Last news in Fakti

26 Август, 2020 13:19 3 412 17

Невиждани спадове отчитат летищата в София, Бургас и Варна

  • летище-
  • летище софия-
  • летище варна-
  • летище бургас

Над 70% от хотелите в курорта Слънчев бряг не отвориха

Невиждани спадове отчитат летищата в София, Бургас и Варна  - 1
Снимка: БГНЕС

Невиждани спадове отчитат летищата в София, Бургас и Варна през летния сезон заради кризата с коронавируса. Това съобщиха от ДП „Ръководство на въздушното движение“ (РВД) за TravelNews.

Най-голям спад в полетите през август отчита Летище Бургас - с около 310% до 23 август 2020 г. Посрещнати са едва 972 самолета при над 3900 през миналата година. Отливът е голям заради липсата на туристи в най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг. През този сезон изцяло ги няма британските, руските и скандинавските туристи. От Германия също идват малки групи. Над 70% от хотелите в курорта не отвориха.

Другото летище на Черноморието – Варна се справя малко по-добре, като отчита спад с около 120% до 23 август, показват данните на РВД. Осъществени са 950 полета, а за същия период на миналата година са 2070. Златни пясъци, Свети Константин и Елена и Албена успяха да привлечат повече германски туристи през август, преди областите Варна и Добрич да попаднат в червения списък на пътуванията от Германия.

Летище София засега отбелязва спад от около 65%. До 23 август е обслужило 2604 полета, докато за същия период през 2019 г. – 4292 самолета, съобщиха от РВД. Намалението идва заради свиването на редовните линии на доста авиокомпании до столицата и липсата на чартъри. През тази година голям брой българи от чужбина въобще не се прибраха за летния сезон, коментираха от туристическия сектор.

Ситуацията е подобна и за предходния месец юли. За целия летен сезон 2020 г. от юни до момента, спадът в полетите на Летище Бургас е с 83%, на летище Варна е с 64%, а на летище София с 45%,  отчитат още от РВД.

С условието, че едва ли в момента някой е в състояние да направи прогноза за бъдещето на авиационния трафик, от авиокомпаниите очакват спад в полетите през есента и зимата в Европа. Според тях следващо раздвижване може да се очаква около коледните и новогодишни празници. Трафикът ще започне бавно и постепенно да расте. Като отново по груби сметки около януари 2021 г. ще е на 70-80% от този в началото на 2020 г., отпреди кризата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    17 9 Отговор
    Да затварят!
  • 2 Бурканбанк

    15 7 Отговор
    Ще си теглим последствията като Гърция и всички други държави, които се затвориха. Сега вече на много хора им дойде акъла и се чудят как можахме да се затворим, но в началото не беше така и се страхуваха като мишки. Сега ще теглим заради тях.

    Коментиран от #3

  • 3 Дебил Гейтс

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    Още нищо не си видял.
  • 4 Шекспир

    23 2 Отговор
    Ей сега от септември света като подивее отново полетите съвсем ще спрат.
  • 5 пак ще раздават пари

    18 2 Отговор
    Като прочета такава статия, веднага очаквам да чуя колко милиона ще изсипе Баце за спасяване на НАШИТЕ. В последно време очакванията все ми се сбъдват - като врачка съм.
  • 6 да им дават пари и да не ни занимават

    21 1 Отговор
    Ами някой да вземе да направи една прогноза най -после за бъдещето на пенсионерите. Например с тия мизерни пенсии при 40 години работа и преждевременно остаряване и заболяване , колко пари им трябват за лекарства, за ток и вода , за храна ? И като не стигнат парите и премахнем перо "лекарства" , с колко им се съкращава останалия мизерен живот.

    Коментиран от #10

  • 7 русенец

    12 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Най-голям спад в полетите през август отчита Летище Бургас - с около 310% до 23 август 2020 г."... Няма какво да коментирам просто!

    Коментиран от #11

  • 8 Анталия

    13 2 Отговор
    От 1 ви август до вчера са пристигнали само на детище Анталия над 1 милион туристи. Прогнози до края на сезона (31 октомври) - 12 милиона . Welcome to Türkiye!
  • 9 aaa

    1 8 Отговор
    Нищо им няма. В България не са само летища София, Варна и Бъргас. Като има нелоялна конкуренция с другите летища това някъде да се отчита? Накой да не би да го санкционира?
  • 10 Магелан

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "да им дават пари и да не ни занимават":

    Нали това е идеята от начало на 30 гд.сбъркана демокрация.Да останат по малко пенсионери за да не натоварват бюджета и работиш 40гд.и накрая гушваш букета.Хиляди българи изкараха до пенсия взеха един два месеца пенсията и се споминаха.Къде отидоха тяхните песиинни вноски който 40гд.са плащали?Цялата система е сбъркана от самото начало.аОт НОЙ се точат помощи за циганите,беработните парите за дедските за лечение на болните за санаториюмите и за пенсий.Работещите намаляват да внасят усигуровки и пенсийте са ниски.За това осигуровките за пенсия трябва да бъде персонална.Гнусните и некадърни полетици и дума не споменават за това?
  • 11 хахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    :-) :-) не е за учудване. Нивото на интелигентност по време на "демокрацията" е спаднало с 1000% в България. :-) :-) :-)
  • 12 Това са

    2 2 Отговор
    видимите резултати от безумията на Боко и НОЩ! Те погребаха България!
  • 13 Ще се порежа не издържам😂😂

    0 1 Отговор
    Не се живеее с тази мъка😂😂😂😂😂
  • 14 ДОКО

    1 0 Отговор
    ОТ 1989 ГОД.НАСАМ НАЙ СТАБИЛНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ НАЙ ПЕЧЕЛИВШОТО И НАЙ РЕНОМИРАНОТО Е БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ...240 РАБОТНИКА ПРАВЯТ МНОГО ЯКА ПРОДУКЦИЯ И ДАЖЕ И ИЗНАСЯМЕ..ЕВАЛАТА ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯТ НИ ОБОРОТ СЕ ОПИРА НА НАЙ ТОЧНОТО И ВЕЛИКО ФАБРИКА ..ПАРЛАМЕНТА..
  • 15 гост

    1 0 Отговор
    70% от хората не могат да работят с проценти, добре че съм от останалите 40% дето можем.

    това е за всичко в статията като цифри :)
  • 16 Антон

    2 0 Отговор
    "...успяха да привлечат повече германски туристи..."
    Тая дума "привлечат" не я знаех.. до сега.
  • 17 Дуд

    0 1 Отговор
    Бойко мутро ти си виновен,защо разнасяш вирусе ве...