Last news in Fakti

23 Март, 2021 15:00 3 562 8

Със законодателни промени изземват недоказани приходи на служители

  • русия-
  • дума-
  • парламент-
  • промени-
  • закон-
  • банки-
  • корупция-
  • държавни служители

Руското правителство променя два основни закона за по-ефективна борба с корупцията

Със законодателни промени изземват недоказани приходи на служители - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В началото на седмицата руското правителство внесе в Думата поправки в Закона за банките и банковата дейност и в този за борба с корупцията. Според тях, средствата, придобити от държавни служители, чийто произход те не могат да докажат, ще бъдат „превръщани в държавни средства“. Това се отнася за чиновниците, които са задължени да декларират своето имущество. По този начин авторите на инициативата се надяват да запълнят празнотата в антикорупционното законодателство.

В бележките към промените се посочва, че в момента съществува „вратичка в закона“, която трябва да бъде затворена. „В доход за Руската федерация може да се обръщат земя, недвижими имоти, транспортни средства, ценни книжа (дялови участия в компании), всичко, което притежават държавните служители, но не са описали в данъчните си декларации. Властите също така ще имат право да изземват и парична сума, еквивалент на стойността на неописано в декларацията имущество, в случай, че превръщането му в доход за Руската федерация е невъзможно“, пише още в поясняванията към предложените промени в законодателството.

Самите парични средства с недоказан произход не могат да бъдат превърнати в държавни приходи, които „може да спомогне за реализиране на корупционни схеми“, допълват авторите на предложенията за редакция на двата закона.

Законопроектът предвижда въвеждането на механизъм за превръщане на пари, които се намират в банкови сметки, в държавни приходи, в случай че не бъде потвърден източникът им на произход и в случай, че сумата надвишава общия доход на въпросния държавен служител не само за отчетния период, но и за предходните 2 години.

Поправките в закона ще засегнат държавните служители на федерално и регионално ниво, както и общинските служители и лицата, които по закон са задължени да декларират не само своето имущество, но и доходите на семейството си – съпруг/а и непълнолетни деца.

През 2016 г. Конституционният съд на Русия постанови, че единствено приходи от продажбата на спорни имоти, могат да бъдат конфискувани, а в някои случаи съдът има право да превърне в държавни приходи само тази част от имота, чиято законност на придобиване не е законна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за избрани

    13 2 Отговор
    Ако това стане у нас 90% от депутатите и държавните спужители по високите постове ще останат с по 1 апартамент и 1 кола. Но понеже става въпрос за Русия - там ще е същото като тук - ще се прилага само срещу някой, който сгази лука.
  • 2 Критичен

    14 2 Отговор
    хахаха, а унас кога ??? държавните служители и политиците да доказват произхода на имущество и пари ????? при нас всичко е алабала ......
  • 3 Буко Баламата

    15 2 Отговор
    А в България кога?
  • 4 vvvvv

    8 3 Отговор
    А ние се борим УЖ с корупцията. Също и в Америка. А в действителност в Русия е реалната борба.
  • 5 ГДБОБББ

    1 3 Отговор
    Ялова промяна, сякаш ще държат недоказуемо те си доходи/имоти на свое име. Хахаххаха и тук, и там корупцията я борим за пред плебса
  • 6 Един

    1 1 Отговор
    Една стъпка от правилния извод , че всяка кражба е спирачка за обществото! Дано стъпката да е в правилната посока! Ха! Така Русия ще става все по-силен противник на САШ, а това ще им стимулира военната промишленост и ще им носи милиарди доход! (А сега кажете за кого "милея"!)

    Коментиран от #7

  • 7 Мунчо

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Аллло те няма какво да ядът ти по силни ще стават.БОГАТА ДЪРЖАВА И НАРОД ЖИВЕЕЩ В МИЗЕРИЯ

    Коментиран от #8

  • 8 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мунчо":

    Много добре си си избрал ника.