8 Декември, 2014 14:20 4 475 1

ТОП 3 приоритетите са бедните региони, водата и пътищата

  • мррб-
  • приоритети-
  • екип
ТОП 3 приоритетите са бедните региони, водата и пътищата - 1
Снимка: БТА

Кои са приоритетите на Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и кой ще ръководи министерството? Отговорите на тези въпроси днес даде министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и нейния екип.

Трите най-важни приоритета за 4-годишното управление

1. Целенасочена политика за най-слабо развитите, периферните и най-бедните региони.

2. Водната реформа. Тя включва подобряване управлението на водния сектор като цяло и водната инфраструктура с дългосрочна цел минимизиране на загубите на вода. Необходими са инвестиции в размер на 11.5 млрд. лв. От еврофондовете има 2.5 млрд. лв. „За да има добър потенциал за инвестиции, трябва да има добре реформиран сектор. Извън подобряване на водопровод, канализация, изграждане на пречиствателни станции, много важно е и изграждането на язовири за питейни нужди”, каза министър Павлова.

3. Осигуряване на безопасно движение по пътищата.

Три краткосрочни приоритета

1. Отблокиране на спрялото европейско финансиране по програмата за регионално развитие. Паралелно ще се работи и за връщане на доверието в системата за управление и контрол за инвестиции в регионално развитие. Втори подприоритет е максимално бързо разплащане по всички проекти на всички договори с цел минимизиране на загубите, които се очакват до края на тази година по всички оперативни програми.

Друг важен въпрос, по който ще се работи бързо, е 2015 г. да не е нулева за европейските фондове и най-вече за програмата „Региони в растеж”. „Надявам се март 2015 г. да имаме възможност да стартираме с първите покани за предоставяне на финансиране”, уточни министър Павлова.

2. Довършване на националните стратегически пътни и водни проекти, които са в процес на изграждане. Тук влиза довършването на 120 км. магистрали – АМ „Струма” и АМ „Марица” и довършване рехабилитацията на около 300 км. на първи, втори и трети клас пътища до края на 2015 г. Паралелно с този процес ще се работи и за изграждането и довършването на други стратегически проекти.

3. Подобряване и усъвършенстване на инвестиционния процес в страната – планиране, проектиране, одобрение на инвестиционни намерения, разрешения за строеж, строителен контрол, въвеждане в експлоатация, разрешение за ползване. Ще се води политика на недопускане на незаконно строителство, застрояване на морските плажове, защитени територии и зони. Паралелно с това ще се работи за усъвършенстването и подобряването на инвестиционния процес с основна цел облекчаване на процедурите и възможност за предприемачите инвестиционният процес да се случва по един по-добър и прозрачен начин.

Официално е закрито Министерство на инвестиционното проектиране

Възстановява се МРРБ и към него се връщат правомощията, които бяха отнети от местната власт. „Знаете, че със създаването на МИП бяха отнети правомощия на кметове, общински съвети и областни управители да одобряват инвестиционни проекти, да издават разрешения за строеж. Тези правомощия ги връщаме изцяло на местната власт, тъй като считаме, че там й е мястото, когато говорим за регионални инвестиции и регионално планиране”, обясни министър Павлова. Единствено в министерството временно ще останат за довършване започнати процедури по одобряване на инвестиционни проекти, разрешения за строеж, които са подадени до 7 ноември 2014 г. всички те ще бъдат разгледани и довършени от МРРБ и одобрени от министъра. Всички след 7 ноември 2014 г. се връщат обратно в разпореждане и одобрение на местната власт.

Кой за какво ще отговаря в МРРБ

Трима заместник-министри, четирима съветници и един парламентарен секретар ще е екипът на МРРБ.

Таня Милева – началник на кабинета.

Деница Николова – заместник-министър с ресор управление на програмите финансиране със средства от ЕС и ръководител на ОП „Регионално развитие” и ОП „Региони в растеж 2014-2020” и всички програми за регионално и трансгранично сътрудничество, както и координатор по Дунавската стратегия.

Иван Аспарухов – заместник министър с основен ресор регионална политика и целенасочено планиране на регионите и ръководител на създадения днес Съвет за регионална политика, който ще функционира междуведомствено в министерството.

Николай Нанков – заместник-министър с основен ресор свързан с устройство на територията, управление на държавната собственост.

Христина Нинова – парламентарен секретар.

Съветници

Евгени Чачев – бивш министър на регионалното развитие.

Дарина Стоичкова – основен ресор „електронно управление”, кадастър и пътища.

Десислава Йорданова – създаване на национална програма за енергийна ефективност, саниране на многофамилни жилищни сгради.

Радослав Русев – основен координатор за провеждането на водната реформа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОФ

    0 0 Отговор
    1 ЗАЕМ 2 ЗАЕМ 3 ЗАЕМ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове