Last news in Fakti

21 Януари, 2024 09:07 4 056 28

Създадохме уникална зелена сол

  • зелена сол-
  • бургас-
  • българия-
  • изобретение

Получава се от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро

В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация „Биоразнообразие”, която от години използва ресурсите на лагуната, за да запази живота в нея.

Растението е известно като солянка или саликорния, уточнява Нова телевизия. Любопитното е, че това е едногодишно растение и за да се добие от зелената сол, трябва да се събере само в периода от 1 до 31 август.

Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано богатство - солянка. Растението, което е ядливо и вирее покрай солените морски басейни и от там идва нейният солен вкус. Идеята на експертите от Българска фондация „Биоразнообразие” да произвеждат от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол дошла от колегите им други страни.

„Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, защото при нас, в Атанасовското езеро има големи плантации със солянка. Това е основният растителен вид, който се среща там. И така всъщност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях все още се обработват, те всъщност полагат много сериозни усилия да развиват тези халофитни растения, които живеят в силно засолени почви, нямат нужда от сладка вода, напротив от солена вода само”, обясни Радост Ценова от БФБ.

И заради факта, че земеделието все повече ще усеща липсата на сладка вода, природозащитниците поканили колегите си от Португалия, за да обменят опит. Оказало се, че саликорнията не само подпомага екосистемата в резервата Атанасовско езеро, но и от нея могат да се произвеждат здравословни продукти, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в определен период на годината.

„Само от 1 до края на август, защото след това тези зелени полета стават розови, после лилави и тя вече не е с такива хранителни качества”, обяснява Радост Ценова.

За производството на зелената сол се използвали само част от стръкчетата. Следвало сушене при специална температура.

„После я смиламе и 1 кг суха маса се получава от 10 килограма набрана солянка. Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки. Нали хората обикновено я свързват с тази подправка самардалата, в която обаче има добавена сол,а в тази няма допълнително сол”, обясни Радост Ценова.

Растението е богато на витамини и минерали. Може да се изброят витамините А, В1, В15, С и Д, както и минерали като калция, магнезия, калия, натрия и желязото. Само 22-24 калории се съдържат в 100 грама, с което саликорнията се нарежда сред ниско калоричните растения, поради което те са чудесна храна при диети. В същото време около 25% от състава им се състои от протеини, а останалото са въглехидрати, като голяма част са под формата на разтворими фибри.

Саликорнията е известна още като Морски аспержи и се използва в кулинарията, особено при диетичното хранене.

„С този деликатен солен вкус може да претърпява различни обработки и да запазва наистина изключителни вкусови качества”, смята Радост Ценова.

Природозащитниците обаче напомнят, че брането на саликорния от резервата Атанасовско езеро е абсолютно забранено.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дааа

    12 4 Отговор
    Кажете, че на Атанасовското езеро му затриха слето, на което е кръстено. Комунистите му заграбиха земите ипостроиха бетони, а ментата се оказа, най-големия собственик на земите им и строи кооперации върху земите им.
  • 3 Лумпен

    3 3 Отговор
    Браво!
    Много вкусна !
  • 4 Верно ли

    25 1 Отговор
    Природозащитниците обаче напомнят, че брането на саликорния от резервата Атанасовско езеро е абсолютно забранено!!!! Само те могат да си я берат, а, та и некаква уж сол да произвеждат? Много са ми драги тези "природозащитници", значи!
  • 5 Хахо

    7 2 Отговор
    Чудесно приложение на природните богатства около Бургас. За съжаление определението "абсолютно забранено" при нас се превежда като хайде всички да берем.
  • 6 Бендида

    24 0 Отговор
    Чудесно. Но въпросното растение няма как да не съдържа ,, сол ", имайки предвид средата в която вирее. Логично е, да е в по-малки количества.
  • 7 Механик

    32 0 Отговор
    Абе, от къде ви вземат бе? Друсат ли ви, кво ви правят, бе?
    "Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки."
    Някой може ли да ми обясни в горното изречение какво е искал да каже авторът?
    "Създадохме" зелена сол, ама без сол. По-надолу става ясно, че това растение е солено понеже "пие" солена вода. Тоест то е солено понеже съдържа сол. А колкото до самото "създаване" от българските учЕни на тая сол, то се оказва, че в Португалия хората си произвеждат тая "сол" от години и ние само сме прекопирали метода на производство. Който от своя страна се оказва "изненадващо труден"- береш листенца, сушиш ги и ги смилаш.
    Мале, мале!!!

    Коментиран от #17

  • 8 СъздадоХМЕ вика

    4 3 Отговор
    Браво госпожо Симеонова! Сигурен съм, че вашият научен и емпиричен принос е бил решаващ по създаването на тази сол. Това наистина е нещо, с което да се гордеете изключително много. Пожелавам Ви да създадете още много полезни неща и да бъдете все по-удовлетворена и горда от успехите си! Страхотна сте!

    Коментиран от #10

  • 9 Един

    11 8 Отговор
    Отдавна в БГ не беше създавано нещо уникално.Последното такова,беше чушкопека.

    Коментиран от #11

  • 10 Четете правилно

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "СъздадоХМЕ вика":

    Заглавието е взето от контекста!
    А самият текст е съставен от цитати на Р.Ценова, която е участвала в създаването, което явно не е нищо новооткрито, а приложено .
  • 11 Не е вярно

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Един":

    Явно не сте гледали един филм по ютуб, за българина в америка занимаващ се с откриването на генератор на ток

    Коментиран от #13

  • 12 Да, да

    9 3 Отговор
    и с нетърпение очакваме да създадат и зелен хайвер…
  • 13 1122

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Не е вярно":

    С "изобретателите" на баклавата няма смисъл да се спори.
  • 14 Мехмед

    5 10 Отговор
    Браво. След чушкопек, най-сетне едно ново българско откритие.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Респект!

    12 2 Отговор
    След този грандиозен научен пробив е само въпрос на време този екип от изследователи да открие самардалата и левордата.

    Коментиран от #19

  • 17 МНОГО СИ ПЛДРОБЕН

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    МИСТУ ДА СИ ГУБИШ ВРЕМЕТО ТУКА ИЛА ДА МИ НАЦЕПИШ ДЪРВАТА ЩИ ДАМ 200 ЕВРО...

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Куцият кит

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Респект!":

    Дали го докарва на миризма като тях? (Който разбрал - разбрал)
  • 20 той обича по друг адет

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "МНОГО СИ ПЛДРОБЕН":

    да ги изкарва 🫠
  • 21 Салама свърши

    7 3 Отговор
    Продаваме илюзии ,като хималайската сол !
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Умниците къде ще отглеждат това растение, като е забранено да се бере в бургаските солници? То не вирее къде да е, не можеш да засееш нива!
  • 23 Ти си

    11 2 Отговор
    А кога ще измислим чиста питейна вода която да тече от чешмите за да не плащаме по 800 - 1000 лева кубика за бутилирана такава от магазина .....
  • 24 Фройд

    5 1 Отговор
    Ужас !
    Един мингян говори и пише по правилно от вас бе, "журналисти" .....
  • 25 веско

    2 2 Отговор
    Ние сме голяма работа има ли в света чушкопек който да може не 1 -на или 2 -е а 3 чушки едновремено да ги пече ? няма и не може да има .

    Коментиран от #28

  • 26 чичака

    0 1 Отговор
    От 10-тина години си бера и хапвам със салатите солянка!
  • 27 Жълта шопска натюрал соллл

    0 1 Отговор
    АЗЕ ПИКАМ ВРЪЗ БЕЛАТА И ПРАВИМ ЖЪЛТА СОЛЛЛ! КОЙ САКА КЕ МУ ДАМ НУМЕРА!
  • 28 Абе Весо

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "веско":

    Палиш един огън въргаш една голяма тенекя и имаш чушкопек за 30 чушки, оня беше за софиянки по балконите да се кълчат.