкомащабните последствия от по-нататъшното участие в проекта.

До президентските избори в САЩ остават три месеца и политически Вашингтон тътне. Наскоро Конгресът одобри поправките в бюджета, които предвиждат поредната порция санкции срещу фирмите, участващи в доизграждането на газопровода „Северен поток-2“. Отговорът от Берлин не закъсня. Председателят на Източния комитет на германската икономика Михаел Хармс открито споменава за ответни санкции. В същото време на въпроса може ли да бъде спасен проектът, Хармс отговаря доста уклончиво: „Много се надяваме.“ И, разбира се, подчертава колко е важен газопроводът за Германия, за ЕС, за енергийната сигурност и за опазването на климата.

Всъщност обаче става дума най-вече за гигантски суми пари. Общата сума по изграждането на тръбопровода за руски газ към Германия под Балтийско море възлиза на 12 милиарда евро. А неговото сухопътно продължение ще струва още 3 милиарда. Ако проектът се провали, тези инвестиции ще бъдат окончателно отписани.

Съпротивата от САЩ е силна

Според Михаел Хармс, съпротивата срещу проекта в САЩ изобщо не бива да се подценява. „Тя не само е много силна, но обединява представителите и на двете партии. В Конгреса са настроени остро критично към цялостната политика на Русия, а съпротивата срещу „Северен поток-2“ е израз тъкмо на това,“ казва Хармс. И обяснява, че в посолството на САЩ в Берлин вече целенасочено се канят представители на фирмите, участващи в „Северен поток“, за да им бъде вежливо разяснено какви са възможните американски санкции.

Макар че това вече е известно на всички. В края на 2019 година швейцарската фирма, която полагаше тръбите, мигновено изтегли специализираните си кораби, след като стана ясно, че във военния бюджет на САЩ за 2020 година са предвидени пари за санкции срещу фирмите-собственички на такива кораби.

В отговор операторите на „Северен поток-2“ прехвърлиха в Балтийско море един специализиран руски кораб за полагане на тръби. Реакцията на Вашингтон не закъсня: санкциите срещу фирмите бяха разширени. Тази нова фаза в ескалацията на санкциите предизвика еднозначно отрицателна реакция в Берлин. Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която е лидер на управляващия ХДС, заяви пред „Дойче Веле“, че тези санкции „противоречат на международното право“. Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел също отправи остри критики срещу американските санкции, защото те засягали европейски компании, които се занимават с напълно легален бизнес.

В Германия вече се говори за ответни санкции, и то на равнище ЕС. Михаел Хармс обяснява: „Това е въпрос, отнасящ се до международното право, до европейския суверенитет, до върховенството на закона и надеждната закрила на инвестициите.“ Той смята, че поради всичко това ЕС е длъжен да изработи обща позиция. И намеква, че в случая става дума и за доставките на американски газ, добиван чрез фракинг. На европейците този газ излиза доста по-скъпо, но той може да бъде използван като елемент от сложната обща мозайка, свързана със „Северен поток 2“.

И други държави са против "Северен поток 2"

Нека не забравяме обаче, че законът за разширяване на санкциите още не е подписан от президента на САЩ. И още нещо: За да има ответни санкции от страна на ЕС, решението трябва да се вземе единодушно. А някои държави-членки са категорично против „Северен поток-2“.

Михаел Хармс казва и още нещо много важно: Русия също може да помогне за снижаване на напрежението около газопровода: „Русия трябва да помогне за уреждането на няколко международни спора, на първо място на конфликта в Източна Украйна,“ смята Хармс.

Той самият обаче е убеден, че сегашното втвърдяване на американската позиция е свързано най-вече с предстоящите избори. И не толкова със събитията в Източна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    35 4 Отговор
    Ще клекне ли най"уважаваната" държава на САЩ? Ще клекне и пак ли ще я уважават, а ?

    Коментиран от #12

  • 2 Karosel

    12 30 Отговор
    Германия за да продължи да бъде основният донор в ЕС, трябва да развива своята икономика. За сега основният енергоносител е газта. Вие мислите ли, че ако САЩ предложат по-изгодна цена, ще продължи да се строи СП2?
    Макар аз лично да съм изцяло против изкопаемите енергоносители. Тенденциите трябва да са към възобновяеми източници.
  • 3 Маклухо Маклай

    80 8 Отговор
    Крайно време от ЕС е да пратят краварите на заслужена почивка в краварника. Нямат място в Европа.
  • 4 плевен

    35 7 Отговор
    Истината е, че Северен поток-2", малко интересува Меркел. Тя отдавна намекна, че и по досегашната тръба получава достатъчно газ. Но не може да го каже на глас по две причини.
    1. Ще покаже, че Германия е бананова република, която позволява друг да я управлява. За разлика от нас, за немците това е срамно.
    2. Сухопътната част от проекта минава през най- бедните германски провинции. Нещо ката нашият Северозапад. А това са работни места и съответно гласове на изборите.
    Така, че нещата наистина са на кантар.
  • 5 Чичо Сам

    10 63 Отговор
    Руско-германските комунисти си въобразяват че номерата на Пютин ще минат... Да, ама - не!!!! А Германия не бива да бъде лидер на ЕС... Исторически е доказано, че не стават за тая работа....

    Коментиран от #7

  • 6 Наблюдател

    30 3 Отговор
    "Михаел Хармс подчертава колко е важен газопроводът за Германия, за ЕС, за Енергийната Сигурност и за опазването на климата." 🤔…...... А марионетките на Вашингтон и Анкара в София били най-енергийно сигурни, когато турчин и подава кранчето.
  • 7 Ender

    58 6 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Сам":

    Германия и Русия си правят бизнес. Само САЩ прави номера, защото е напълно неконкурентноспособен!
  • 8 ПЕНКО

    25 4 Отговор
    НА ВНИМАНИЕТО НА АМЕРИКАНОТАПАНАРИТЕ : - " УМРЕ ТАЯ " !!! "СЕВЕРЕН ПОТОК -2" СЕ СТРОИ ОТ ГЕРМАНИЯ С РУСКИ СРЕДСТВА !!! ЩЕ БЪДЕ ЗАВЪРШЕН И САЩ ЩЕ ГО-" ....." !!! А ШВЕЙЦАРЦИ В БУРНОТО СЕВЕРНО МОРЕ СИ Е СМЯХ-- ФИРМАТА "ИЗБЯГАЛА" СИ Е НА САЩ И СИЕ !!! УМРЕ ТАЯ -ЦИОНИСТОС СЕМИТОС !!!!!!!
  • 9 Николай Георгиев

    24 1 Отговор
    Каква свободна държава ,какви 5 лева.Германия е победена държава.Французите се изтеглиха,Руснаците се изтеглиха,Американците останаха.Базата рамщайн е американска на германска територия с ядрени оръжия
    Прочетете "Канцлер акт"който всеки нов канцлер на Германия подписва в Америка.

    Коментиран от #15

  • 10 еми

    22 3 Отговор
    Северния поток-2 ще бъде построен това е моето мнение Руския кораб трубоклад ще довърши тръбопровода на всяка цена стига Германия да не се откаже от натиска, от Американските санкции и мисля , че Путин ще "държи " наблизо военu кораби за охрана , така, че остава Американците да решат и да помислят за последствията защо те застрашават националните интереси и безопасно ста на Русия, тя не Афганистан ,Либия или Сирия времето ще покаже.
  • 11 Мар4о

    3 29 Отговор
    Нещата не са такива , каквито изглеждат.
    "ДОБРАТА РУСИЯ" с месията ПУТИН така без да иска заобикаля Украйна и е оставя без газ и е превзема ,както победиха на Сталинград!!!
    Да ама не РУСИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ОСТОВЕНА да си развява коня както преди 1989г.
    Така ,че лошата Америка това няма да позволи повече Пенсионна Русия да извива ръцете на демократичния свят!!!!
  • 12 злобар

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    По скоро ще клекнат политическите проститутки и мижитурки.
  • 13 БПФ

    16 5 Отговор
    Крайно време е да се действа чрез международен съд - защото това е нагла и брутална намеса във вътрешните работи на една суверенна държава !!! Все едно ние да се опитаме да забраним на САЩ да внася паладий и титан от Русия - същото е !!!
    ЕС не просто да излезе с обща позиция - но и Германия и другите нормални държави да потърсят сметка от полските пияници и балтийските джуджета - и да изиска отговор: на чия страна са - дали на страната на ЕС, чийто членки са, или са троянски коне на САЩ в Европа? Ако е второто и продължават да подриват този ключов за европейската енергийна сигурност проект, да бъдат лишени от европейски субсидии !!! Много е мръсно хем да живееш на гърба на немците, хем да им проваляш стратегически проекти, угаждайки на икономическия съперник на Европейския съюз !!!
  • 14 pbdan

    16 3 Отговор
    Все едно САЩ да строят "Бразилски поток" през Мексиканския залив и руснаците да им налагат санкции и да въвличат в това техните протежета Никарагуа, Венецуела и Куба.
  • 15 КоКаза

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Николай Георгиев":

    Кви Французи са се изтеглили и от къде,бе?Колкото до новината идваща от “Дойче зеле” то това е подлога на ЦРУ и работи срещу Германия.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Николай Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "КоКаза":

    Прочети малко за окопационните зони след второто световна война.