21 Януари, 2015 14:36 935 1

Депутатите одобриха стратегията за съдебната реформа

  • депутатите-
  • одобриха-
  • стратегията-
  • съдебната-
  • реформа

Това стана почти единодушно

Депутатите одобриха актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, внесена от Министерски съвет (МС). Това стана почти единодушно, като „За” стратегията гласуваха 173 народни представители, четирима бяха „против”, а 18 се въздържаха.

Тя беше подкрепена от БСП и ДПС. В залата присъстваха четирима депутати от „Атака“, които гласуваха против. Повечето от въздържалите се бяха от БДЦ, както и няколко независими депутата.

При обсъждането на стратегията най-разгорещен спор имаше около разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и въпросът дали да е постоянно действащ орган, каквото предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите. Разделянето на ВСС на две професионални колегии среща предимно одобрение в магистратските среди.

„За мен е много важно да подчертая, че тази стратегия е актуализация от 2010 г. и по нея са работили 5 правителства. Тази стратегия не бива да остави някакво конкретно мнозинство или конкретен министър. Моето желание и на МС е да послужи за отправна точка на формиране на консенсус от няколко мерки”. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Христо Иванов.

Според него приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическият и икономически натиск. По думите му стратегията засяга и юридическото образование, натовареността на работещите с съдебната система, конкурсите, дисциплинарните производства, гаранциите за спазване на човешките права. Христов уточни, че документът има 7-годишен хоризонт на действие, но това не означава, че реформата в системата на правосъдието ще бъде отложена със седем години.

„Мислим, че това е национално-отговорният курс. Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента. Отвъд конкретните генерални цели, може да има различни решения и всяко, по което се съгласим, ще има рефлексия върху другите. Тази стратегия е само основа за намерение”, заяви Иванов.

Някои от процесите на промяна и оздравяване на съдебната система ще бъдат постепенни процеси, каза още министърът и подчерта, че желанието им е да се покаже преди доклада на ЕК намерението на всички политически сили за сериозен дебат по съдебната реформа и стигане до консенсус.

„Разбирам, ще има различни мнения, но дебатът продължава. Що се отнася до модела на ВСС, тези конкретни мерки, които сме заложили тук, са начало на някакъв разговор, но той ще продължи. Работим по кръгла маса, в която се надявам на широко представителство по темата на ВСС“, обясни Иванов.

По думите му ВСС не осигурява доброто управление на съдебната власт, което е необходимо.

„Нека да покажем готовност за обсъждане и на евентуални конституционни поправки”, призова Иванов и прикани народните представители и за формиране на комисия, която да се занимава с тези теми.

Патриотичният фронт подкрепи съдебната реформа. Това стана ясно от изказванео на депутата Христиан Митев.

„Подкрепяме разделянето на ВСС, като остава въпроса дали ще променяме закона за съдебната власт или ще променяме Конституцията“, каза той.

„Имам едни добре подготвени магистрати, но имаме определени резерви за някои от точките, каквото е въвеждането на непостоянно действащ ВСС“, поясни депутатът и допълни, че трябва да се изготви и нов нов Наказателен кодекс.

Най-критично за състоянието на съдебната система в момента се изказа лидерът на ДПС Лютви Местан, който се върна в далечната 1998 г., когато във ВСС парламентарната квота е узурпирана от управляващата партия СДС с лидер Иван Костов.

"В този смисъл почти всички партии, които са в това народно събрание имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особено силната ангажираност с реформата на някои от политическите сили може да се обясни с една препратка към древногръцката трагедия "Антигона", в която хорът има един възглас: "Навярно тежък бащин грях изкупвате", заяви Местан.

В края на изказването си той уточни обаче, че депутатите от ДПС "ще останат верни на своята политическа отговорност да подкрепят всичко градивно, стига то да бъде в съзвучие с основния закон (Конституцията)".

Преди изказването на лидера на ДПС, Четин Казак обяви, че няма да позволят на никого да се поддаде на изкушението да обвинява или лансира инсинуации, че ДПС е против съдебната реформи.

Лидерът на БСП Михаил Миков попита какво от стратегията от 2010 г., която сега се актуализира, се изпълнява. Той обяви, че няма как опозицията да подкрепи марки априори и обяви, че левицата не приема предложението ВСС да не е постоянно действащ орган и разделянето му на колегии.

Миков предложи "скицирани" текстове с допълнение към стратегията, с които БСП би я подкрепила. В тях е записано, че ВСС ще остане постоянно действащ орган, да се засили ролята на инспектората към ВСС, да не се допуска магистрати да членуват в непублични организации и др.

Парламентът прие и предложение му,  което предвижда стратегията да е основа за законодателни промени, управленчески действия и анализи на системата.

Реформаторския блок също подкрепиха промяната в съдебната система. Това стана ясно от изказването на Радан Кънев, според който трябва да се говори пряко, ясно и категорично, че в съдебната система има огромен корупционен проблем.

„Призовавам да се използваме съдебната реформа за разбиване на мнозинства и да не се подаваме от страх на статуквото защото този страх беше виждан от тях. Призовавам да не допускаме разговора за консенсус на въображаеми гилдии които са засегнати“, поясни Кънев.

„Задължението ни да погасим този предсрочен дълг отдавана не е на падеж, а отдавна е пресрочен и този вреди от икономически характер. Стотици хиляди граждани са ни напуснали към държави, където има върховенство на закона. Реформата предстои тя не е днес. Целта на реформата не е абстрактна целта на реформата е да имаме успешния отчет какъвто имат румънците, а той се изразява политици и магистрати да влязат в затвора“, посочи Кънев.

Меглена Кунева добави, че съдебната реформа има смисъл, когато се гледа като  серия от общи усилия – тя трябва да се гледа и като промяна в работата на МВР, и като мерките по антикорупция и т.н., добави Кунева като уточни, че ако се гледа един сегмент, не може да се види пълната картина, за да се разбира и прилага еднакво върховенството на закона.

До голяма степен правилата за избиране и оценка на магистратите ще даде отговор на въпросите, които днес се задават в пленарната зала, допълни Кунева и каза, че е на линия да координира специални срещи на министрите с парламентарните групи по темите в областта на върховенството на закона, произтичащи от стратегията и изискващи законодателни промени.

Чувство на спешност изисква да не се оправдаваме, че нещата зависят от друго, освен от това голямо мнозинство, което можем да направим днес тук, подчерта Кунева и призова диалогът да се води спокойно и да се вземе предвид тежестта на аргументите.

Явор Хайтов от БДЦ обяви, че от тяхната група само двама депутати ще подкрепят стратегията. В момента от нас се иска да подкрепим един недовършен документ на принципа да не се изложим пред чужденците, обясни Хайтов.

Според членове на Висшия съдебен съвет обсъжданата в парламента стратегия за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган.

Ясен Тодоров, Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха основните цели в стратегията, предложена от правосъдното министерство, съобщиха от БНР.

От ВСС пък са против превръщането на му от постоянно в непостоянно действащ орган. Тяхното възражение е свързано с разделянето на ВСС на колегии. Те питат още с какво това ще допринесе за независимостта на съдебната власт.

Неделчева, Тодоров и Итова възразиха срещу това, че тяхното несъгласие е било коментирано от неназовани от тях среди за това, че те са врагове на реформата и пазители на статуквото. Те напомниха, че в едно демократично общество трябва да се чуват и отчитат различните мнения.

Тримата дадоха заключителните си оценки за качествата на кандидатите за председател на ВКС. На финала на процедурата изглежда, че Павлина Панова и Лозан Панов влизат с равни позиции от гледна точка на професионализма, административните и моралните си качества, но с различни визии за съдебната реформа и управлението на ВКС, включително и за това какъв да бъде Висшия съдебен съвет.

Така следващия четвъртък съдебните кадровици ще направят избора си според техните виждания за съдебната реформа и бъдещето на ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атака пак се наака

    0 0 Отговор
    Виж по-горе!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове