Last news in Fakti

20 Януари, 2015 14:46 1 473 15

Над 50% от катастрофите са заради превишена скорост

  • катастрофите-
  • превишена-
  • скорост

Изводът е от доклада за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност за 2014 г.

Над 50% от катастрофите са заради превишена скорост - 1
Снимки: МВР

Превишената скорост остава основен фактор за около половината от пътните инциденти - изводът е от доклада за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност за 2014 година, обсъден днес на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, проведено под председателството на вътрешния министър Веселин вучков.

Над 50% от катастрофите са предизвикани заради превишена скорост. Контролът по безопасността на пътя категорично ще се промени, като с новия метод на работа на пътните полицаи въвеждаме баланс между ефекта от проверките и защитата от възможност за корупционно поведение, подчерта министърът на вътрешните работи.

От днес влиза в сила заповед на министъра на вътрешните работи за разрешаването на индивидуални патрули – с един автомобил на полицията да се правят проверки на пътя с техническо оборудване за видеозаснемане на контрола, като до март, 120 автомобила на Пътна полиция ще бъдат оборудвани поетапно с такива системи.

Паралелно с тази нова форма на контрол, в парламента се обсъжда промяна в Закон за движение по пътищата (ЗДвП ), свързана с работата на мобилните камери за електронен фиш, с която очакваме те отново да започнат да функционират съобразно закона. Надяваме се, с тези и други промени, да подобрим значително контрола. Отстъпление от тези инициативи няма да има, категоричен бе министър Вучков.

7 012 тежки пътно-транспортни произшествия са регистрирани в страната през 2014 г., 660 са загинали, ранени са 8 632, обобщи Антон Антонов и определи месеците март, май, юли и септември като най-критични за безопасността на пътя, според анализа. Други тревожни данни: загинали са 33 деца и са ранени 1 056. Превишена и несоъбразена скорост са факторите с най-голям дял като причини за катастрофите по вина на водача, които са се увеличили през 2014 г.

Участниците в заседанието на комисията обсъдиха предварителни насоки за разработване на закон за движение по пътищата, с цел ограничаване на загиналите и ранени граждани от пътно-транспортни произшествия, основани на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата за периода 2011-2020 г, одобрена с решение на Министерския съвет.

В нея са поставени ясни цели - намаляване на броя на убитите към 2020 г. с 50% и на тежко ранените - с 20%, спрямо показателите през 2010 г. Сред предложенията за подобряване на безопасността са завишаване на контрола над превозването на деца /Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи/; подобряване на знанията за ефективна долекарска помощ при ПТП, която може да е животоспасяваща при 50% от пострадалите при инциденти на пътя /Надежда Тодоровска, БЧК/; подобряване на „пасивната безопасност“ /Лазар Лазаров, АПИ/. Специален акцент върху необходимостта от повишаване на съзнанието за отговорно поведение на водачите постави секретарят на комисията Алекси Кесяков.

Във връзка с отбелязването на Третата глобална седмица за безопасност на движението на ООН, 4-10 май 2014г., комисията прие решения за организиране на инициативи на централно, регионално и местно ниво, както и за изготвянето на подробен анализ на пътно-транспортните произшествия с участието на деца през годините 2011-2014г., който да се предостави за ползване на институциите. Активна медийна кампания ще популяризира идеите на Глобалната седмица, която ще се проведе с участието на всички държавни институции, ангажирани със сигурността на децата и с активното участие на неправителствения сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    1 1 Отговор
    Това е много спорен момент, защото за КАТ всичко е с превишена скорост. А колко катастрофи стават поради заслепяване? Пълно е със , които на трошки с рефлекторни фарове са сложили ксенони. Да питам аз кога най-накрая КАТ ще почне да ги спира?

    Коментиран от #2

  • 2 123

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    Никъде в мерките не видях борба с лошите пътища. А те са основна причина за ПТП!
    Трябва да се вмени задължение на КАТ да затваря опасен участък от пътя до отремонтирането му от АПИ или съответната община.
    Също трябва да се вмени на КАТ да ГЛОБЯВА виновните кметове и рагионални директори в АПИ.
    Не са виновни само горките участници в движението,та само тях да санкционира КАТ
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Всичко е вързо с една конкретна дума: безнаказаност. От дребните пътни нарушения като неправилно паркиране до криминалните дейности на регистриране на автомобили, всичко се базира на тарикатлъка на българските граждани да се измъкват от отговорност без значение за малко или голямо провинение. Ако започнат да се пишат фишове за непоставен колан, да се спират автомобили поради неизправност и да се повишат многократно глобите, то няма да изглежда толкова пагубно ситуацията.
    В Австрия има 6 пъти повече инциденти, а загиналите са по-малко, защо ли е така? Защото има сигурни коли, сигурни пътища и изправност на автомобили и шофьори. Нямаш гаранция, че няма да претърпиш катастрофа, но ако си с поставен колан, хубави гуми и изряден автомобил и караш със съобразена скорост в рамките на ограниченията, то вероятноста за тежък завършек е много ниска.
  • 4 qwerty

    0 2 Отговор
    повтарям се за 100-тен път: не може с каруца модел 1999/2001 год. по между-селски/градски път да се придвижваш със 120-130км/ч.
    балъците може да карат с до 90-95км/ч, а рецерите не, е не става така.
    то и статистиката го показва и КАТ да спрат да си барат та...ците.
  • 5 Румен Янев

    0 1 Отговор
    По пътя са Брезник след с.Гурмазово ограничението е 30 км.ч.?????Пътя е прав и в що-годе добро състояние!!!Е може ли да караш с 30 и катафалки , трактори и комбайни да те изпреварват???То и някой ако се затича ще е наравно с теб!!!!Казвам го за пример....а местата с малоумно поставени знаци са стотици...да не кажа хиляди!!!Авто парка отдавна се смени и не се карат запорожец...трабант...москвич...и подобни за които ограничението е напълно валидно!!!!Всичко в тази държава е ТЪПО и НЕОБМИСЛЕНО !!!!Не сам съгласен с рейсърите-комплексари които недооценяват факта че мъртвеца на който се возят отдавна си е изпял песента разбира се!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Japoneze

    1 0 Отговор
    Ако някой от тази Комисия чете по този форум,моля:
    Не е само високата скорост:
    1.Процента на Псевдо-водачите с купени или "подарени" книжки е много голям!Трябва да се затегне контрола в/у изпитите!Да се въведе отново Изпита на Полигон!Скъпо било- апосле го гледаш в БМВ!
    2.Непрекъснат контрол в/у състоянието на пътната мрежа-със съответните промени в разположението/видимоста на пътните знаци и маркировки,опресняване!КАТ нали обикалят -ами да гледат и преценят на място.
    3.Проверка за най-новите средства/методи на контрол над пътната обстановка и модернизация ,бавно но славно-според бюджета
    4.Участъците с най-голям брой произшествия - да бъдат проверени от добри Специалисти от КАТ и да се вземат мерки,но не само знаци-ако трябва да сменят например настилката на пътя в този участък -повече сцепление и т.н.
    5.1-годишно ограничение за нови шофьор-да управляват автомобили с лимит на мощността - 60 кс.При проверка и нарушение-солидна глоба!
    Иначе има радикално решение- на местата където има ограничение да се монтират излъчващи устройства контолиращи/лимитиращи скоростта на преминаващите коли автоматично.Няма не искам-но това е в близкото бъдеше- :-)! Когато се поавтоматизират колите още малко!
  • 7 Випчо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Румен Янев":

    Защо пишеш глупости? По пътя за Брезник има ограничения 30 км/ч , но те са на 90-градусовите завои. Прав бил пътя - ти май си сънувал!!!
    Спазване на законите му е майката да станел нормална държава!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Тоз

    1 0 Отговор
    Някога излезе един лаф, който ще се окаже верем. На българите не им трябва война за да се избият, просто им дайте бързи коли и те ще го направят сами. Жалка истина.
  • 10 onq s konq

    1 1 Отговор
    Не раэбирам след като цели 50% от катастрофите се дължат на превишена скорост,какъв е проблема да се премахне ограничението.Както е каэал Сталин-"Нет человек-нет проблема".И ще поясна эа глупавите:Няма ограничение на скоростта-няма и нарушения!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 onq s konq

    0 0 Отговор
    Калият е эа такива като тебе .Аэ отдавна съм се оборудвал с калций!.аси орисията-цял живот е..,учи,е..,учи...Раэвивай се ве ееей!

    Коментиран от #15

  • 14 running wild

    0 0 Отговор
    Контрол му е майката. Много строг контрол! И глоби, ама много дебели, много! Със 100% събираемост, вкл. конфискация на имущество и бачкане ангария, ако нямаш средства да се издължиш! Да ни бръкнат сериозно в джоба и да видите как ще влезем в пътя за половин година!
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Толкова си т.п, че дори не знаеш за какво служи калия. Ами как да знаеш, че калия служи за обмяната на веществата в мозъка, като ти самия нямаш такъв?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове