Last news in Fakti

28 Януари, 2015 14:03, обновена 28 Януари, 2015 14:26 728 0

РБ: Председателят на ВКС да се избира с бюлетини

  • председателят-
  • вкс-
  • избира-
  • бюлетини-
  • рб

От партията са силно обезпокоени от намерението на ВСС, въпреки критики към електронната система на гласуване и липсата на гаранции за тайната на вота, изборът да се осъществи именно с тази електронна система

Реформаторския блок (РБ) изрази силно притеснение от начина, по който на 29 януари ще бъде избран нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

От партията очакват, Висшия съдебен съвет (ВСС) да вземе предвид опасенията им, и многократно изказваните забележки към него от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и да проведе избор на председател на ВКС по класическия, доказал се във времето избор -  с урни и бюлетини и без зрънце съмнение в честността на вота.

От РБ призовават министъра на правосъдието да приложи правомощията си и да предложи процедура, която включва познатият доказал се класически начин с урни и хартиени бюлетини. В противен случай зад новият председател, който ще бъде (ако бъде) избран, ще стоят тежки съмнения относно процедурата по избирането му и ще бъде с критично ниско обществено доверие, което ще бъде в ущърб за системата и очакванията на всеки български гражданин.

„Действително, предложението за председател на ВКС е правомощие на съдебната власт и на  ВСС и каквото и да било външно вмешателство е недопустимо. Но също така е вярно, че всеки български гражданин има право да изисква този избор да се осъществи при спазване на чл. 131 от Конституцията и на разписаната там тайна на вота. И е задължение именно на ВСС да проведе такъв избор, с който да не допусне и най-малката сянка на съмнение за манипулация.

РБ е силно обезпокоен от намерението на ВСС, въпреки многобройните критики към електронната система на гласуване и липсата на гаранции за тайната на вота, изборът да се осъществи именно с тази електронна система. Система, за която експерти публично доказаха, че разкрива начина на гласуване и дори позволява неколкократно гласуване за различни кандидати“, смята парламентарната група на РБ.

„Сега същите хора, които ни убеждаваха, колко сигурна и „непробиваема“ била компрометираната вече система за разпределение на делата, ни убеждават, че тайната на вота щяла да бъде гарантирана. Само че, междувременно, цяла България, че и чужестранните посланици разбраха, че разпределението на делата в някои съдилища е било всичко друго, но не и случайно и че има много гнило в едната, и в другата работа. А на фона на съмненията за тежък политически натиск върху системата ,трябва да гарантираме честни избори“, заявиха още от РБ.

Министър Иванов многократно е призовавал да се гласува с бюлетини при избора за председател на ВКС, съобщиха от Министерство на правосъдието (МП) във връзка с искането на Реформаторите.

"По повод на днешния призив на съпредседателя на Реформаторския блок г-н Радан Кънев към министъра на правосъдието „да приложи правомощията си и да предложи процедура, която включва познатия, доказал се класически начин с урни и хартиени бюлетини“, за да няма тежки съмнения върху избора за председател на Върховния касационен съд, който предстои утре, пресцентърът на Министреството на правосъдието припомня, че министър Христо Иванов днес пътува за Рига, Латвия, където ще участва в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи” на 29 и 30 януари 2015 г.

По тази причина министър Иванов няма да присъства на утрешното заседание на ВСС, на което предстои да бъде извършен изборът.

МП припомня, че въпросът за гласуване с бюлетини при подобни избори нееднократно е бил поставян от министър Христо Иванов – както по време на заседания на ВСС, така и в негови публични изявления. Същевременно, всеки член на ВСС е в правото си да внесе предложение във всеки един момент от процедурата за произвеждане на избора с бюлетини, вместо чрез електронната система за гласуване", заявиха още от пресцентъра на МП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове