18 Март, 2021 12:16 2 910 15

Двойно е намаляла площта за отглеждане на зеленчуци

  • земеделска земя-
  • зеленчуци

Родните градинари са успели да произведат 769 000 тона зеленчуци, една четвърт от тях са картофи

Двойно е намаляла площта за отглеждане на зеленчуци - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния аграрен доклад на Министерството на земеделието, само за година площите, използвани за производство на зеленчуци у нас, са намалели два пъти. Най-голям дял са заети с нахут и картофи.

Използваната земеделска площ в България е малко над 5 млн. хектара, което представлява 45 на сто от цялата територия на страната, съобщава БНР.

Оказва се, че само около 1% от земеделската площ се използва за отглеждане на зеленчуци. Това са едва 52 000 хектара, което е с 55 на сто по-малко спрямо предишната година.

Родните градинари са успели да произведат 769 000 тона зеленчуци, една четвърт от тях са картофи.

Изненадващо статистиката сочи, че 22% от рекултивираните зеленчукови площи у нас са заети с нахут, а едва 9 на сто – с домати.

Данните от аграрния доклад са достъпни на страницата на земеделското министерство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трътката

    10 1 Отговор
    Еми Баце ни изпрати на село, да копаме картофи.

    Коментиран от #12

  • 2 Шпек

    19 1 Отговор
    Какви зеленчуци бе,ТИРовете не спират да возят от Турция,Гърция и от къде ли не .Има тук—таме няколко оранжерии но продукцията е с цената на биткоин.На пазарите няма българска стока повече от 15%
  • 3 мотика 8

    19 0 Отговор
    Ами то..50 % са висшисти вече.Няма кой да работи.
  • 4 Сатъра на Хана

    17 0 Отговор
    Ами всички станаха Експерти и Журналисти и никой не ще да бачка :))
    ................ ....................... ................ Като напълня трудово-възпитателните лагери с мутри и бейове ...... ще увелича Селско-стопанската продукция с 200 % за една година
  • 5 нако

    16 1 Отговор
    Е как няма да е така , като продукцията не се изкупува или се плаща с жълти стотинки !!! "Борсите" и "пазарите" са пълни с вносна гръцка , турска , македонска и китайска стока !!! Хем е евтина , хем е пълна с какво ли не , хем е бизнес на Герберасти-млади !!!
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    Кодекс алиментариус на ООН. Удрят ни в хранителната индустрия, но малко хора го разбират, а почти никой не алармира. Мисля, че доктор Атанас Гълъбов има книга по темата.
  • 7 Kjl

    13 0 Отговор
    Когато чрез нечестни субсидии от прясно напечатани банкноти към своите производители убиеш пазарно състезаващите се производители на някоя малка държавичка, правиш населението на тази държавичка консуматорско зависима и можеш да се гавриш с тях колкото си искаш. Трябва ти само един много продажен политик да ти прокара "реформата" и готово. От държава свръх производител на зеленчуци, ще ни превърнат в жалки просяци. Сега имаме банани, ама нямаме ..... всичко останала.
  • 8 пловдив

    9 0 Отговор
    Интересно е друго. Колко безработни агрономи на година, завършват ВСИ. И не е лиредно, да се сложи край на безмислицата - нека да си имам ВиСшИ. А като ВСИ са половината от вузовете у нас, ако не и повече. Ама нали светилата в науката, си получават скромните възнаг- раждения, въпреки че, доста от дях не са садили никога ни домат ни краставица. МНЕНИЕТО Е СЕЛЯНИН АГРОНОМ .
  • 9 гост

    9 0 Отговор
    Нема страшно, съседите са ги увеличили, а те някакси успяват да произвеждат по-евтино и по-качествено. Сигурно щото няма европари при тях ...
  • 10 боко ПКП

    5 0 Отговор
    Но имат субсидии преди изборите...за герберчетата, внасяме отрова във вид на зеленчуци и плодове.
  • 11 Ирена

    5 0 Отговор
    На кой му дреме. Важното е Танева да продължи да се гуши със субсидии от подставени лица и ферми.
  • 12 Смях и сълзи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трътката":

    Субдидийте за тях санай-високи ,
    добивите никой не го интересуват!
    Оная" Сливенска пръчка" , измисли нов начин на засяване и бране на зеленчуци ,без добив , всичко е е за наши хора?
    Но тези субсидий ,са моите пари бе, дявол го взел?
  • 13 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    А двойно ли откраднахте субсидиите от Европа?
  • 14 ГЕРБ

    3 0 Отговор
    ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ НАМАЛЯВАТ , НО ЧЕКМЕДЖАЦИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ - ЩО Е ТО ?
  • 15 ТАКА Е

    5 0 Отговор
    Кocтaдин Чaкърoв
    Бившият cъвeтник нa бившия Първи кoмeнтирa прeд Кeвoрк Кeвoркян извинeниeтo нa лидeрa нa БCП зa cмянaтa нa имeнaтa нa бългaрcкитe турци:
    Aкo бeшe жив, Тoдoр Живкoв щeшe дa изхвърли Cтaнишeв oт cтрaнaтa нa кaруцa cъc зaвързaни тeнeкии, зaрaди извинeниeтo зa Възрoдитeлния прoцec."