Седем дипломати искат реформа на съдебната ни система

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висшият съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи

Публикувана: 17 Февруари, 2015 21:37
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1927

Седем дипломати, представители на чужди мисии в страната ни, пишат исканията си за реформа в съдебната власт в България. Преди почти два месеца същите посланици от държави-членки на Европейския съюз призоваха да бъдат чути съдиите, които искат реформа. Сега те препоръчват Висшият съдебен съвет да се съсредоточи върху проблемите, свързани с разпределението на делата, както и с влиянието върху магистратите, предаде БНР.

Дипломатите се определят като "група от единомислещи" посланици, които следят отблизо напредъка на България. Според тях реформирането на съдебната власт е "спешен въпрос", а кадровият орган на Темида - ВСС може да прояви водеща роля за тези реформи.

Писмото е подписано от посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, посланика на Холандия Том ван Оорсхот, посланика на Белгия Аник ван Калстър, посланика на Австрия Роланд Хаузер, посланика на Дания Кристиан Кьонигсфелд, посланика на Финландия Хари Салми и временно изпълняващия длъжността посланик на Великобритания Сара Райли.

Чуждите представители смятат, че от решаващо значение е качественият скок по делата с корупция. "Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение", пишат още посланиците.

Предишното становище на дипломатите така и не беше разгледано от Висшия съдебен съвет, въпреки че за обсъждането му беше свикано извънредно заседание.

В писмото дипломатите казват, че следят отблизо напредъка на България при покриване на критериите, заложени в Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/. "Както заявихме в писмото си от декември 2014 г., ние гледаме на своята активна подкрепа по отношение на усилията за реформи в България като на неизменна част от нашето партньорство в рамките на ЕС", се казва в текста на обръщението.

"След доклада по МСП от януари 2015 г. отново бихме желали да подчертаем политическия консенсус, показан от българския парламент при приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформите в съдебната система. 

Ние очакваме този консенсус да се превърне в конкретни законодателни стъпки, гарантиращи прилагането на стратегията, особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво.

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висшият съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху ефективното решаване на проблемите, свързани с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите", пишат посланиците.

Те ясно изразяват мнението си по вътрешнополитически теми. "Намеренията за реорганизация на прокуратурата са добре дошли и трябва да бъдат изпълнени. Началото на реорганизацията на сектора на сигурността и ангажиментът да не се допуснат оперативни празнотите в тази посока са положителен знак. Ние очакваме, че те скоро ще доведат до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди".

По-нататък в писмото се казва: "Необходими са специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ. От решаващо значение е качественият скок в борбата с корупцията. Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение. Осъществяването на съдебната реформа е национален приоритет, припознат от българските политици, професионалистите в областта на правото и представителите на гражданското общество.

Примери от други страни в региона показват, че реална и съществена промяна е възможна. Ние, като приятели и партньори, трябва да споделим нашето очакване, че - като се имат предвид амбициите за реформи на настоящото правителство - България ще постигне съществен напредък до лятото на 2015 г.".

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Проф. Божидар Димитров
Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров с коментар пред бТВ за отношенията ни с Македония
България не е признала македонския език. Държавите не признават езици, защото не са лингвистични институти."

Още бисери