Last news in Fakti

26 Август, 2014 08:08 3 705 1

Учени открили диамант в Чепеларе

  • чепеларе-
  • диамант-
  • ченгета-
  • ученици-
  • класни стаи-
  • асансьор-
  • сирия-
  • джихадисти

Преглед на печата

Учени открили диамант в Чепеларе, разкрива в. „24 часа“

„Микродиамантът, който бе открит край Чепеларе, е 100% доказан. Той се намира в университета в Лийдс”, казва д-р Иван Савов, преподавател по геология в английския град. Българинът е научен ръководител на Дейвид Колинс, който пък е автор на докторска дисертация за чепеларския микродиамант. Находката е с размери 4-5 микрона и е намерена в южната част на града на 100 м от фабриката за производство на ски. Мястото, откъдето е взет гранатовият шист и е занесен на Острова, е обрасло в бурени. През 2011 г. Савов и Колинс заедно с Илия Димитров от природно-научния музей и преподавателката в Геолого-географския факултет в СУ “Св. Климент Охридски” Милена Георгиева били на експедиция в Централните Родопи и попаднали на скалата. С тях имало и английски студенти.

80 000 асансьора с части самоделки, алармира в. „Труд“

За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това важи за съоръженията, произведени преди края на 80-те, които са около 80 000 от общо близо 120 000. Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни, показа допитване на “Труд”. 1968 е годината, в която е произведен и асансьорът на бул. “Цариградско шосе” в столицата, който падна и причини смъртта на една жена. Асансьорите в повечето блокове у нас, както и частите за тях, са произведени в ликвидирания от години завод в софийския квартал “Гара Искър”. Има все още фирмен магазин за резервни части за българските асансьори, но в момента не работи и никой не може да обясни защо. Самият магазин е с размери два на четири метра.

Проект на ГЕРБ: сливат данъчни и митници, предава в. „Стандарт“

Да се слеят данъчни и митници, за да се пълни по-ефективно хазната. Това е един от проектите на ГЕРБ за стабилизиране на държавните финанси, ако партията сформира правителство след изборите. До края на август ще е готов законопроект, който да урежда обединението на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Омръзнало ми е да слушам как "един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко", аргументира идеята Борисов. Според експерти на партията промяната може да стане факт още от 1 януари 2015 г. Мегаагенцията ще следи цялостния процес по събиране на акцизи и данъци.

Първокласниците с вечерен час, препоръчва в. „Монитор“

Първокласниците да лягат не по-късно от 21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година. Помагалото е разработено от Асоциация „Родители" и от образователното министерство.„Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира председателката на Асоциация „Родители" Цвета Брестничка. 35 000 наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици.

Изнасяме най-много за ЕС, втори е Китай, изчислява в. „Сега“

Страната ни изнася най-много продукти на първо място за страни от ЕС, а второто място е заето вече от Китай. Годишният стокообмен между България и Китай е в размер на 1,9 млрд. долара. Това стана ясно на българо-китайски бизнес форум, организиран от МИЕ, посолството на Китай у нас и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Благодарение на форума представители на над 20 китайски фирми от различни сектори успяха да осъществят контакт с родни бизнесмени от над 100 български компании. Служебният зам.-министър на икономиката Ирена Младенова отбеляза, че страната ни се намира в много добри бизнес отношения с Китай, като взаимният интерес е за обмен на стоки в секторите машиностроене и производство на електро части.

Сливенски търговци отново на протест срещу Lafka, пише в. „Дума“

Търговци в Сливен подготвят отново протести заради повторния опит на кмета Кольо Милев да прокара през общинския съвет навлизането на веригата Lafka в града. Предложението вече е било оттеглено заради недоволството на местните търговци на печатни издания, тютюневи изделия и пакетирани стоки. Търговците в цялата страна се противопоставят на административното налагане на Lafka, която се опитва да завземе всички оборотни места в големите градове на България. Те свързват веригата с депутата от ДПС Делян Пеевски. 
В декларация до съветниците търговците наричат кандидата "небезизвестен в тази област инвеститор, за когото всички знаем как действа и как съсипа малкия и среден бизнес от бранша в други градове на територията на страната".

България е заловила 20 джихадисти от Сирия, уверява в. „Преса“

От началото на бежанската криза през август м.г. у нас са задържани 20 души, представящи се за сирийски бежанци, за които обаче има сериозни съмнения, че са терористи. Това научи „Преса“ от източници от МВР. Заловените са в затвора в очакване да бъдат екстрадирани. Нашите спецслужби предполагат, че задържаните джихадисти са воювали в Сирия за групировката ИДИЛ. Наскоро наемници публично обезглавиха пленен американски журналист. По-късно стана ясно, че това е дело на британски джихадисти, които действат в Сирия. Заради тази заплаха от началото на бежанската криза у нас българските спецслужби са получили съвет от американските да търсят сред пристигащите нелегални имигранти наемници от Европа и Азия, които се представят за сирийски бежанци. 

Изпращат ченгета по класните стаи, твърди в. „Новинар“

Столични ченгета ще бъдат „командировани” из класните стаи в училищата малко след началото на учебната година, съобщиха от СДВР. Те ще са там, за да разясняват на хлапетата как да се пазят от колите, докато се движат в софийския уличен трафик. Основната тема на „полицейското обучение” ще е безопасността по пътищата, но ще има и лекции и примери за безопасността като цяло – наркодилъри и подозрителни субекти, които дебнат за жертви, също ще са част от напътствията. Успоредно с това от СДВР съобщиха, че ще засилят контрола по пътищата, за да пресекат джигитите, докато е време – още преди 15 септември. Ще има повече патрулки по улиците именно, за да следят за нарушения. Те ще са предимно около училищата, детските градини и всякакви учебни заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инженера

    1 0 Отговор
    Първокласниците с вечерен час, препоръчва в. „Монитор“

    Интересно как ще спят когато столицта е пълна с животновъди, отглеждащи незаконно кучета. Шумът от тези животни не позволява пълноценна почивка на хората в домовете. Великата ни държава начело с представителитъе на Общинската власт не желаят да направят нищо по въпроса. Кучетата имат повече права от хората. Проверено е лично от мен. при подадена писменна жалба от няколко човека срещу шумът от подобно животно не се предприематъ никакви мерки, те животното има права хората нямат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове