Last news in Fakti

11 Януари, 2023 21:51 1 133 1

Над 1300 души подадоха данъчни декларации в първия ден от кампанията на НАП

  • нап-
  • данъчни декларации-
  • данъчна кампания

И при покупка на осигурителен стаж може да се ползва данъчна отстъпка

Над 1300 души подадоха данъчни декларации в първия ден от кампанията на НАП - 1
Снимка: БГНЕС

Над 1300 души подадоха данъчни декларации в първия ден - 10 януари, от данъчната кампания през 2023 г. за доходите от предходната година. Това съобщиха от НАП.

Почти 700 души са подали декларации през интернет.

Предвидените в закона данъчни облекчения се изплащат в едномесечен срок. Условие за отстъпки е данъкоплатците да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват преди да поставят искане за данъчно облекчение, хората да проверят с персонален идентификационен код (ПИК) дали нямат задължения. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за миналата година, семействата ще получат до 600 лв. данъчна отстъпка за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на дете с увреждания данъчната отстъпка е до 1 200 лв.

За ремонт на жилището може да се получи данъчна отстъпка до 2000 лв., но трябва да имате документи, които показват, че сте ползвали лицензирани майстори.

Има отстъпка за младите семейства, взели ипотечен кредит за дом по първите 100 000 лв. заедно с лихвите. Условието е да са разписали, единият от съпрузите да е по-млад от 35-години, това да е единственото им жилище.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. То е за лица с 50 и над 50% инвалидност и им дава възможност да намалят данъчната си основа със 7920 лв.

Ако имате допълнително доброволно осигуряване или застраховка „Живот”, също може да получите данъчно облекчение.

Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране също могат да намалят данъчната основа с размера на направените вноски.

Хората, които са направили дарения, например на болници, социални домове, БЧК, за култура и други, имат възможност да намалят данъчната си основа с общо до 65%.Те трябва да приложат и документи, които показват, че дарението е получено и на кого е предадено.

Условията за данъчните облекчения са описани в сайта на НАП и Фейсбук страницата на ведомството. Консултация може да се направи на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефа на НАП още ли рекетира и иска

    2 0 Отговор
    Подкупи от по 250 000 лева или е вдигнал мизата? На тези пропаднали рекетьори не би платил и стотинка, да има за помощи за фашагите от Укрия, а ние ще пращаме есмеаи и да събираме капачки!