23 Януари, 2013 15:01 1 133 1

Десетгодишен връх в оборота България – Русия

  • дянков-
  • десетгодишен-
  • оборота-
  • българия-
  • русия
Десетгодишен връх в оборота България – Русия - 1
Снимка: БГНЕС

„Търговските отношения между България и Русия през последните 3 години се подобриха значително, за което свидетелства и удвояването на стокооборота", заявява в интервю за Руската икономическа агенция „Бизнес-ТАСС" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той допълва, че през 2012 г. обемът на търговския оборот между нашите страни достигна максималните показатели за последните 10 години, износът от България за Русия нарасна с 40 процента, а руският износ за България - с 33 процента.

Вицепремиерът отбелязва, че когато става дума за отношенията между двете страни, обикновено се акцентира върху енергетиката. През ноември миналата година България беше първата страна, която подписа договора за „Южен поток", припомня Дянков и подчертава, че този проект ще спомага за укрепване на деловите отношения между страните ни през следващите 3 години.

„През последните двадесетина години нашите държави съсредоточиха вниманието си върху икономическите отношения през призмата на енергетиката. Сега обаче се стараем да покажем (и според мен, успешно), че българо-руските отношения могат и трябва да бъдат много по-богати, например в областта на туризма и културата",  заявява Дянков в друго интервю за „Российская газета".

Той допълва, че през 2012 г. България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти два милиона, което представлява ръст от 30% в сравнение с 2011 година. „Искаме да привлечем колкото се може повече руски инвестиции в българската икономика. При това ние разбираме, че България, от своя страна, трябва да осигури добри условия за инвеститорите", разяснява министър Дянков.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    0 1 Отговор
    На всички трябва да ни е ясно , че само руснаците ни обичат . Ако си оптягаме отношеният ,нищо добро не ни чака . Това трябва да се осъзнае от всички партии .