Last news in Fakti

11 Декември, 2014 15:52 879 0

Приемането на изцяло нов Наказателен кодекс е средносрочна задача

  • приемането-
  • нов-
  • наказателен кодекс-
  • средносрочна-
  • задача

Кунева, Иванов и Вучков представиха напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешните работи пред ЕК

Приемането на изцяло нов Наказателен кодекс е средносрочна задача, която трябва да върви паралелно със спешни промени в кодекса. За целта ще се създадат две междуведомствени работни групи, които да изготвят промените. Това заявиха пред представители на Европейската комисия (ЕК) вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, министърът на правосъдието Христо Иванов и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Те проведоха днес работна среща с експертите на Европейската комисия, които са на тридневна мисия в София преди изготвянето на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка.

„Имаме висок политически ангажимент за провеждане на съдебната реформа и ще търсим максимално широко политическо съгласие за нея, за да може в близките месеци да започне изпълнението на конкретните мерки“, заяви Кунева.

По отношение на Стратегията за съдебна реформа, Кунева посочи, че правителството и парламентът ще намерят подходящ начин да отговорят на забележката на Висшия съдебен съвет, че разделянето на съвета на съдебна и прокурорска част изисква промени в Конституцията. Вицепремиерът подчерта, че ще се търси сътрудничество с всички парламентарни групи за осигуряването на възможно най-широко мнозинство зад стратегията.

Правосъдният министър Христо Иванов посочи, че изготвянето на стратегията и намирането на подкрепа от страна на съдебната власт е голяма и безпрецедентна стъпка напред. Той каза още, че очаква Стратегията да бъде приета следващата седмица от Министерския съвет. Самата стратегия предвижда промени, които ще отговорят на препоръките на Европейската комисия за създаването на независима и ефективна съдебна система.

„Няма да си позволим експерименти и сътресение в службите, още повече след това, което се случи през лятото на 2013г.“, коментира министър Вучков.

Той посочи още, че с промените на Закона за МВР, които в момента се обсъждат в Народното събрание, ще се решат голяма част от проблемите в разследването, създадени след преместването на ГДБОП миналата година. 

Кунева посочи още, че един от съюзниците на българските власти в изпълнение на мерките по механизма се оказва и общественото мнение. По думите й обществото е крайно чувствително по отношение на назначенията, затова и в момента и изпълнителната и съдебната власт подхождат много внимателно и много по-открито в тази сфера. В тази връзка тя обяви, че планира да проведе публично изслушване на кандидатите за председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

Вицепремиерът подчерта още, че механизмът за сътрудничество и оценка не бива по никакъв начин да бъде обвързван с присъединяването на страната в Шенген и очакванията си това да бъде разписано и в документа на ЕК.

По време на срещата беше направен преглед на пътната карта по изпълнение на мерките, като най-голям акцент беше сложен върху разследването, специализираната прокуратура, борбата с корупцията, както и случайното разпределени на делата.

„Няма да толерираме състоянието на системата за случайно разпределение, каквото е в момента“, коментира Христо Иванов и очерта мерки за решаването на проблемите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове