Last news in Fakti

30 Септември, 2014 16:33 713 1

Българите изпитват недоверие към екоорганизациите

  • евробарометър-
  • българите-
  • ес-
  • изследване-
  • екоорганизациите-
  • телевизията-
  • неправителствения сектор

У нас вярваме най-много на телевизията и най малко - на неправителствения сектор

Българите имат най-ниско доверие към неправителствените организации в сферата на околната среда, а вярват най-много на телевизията. Това показва последното изследване на Евробарометър по въпросите за опазване на природата. Традиционно това са точно противоположни нагласи спрямо целия Съюз, където хората вярват най-много на неправителствения сектор и по-малко на информацията от телевизионния екран. 56 на сто от нашенците са отговорили, че вярват на телевизията, едва 23% - на неправителствените организации, а на учените - 28 на сто.

С тези отговори бележим най-високо доверие на телевизията в Европа и най-ниско на неправителствения сектор. Само в Румъния 61 на сто са посочили, че черпят информация от телевизията, докато във всички други страни членки процентът е много по-малък. Средното за ЕС той е 34%. По отношение на неправителствения сектор доверието в Европа е високо, като в Швеция в него вярват 60 на сто, а в Австрия - 55% от анкетираните. Наред с нас по отношение на недоверието към този вид организации се нареждат Румъния, Унгария, Полша и Англия.

Въпреки нивото на доверие, измерено от барометъра, за повечето хора телевизията остава основен източник на информация за проблемите на природата. В сравнение с 2011 г. обаче дялът им намалява, а за сметка на това се увеличава ролята на социалните мрежи, които са станали основен източник на информация за 41 на сто от европейците (при 30% през 2011 г.).

За три години тревогите на европейците не са намалели много, пише в доклада, публикуван този месец. Изследването е проведено през месеците април-май тази година и в него са участвали близо 28 хил. души от всички страни членки на ЕС. За всички европейци основните проблеми пред природата са замърсяването на въздуха и водата - съответно 56 и 50 на сто са отговорили така. Ние българите също се притесняваме най-много за тези неща. 62 на сто са отговорили, че най-големият проблем е замърсяването на въздуха, а половината са посочили и замърсяването на водата. 42 на сто от българите пък са посочили като основно предизвикателство увеличаването на боклука. У нас обаче е един от най-големите проценти на хората, които виждат сериозен проблем в трафика и липсата на зелени пространства. Така са отговорили 28 на сто от анкетираните. Само в Малта и Англия процентът е по-висок – съответно 46 и 31 на сто са посочили същия проблем като сериозен.

75 на сто от европейците са склонни да платят повече за екопродукти. От изследването става ясно, че в повечето страни хората са наистина готови за това, но пак има големи разлики в процентите. Така например в Швеция положително са отговорили 94 на сто, докато у нас и в Португалия процентът е най-нисък - 62 на сто.

77 на сто от гражданите на Съюза са отговорили, че проблемите на околната среда са много важни за техния всекидневен живот. На въпрос какво лично те са направили за природата, 72 на сто са отговорили, че са събирали отпадъци разделно, което е увеличение с 6 пункта в сравнение с 2011 г.  52 на сто намаляват потребяваната енергия, а 37 на сто - използваната вода. При водата има 5 пункта намаление на пестящите в сравнение с преди три години.

35 на сто са посочили, че са променили транспорта, на който основно разчитат - вместо собствената си кола ползват колело, метро и др. И тук обаче ние сме в дъното. По отношение на намаляването на използваната енергия едва 39% го правят, докато в Испания този дял е 63%. При намаляването на използваната вода и ползването на екотранспорт картината е същата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    как да им вярваме като им запушват устите дори с дребни левчета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове