Last news in Fakti

2 Септември, 2011 13:18 1 512 0

Най-безопасните авиокомпании

  • авиация-
  • класация-
  • авиокомпания

Независимата авиационна рейтингова асоциация (Air Transport Raiting Agvency, ATRA)публикува списък на най-сигурните световни авиопревозвачи. В челната десетка са предимно авиокомпании от Европа и Америка. Класацията е направена на база 15 критерия. Подредени по азбучен ред това са:

1. Air France-KLM
2. AMR Corporation (American Airlines, American Eagles)
3. British Airways
4. Continental Airlines
5. Delta Airlines
6. Japan Airlines
7. Lufthansa
8. Southwest Airlines
9. United Airlines
10. US Airways


Подобна класация ATRA провежда за първи път. За да се каже, че дадена компания е най-сигурната, трябва да се вземе под внимание не само броя на авариите, но и редица други "технически, човешки и организационни аспекти", обясняват от асоциацията.

Класацията въз основа на допитване до пътниците е доста по-различна от тази на ATRA.
През миналата година 17.5 млн. пътници от цял свят гласуваха кой авиопревозвач предпочитат. Сред най-важните критерии са степента на комфорт на пътниците, удобството в самолетите, нивото на обслужване и отзивчивостта на екипажа. Допитването беше проведено от независимата британска компания Skytrax, която редовно провежда подобни анкети от 1999 г. насам

1. Asiana Airlines
2. Singapore Airlines
3. Qatar Airways
4. Cathay Pacific
5. Air New Zealand
6. Etihad Airways
7. Qantas Airways
8. Emirates
9. Thai Airways
10. Malaysia Airlines


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА