12 Август, 2020 21:49 3 464 23

Огромен спад на чартърите за сезона към Варна и Бургас

  • летище-
  • варна-
  • бургас-
  • чартър

Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус и Израел

Огромен спад на чартърите за сезона към Варна и Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с изпълнителния директор на „България Ер“ Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова.

Те се спряха подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от COVID-19, която се отрази сериозно на летателните услуги в най-пострадалия сектор на икономиката - туризма, съобщи БНТ.

Съгласно последните данни на летище Бургас спадът на чартърите за летен сезон 2020 г. е 83%, а на летище Варна 80%.

Правителствената програма за спонсориране на компании, извършващи туристически чартъри до България ги подпомага с 35 евро за всяка седалка. Мярката е разчетена за 400 хиляди туристи за следващите две години и е на обща стойност 55 млн. лева.

Министърът подчерта също, че във всички хотели и заведения се спазват стриктно санитарно-хигиенните изисквания против вируса и изказа увереност, че това се прави и от летателните екипи.

Христо Тодоров гарантира, че от екипажите се вземат всички необходими мерки за дезинфекция и дистанция по време на полетите. Той увери, че самолетите вече разполагат с хепа филтър, който пречиства въздуха в кабините.

Отделно всички пътници са длъжни да носят маски по време на полета, а в санитарните помещения има топла вода и дезинфекционни материали.

Изпълнителният директор приветства мярката за спонсориране на туристическите чартъри, което ще облекчи с близо 20 на сто себестойността на услугата за европейските линии. Той гарантира, че тя ще залегне в преговорите с партниращите компании за следващите сезони.

Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус, Израел и пр., когато условията на реципрочност в епидемичната обстановка позволят това.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    Тази зима цяла Източна България ще гладува.

    Коментиран от #3, #4, #19

  • 2 защо да плащаме само на ТИМ

    30 2 Отговор
    Това, да подпомагаш с 35 евро, всяка седалка ,означава ли ,че плащаме целия чартърен полет на ТИМ и компания , защото други не летят?
    И защо, ше плащаме и до година, то може да няма, никакви туристи
    ,но парите ще ги прибират предварително?
    Тук има нещо, много гнило и схемата е в ход?
  • 3 Йозеф

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще гладуват алчни хотелиери и некви смотани хранителни магазини от 90-те години.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Пацо

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И защо ще гладуват? Ми имат имоти хотели ресторанти барове магазини... Ми да продават. Иначе вариант беше държавата да беше пуснала ваучери по хиляда лева на човек за море и планина . И въпроса се решаваше. Ми да си мълчат и да гладуват. Като не им изнася да протестират. Догодина ще е същото. Всеки човек с мозък в главата знае това. Не ми пука за тях. Доста пари съм оставил там . Да са спестявали.
  • 5 Някой си

    7 2 Отговор
    Малко е, още може!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    Аз говоря за работниците от целия регион.Те ни викаха:Вие ще се приберете в София и пак ще си работите,а на нас това което изкараме лятото ни е за цяла година.

    Коментиран от #14

  • 8 Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Габи":

    Изпейте нещо за герберите сестро ако може.
  • 9 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Габи":

    Отказват се заради измисления коронавирус.
  • 10 Алчните

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    хотелиери изобщо не им дреме. Те са имали поредни силни сезони, изкарали са си мангизите и може и две години да не работят. Нямат и проблеми с кредитите. Повечето хотелиери са отворили защото имат складирани хранителни продукти още от януари месец, а тези продукти не могат да издъраж 2 години. Това каса онинклузива, който привлича туристите. Септември по стара традиция ще бият шута на персонала без да им платят цялото заплащане. Те не са опряли до твоите 300 лв. за 3-4 дена и не ги мисли. Лошото е, че в бюджета ще влязат по-малко данъци, което ще се отрази лошо. Като се има впредвид, че тези пари се крадът си е същото както преди. Така, че не ги мисли хотелиерите. Хотел не се прави със заплата от 1000лв. За отварянето на хотел за сезона са необходими минимум сто-двеста хил. лева. Който не е отворил си е направо на далавера.
  • 11 А рускините пристигат на талази

    2 7 Отговор
    В Турция .....обичат си го турския куРорт и това си е...
  • 12 Анталия

    13 3 Отговор
    Само за три дни от 10 август след отввряне на чартерите от Русия за Турция, в Аеталия са пристигнали над 75 000 руснаци . Очакванията до края на месеца 1 миллион. Защото Турция знак как се прави туризьм! А други ближат рани.
  • 13 Тото

    20 2 Отговор
    Четем само че няма туристи. Добре. Бих се радвал да прочета защо да дойдат туристите? Какво предлагате? Ниски цени, лукс, хубава евтина храна, вкусни риби, усмихнат персонал,келнери които гонят клиента да му върнат рестото на улицата, чисто море, спокойна атмосфера, красиви плажове и т н. Моля хора кажете какво предлагате?! Ми нищо! Едно нищо струва нищо и ще има нищо.

    Коментиран от #18

  • 14 Йозеф

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ами научете се да работите през цялата година, не само лятото.

    Коментиран от #16

  • 15 Тото

    10 1 Отговор
    Да направят хотелите старчески домове. Държавата да доплаща и да работят цяла година. И лекарите ще имат работа. Така се решават въпросите . Може и от чужбина да имат клиенти. Чартъри целогодишно. Пари не искам за тази идея. Това е бонус. Лека вечер.

    Коментиран от #22

  • 16 Последния Софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Йозеф":

    Зимата по морето няма работа.
  • 17 Стефан

    10 0 Отговор
    Не е честно, нали бяхме се справили най добре с пандемията, нали Борисов каза че хотелите ни са по чисти, храната ни е по добра, морето ни е по чисто, и отменени чартъри, МУТРИ ВЪН.
  • 18 хахахахахахахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тото":

    личи си че не ходиш на черноморието а само по византииско ... това може да го каже само човек който не е ходил по нашите курорти а е чувал приказки от една лелка дето чула друга лелка да разправя как една нейна позната не била доволна

    Коментиран от #20

  • 19 ха-ха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Личи си че скоро не си излизал от софийската си дупка.
  • 20 Guest

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "хахахахахахахаха":

    Личи си,че си с IQ 30
  • 21 келяви

    2 2 Отговор
    Не са глупави хората, не искат да идват да ги гарнират с вируса. хотелите били безопасни.да, ама дискотеките и нощните барове не са. Евала на бургазлии, но във Варна е зле, огнище е и ще е една от първите, които трябва да изолират в страната. Ще питаме къде серат гладните, заради скапаната варненска власт, която слугува на чалгаджиите и мутрите. .
  • 22 Нема ка да си в съседство със

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тото":

    Старчески домове да обикалят линеики и погребални катафалки и да искаш да идват чужденци че и пари да дават😂😂😂😂и тва да е беге морски курорт😂😂😂
  • 23 Мутро икономиката

    1 0 Отговор
    И мутромениджмънта се състоят само от едно правило грабеж на макс😂😂😂😂