Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 16:19 1 705 8

Местан: Ще сме опозиция ако ПФ е във властта

  • лютви местан-
  • опозиция-
  • пф-
  • властта

Готови сме и на 600 дни толеранс за правителство на евроатлантическата интеграция, заяви лидерът на ДПС

Местан: Ще сме опозиция ако ПФ е във властта - 1
Снимка: БТА

ДПС ще е опозиция на управление, което включва Патриотичния фронт (ПФ), каза лидерът на ДПС Лютви Местан след консултации при президента.

"Готови сме и на 600 дни толеранс за правителство на евроатлантическата интеграция", заяви още той.

„Има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор и да не се развива като последователна евроатлантическа държава.“

„Бихте ли изчислили какво мнозинство се образува или не се образува без ПФ? 107 плюс 11 е 118. Опитът това управление да се представи като чисто дясно и двупартийно на ГЕРБ и РБ няма да мине, защото в същността си е четирипартийно. Няма как да се получи и опитът на ПФ да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от „Атака“, обясни Местан.

Заявяваме съвършено категорично, че „Не на ДПС“ все още не представя управленска програма. Това не е управленска програма, а емоция, каза лидерът на ДПС и обясни, че партията няма амбиции да е част от управлението на страната.

„Никой няма да види ДПС в едно с национал-популистки и антисистемни партии. ДПС ще бъде ясна и категорична опозиция на управление, което зависи от ПФ“, категоричен е Местан.

Той заяви, че ако Бойко Борисов намери сили в себе си и предложи вариант на правителство с ясен цивилизационен профил, бил той еднопартиен или двупартиен с РБ, то той ще има подкрепата на ДПС в парламента, без партията да поставя условия за участието си във властта.

Тук изниква въпросът, че Борисов не искал нашата подкрепа, каза Местан и каза, че е въпрос на политическа отговорност да приемеш подкрепа, а още по-голяма отговорност е да отхвърлиш предложена такава.

„Време е да се понесе политическа отговорност от всеки един от нас“, заяви лидерът на ДПС.
Ако изборът на ГЕРБ и РБ е в посока на ПФ в противоречие с ясната и категорична теза на Джоузеф Дол, то това е тяхна отговорност, каза още той.

Коя беше основната критика срещу тройната коалиция, попита Местан и припомни:

„Разпределението на властовите позиции 8:5:3. Сега формулата която ни се предлага от РБ и ГЕРБ е 4:1 и интересно, защо пропорционалното разпределение в единия случай е порочно, а в другия правилно. Нали основния проблем на предишното управление беше зависимостта от национал популистка формация. Сега обаче се иска не просто осигуряване на кворум от такава политическа сила, а ангажирана с подпис под обща програма за управление.“

„Задава се една нова опасност и ново задкулисие“, смята Лютви Местан.

На журналистически въпрос, ако програмата декларация звучи разумно, дали ДПС биха я подкрепили, Местан отговори, че  политическите сили са се явили на изборите със собствени платформи.

"Аз чета ужасии в платформите на някои политически сили, които ще участват в управлението включително и това нашите избиратели отново да служат в трудовите войски", каза той.

По-късно от Президентството дадоха и своята гледна точка за разговорите:

"В изпълнение на конституционната процедура президентът проведе среща с ръководството на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. Пред тях държавният глава потвърди необходимостта от формиране на правителство на широка политическа основа и посочи, че то трябва да е с ясна проевропейска и демократична ориентация.

Сред неотложните задачи, които предстоят пред 43-ото Народно събрание, според държавния глава, са актуализацията на бюджета за 2014 г. и приемането на бюджета за 2015 г. в законово установения срок.

По време на разговорите с президента представителите на ДПС заявиха, че биха подкрепили управление само с ясен проевропейски и пронатовски профил. За тях цивилизационният избор на страната не бива да бъде поставян под съмнение. Според ДПС начинът, по който ще се позиционира следващото мнозинство, ще зависи от четири основни теми - позицията по отношение на ситуацията с конфликта в Украйна, данъчната политика, реформата в пенсионната система, реформите в сектор „Енергетика“.

Утре консултациите по чл. 99, ал. 1 от Конституцията приключват със срещи с парламентарните групи на „БСП лява България“ и на ГЕРБ. След края на консултациите с представителите на ГЕРБ в Гербова зала държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 43-ото Народно събрание."

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    2 0 Отговор
    Естествено, този нагъл м...л ще е против "нашите избиратели отново да служат в трудовите войски", така избирателите му излизаха с някакво скромно образование и професия. А на него му трябват неграмотни и необразовани роби. Без професия и положителна перспектива.
  • 2 Бай Кольо

    1 0 Отговор
    На Местан не му харесва да има патриоти,били национал-популисти.
    Абе гаджали такива по същата логика ДПС е ЕТНО-ПОПУЛИСТКА ПАРТИЯ.Сегашната коалиция нямапо да ни води в Европа и НАТО,а ти с какво ще ни водиш,с джамии и фереджета?Нали знаеш тия
    колко ги обичат там.По отношение на трудови войски - естествено че не можеш да сложиш неграмотни по български хора да управляват съвременната високотехнологична военна техника и въоръжение.
  • 3 pejo

    2 0 Отговор
    DPS e etni4eska protivikonstituzionna partija
  • 4 Патриот

    1 0 Отговор
    Заминавай за Турция , недей да си в опозиция! марш да правиш бибитки там ...
  • 5 Неутрален

    0 0 Отговор
    Ислямът използва демокрациите за да разшири влиянието си, когато влиянието им стане достатъчно голямо, тогава премахват демокрацията и репресират немюсюлманското население.
  • 6 sultan

    0 0 Отговор
    nese pretesnqvay sultan tayip kakvo şekaje zavisi ot nego ne ot poko
  • 7 бългериън

    0 0 Отговор
    Нито ония са патриоти, нито ДПС е защитничка на права и свободи, всичко е постановка! ПФ е новата Атака!
    Кракачанката и По.ран са агенти на ДС службите, т.е. те са от един отбор. ;)
  • 8

    0 0 Отговор
    Долу ръцете от БЪЛГАРИЯ, СМЪРТ ЗА ДПС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове