23 Август, 2020 23:02 1 811 4

Над 63% спад на туристическите пътувания през второто тримесечие

  • туризъм-
  • пътувания

Тревожни данни

Над 63% спад на туристическите пътувания през второто тримесечие - 1
Снимка: БГНЕС

През второто тримесечие на година едва 447,2 хиляди български граждани са реализирали туристически пътувания у нас и в чужбина, което представлява срив с 63,3% спрямо годината по-рано, дължащ се на наложените по това време строги протовоепидемични мерки като в страната, така зад граница, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Преобладаващата част от българите, или 92,7%, са пътували през второто тримесечие на 2020 година само в рамките на нашата страната, 6,8% - само в чужбина, докато едва 0,5% са пътували както в страната, така и зад граница. Силно намаление спрямо годината по-рано се наблюдава както в броя на пътуванията в страната (спад с 55,1%), така и на пътувалите в чужбина (срив с 86,9%), докато броят на пътувалите и в страната и в чужбина се сви с цели 9,63%.

Относно структурата на разходите при различните видове пътувания, с най-голям дял в страната и при пътуванията в чужбина се тези за храна, съответно с 40,4% и с 30,7%.

През второто тримесечие на годината средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 176,46 лева в страната и 497,95 лева в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 132,34 лева в страната и 949,46 лева в чужбина, показват данните на НСИ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    6 1 Отговор
    Не е вярно просто къщите за гости не декларират взетите пари от почиващите

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Кога ни обявяват Официално Фалита?
  • 3 Тет

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    И с хотелите по морето е така.
  • 4 абе я марш в анадола недоразумение гербе

    4 0 Отговор
    абе я марш в анадола недоразумение гербераско Мухобойко чекмеджето