Last news in Fakti

9 Януари, 2015 19:32 912 1

България подкрепя усилията за борба срещу всички форми на тероризъм

  • българия-
  • подкрепя-
  • усилията-
  • борба-
  • тероризма

България е част от международната демократична общност и подкрепя усилията за борба срещу всички форми на тероризъм. Вчерашните трагични събития в Париж показват, че трябва да поддържаме много активен диалог не само по отношение на проблема с чуждестранните бойци, но и по въпросите на борбата с тероризма като цяло, за да гарантираме сигурността на европейските граждани. Това заяви министър Даниел Митов на днешната си среща с Жил де Керков, Координатор на ЕС по борбата с тероризма, който е на посещение в София.

Външният министър изрази благодарността на българската страна за заетата от Координатора позиция по терористичната атака на летище Сарафово през 2012 г. Даниел Митов подчерта силния ангажимент на българските власти да работят в сътрудничество с всички партньори за недопускането на подобни атентати в бъдеще.

Двамата обсъдиха взетите от българското правителство практически мерки за недопускането преминаването на чуждестранни терористични бойци през територията на страната. България предприема необходимите действия за гарантиране сигурността на нашите граници, които са подложени на силен миграционен натиск заради географската ни близост до конфликтни райони като Сирия и Ирак, подчерта министър Митов.

Жил де Керков подчерта важността на привеждане на българското законодателство в съответствие с разпоредбите на Резолюция 2178/2014/ на Съвета за сигурност на ООН. Външният министър информира Жил де Керков за работата на създадената Междуведомствена работна група, натоварена със задачата да предложи законодателни текстове за криминализиране дейността на чуждестранните бойци.

Министър Митов и Жил де Керков изразиха общата си загриженост от действията на т. нар. „Ислямска държава” и се обединиха зад мнението, че ЕС трябва да полага координирани и единни усилия в борбата с произтичащата от тях терористична заплаха. Те бяха единодушни, че решението на проблема трябва да бъде търсено в тясно сътрудничество с всички държави от региона на Близкия изток и Северна Африка.

Министър Веселин Вучков се срещна също с Жил де Керхов, eвропейски координатор в борбата с тероризма

Това е първо посещение в България на европейския координатор в борбата с тероризма. По време на разговорите беше осъден категорично терористичният акт, извършен в Париж срещу редакцията на вестник "Шарли Ебдо". Българската страна представи пълна и актуална информация за ситуацията на българо-турската граница, както и всички мерки за поддържане на високо ниво на сигурност, които се прилагат според стандартите за охрана на външна граница на ЕС. Обсъдено беше изпълнението от страна на България на Резолюция 2178 (2014) за борба с тероризма на Съвета за сигурност на ООН.
Жил де Керхов насърчи България да търси допълнителна подкрепа от Европейската комисия и държавите-членки на съюза за усилията да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС.
Бяха обсъдени и перспективите за приемането на  Директива за европейски PNR /резервационни данни на пътниците/. България винаги е подкрепяла използването на PNR данните за целите на превенцията и борбата с тероризма и организираната престъпност. Двете страни се обединиха около становището, че директивата като ключов инструмент трябва да бъде приета максимално бързо.
Посещението на европейския координатор в борбата с тероризма в България е в отговор на покана от министъра на вътрешните работи, отправена през есента на 2014 г.

В рамките на посещението си  Жил де Керков се срещна и с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев. Обсъдени бяха въпроси, свързани с феномена „чуждестранни бойци” и инициативи за превенция, пресичане и наказателно преследване на лицата, пътуващи през територията на България, с цел участие в терористична дейност в зоните на конфликт. От българска страна бе представена активността по тази линия, както и възможните инструменти и мерки за справяне с рисковете и заплахите от международния тероризъм.

Европейският координатор в борбата с тероризма бе запознат с действащите механизми за последователно прилагане на оперативните, полицейските и разследващите правомощия на ДАНС, което бе определено като ефективна практика.

В рамките на посещението си в ДАНС Жил де Керхов посети разположения в Агенцията Национален контратерористичен център (НКТЦ), в който участват експерти от всички национални институции, пряко или косвено ангажирани с проблема. На госта бе представен и проектът за ситуиране в НКТЦ на Националното звено за събиране и обработка на резервационни данни на пътниците. Подчертано бе, че този проект отговаря адекватно на специфичното географско положение на България и на характерните проблеми в областта на противодействието на тероризма.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кмета

    0 0 Отговор
    Как бе, като се изпращат оръжия произведени в бг за ислямска държава така ли ще се борите обясни кои дава пари за тези произведени оръжия как се пренасят и кои ги е поръчал е не става българина не става и като се наспи пак не става докога бе Българи до края на света ли ще робуваме пу
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове