В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация „Биоразнообразие”, която от години използва ресурсите на лагуната, за да запази живота в нея.
Растението е известно като солянка или саликорния, уточнява Нова телевизия. Любопитното е, че това е едногодишно растение и за да се добие от зелената сол, трябва да се събере само в периода от 1 до 31 август.
Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано богатство - солянка. Растението, което е ядливо и вирее покрай солените морски басейни и от там идва нейният солен вкус. Идеята на експертите от Българска фондация „Биоразнообразие” да произвеждат от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол дошла от колегите им други страни.
„Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, защото при нас, в Атанасовското езеро има големи плантации със солянка. Това е основният растителен вид, който се среща там. И така всъщност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях все още се обработват, те всъщност полагат много сериозни усилия да развиват тези халофитни растения, които живеят в силно засолени почви, нямат нужда от сладка вода, напротив от солена вода само”, обясни Радост Ценова от БФБ.
И заради факта, че земеделието все повече ще усеща липсата на сладка вода, природозащитниците поканили колегите си от Португалия, за да обменят опит. Оказало се, че саликорнията не само подпомага екосистемата в резервата Атанасовско езеро, но и от нея могат да се произвеждат здравословни продукти, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в определен период на годината.
„Само от 1 до края на август, защото след това тези зелени полета стават розови, после лилави и тя вече не е с такива хранителни качества”, обяснява Радост Ценова.
За производството на зелената сол се използвали само част от стръкчетата. Следвало сушене при специална температура.
„После я смиламе и 1 кг суха маса се получава от 10 килограма набрана солянка. Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки. Нали хората обикновено я свързват с тази подправка самардалата, в която обаче има добавена сол,а в тази няма допълнително сол”, обясни Радост Ценова.
Растението е богато на витамини и минерали. Може да се изброят витамините А, В1, В15, С и Д, както и минерали като калция, магнезия, калия, натрия и желязото. Само 22-24 калории се съдържат в 100 грама, с което саликорнията се нарежда сред ниско калоричните растения, поради което те са чудесна храна при диети. В същото време около 25% от състава им се състои от протеини, а останалото са въглехидрати, като голяма част са под формата на разтворими фибри.
Саликорнията е известна още като Морски аспержи и се използва в кулинарията, особено при диетичното хранене.
„С този деликатен солен вкус може да претърпява различни обработки и да запазва наистина изключителни вкусови качества”, смята Радост Ценова.
Природозащитниците обаче напомнят, че брането на саликорния от резервата Атанасовско езеро е абсолютно забранено.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Дааа
09:14 21.01.2024
3 Лумпен
Много вкусна !
09:14 21.01.2024
4 Верно ли
09:16 21.01.2024
5 Хахо
09:28 21.01.2024
6 Бендида
09:29 21.01.2024
7 Механик
"Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки."
Някой може ли да ми обясни в горното изречение какво е искал да каже авторът?
"Създадохме" зелена сол, ама без сол. По-надолу става ясно, че това растение е солено понеже "пие" солена вода. Тоест то е солено понеже съдържа сол. А колкото до самото "създаване" от българските учЕни на тая сол, то се оказва, че в Португалия хората си произвеждат тая "сол" от години и ние само сме прекопирали метода на производство. Който от своя страна се оказва "изненадващо труден"- береш листенца, сушиш ги и ги смилаш.
Мале, мале!!!
Коментиран от #17
09:31 21.01.2024
8 СъздадоХМЕ вика
Коментиран от #10
09:37 21.01.2024
9 Един
Коментиран от #11
09:50 21.01.2024
10 Четете правилно
До коментар #8 от "СъздадоХМЕ вика":
Заглавието е взето от контекста!А самият текст е съставен от цитати на Р.Ценова, която е участвала в създаването, което явно не е нищо новооткрито, а приложено .
09:58 21.01.2024
11 Не е вярно
До коментар #9 от "Един":
Явно не сте гледали един филм по ютуб, за българина в америка занимаващ се с откриването на генератор на токКоментиран от #13
10:01 21.01.2024
12 Да, да
10:05 21.01.2024
13 1122
До коментар #11 от "Не е вярно":
С "изобретателите" на баклавата няма смисъл да се спори.10:09 21.01.2024
14 Мехмед
Коментиран от #15, #18
10:10 21.01.2024
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Респект!
Коментиран от #19
10:23 21.01.2024
17 МНОГО СИ ПЛДРОБЕН
До коментар #7 от "Механик":
МИСТУ ДА СИ ГУБИШ ВРЕМЕТО ТУКА ИЛА ДА МИ НАЦЕПИШ ДЪРВАТА ЩИ ДАМ 200 ЕВРО...Коментиран от #20
10:33 21.01.2024
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Куцият кит
До коментар #16 от "Респект!":
Дали го докарва на миризма като тях? (Който разбрал - разбрал)10:53 21.01.2024
20 той обича по друг адет
До коментар #17 от "МНОГО СИ ПЛДРОБЕН":
да ги изкарва 🫠10:54 21.01.2024
21 Салама свърши
11:39 21.01.2024
22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
15:58 21.01.2024
23 Ти си
16:02 21.01.2024
24 Фройд
Един мингян говори и пише по правилно от вас бе, "журналисти" .....
09:24 22.01.2024
25 веско
Коментиран от #28
18:16 22.01.2024
26 чичака
20:05 22.01.2024
27 Жълта шопска натюрал соллл
14:41 25.01.2024
28 Абе Весо
До коментар #25 от "веско":
Палиш един огън въргаш една голяма тенекя и имаш чушкопек за 30 чушки, оня беше за софиянки по балконите да се кълчат.01:18 29.01.2024